Domuz gribinde korkunç şüphe

Domuz gribi salgının ilan edilmesinde önemli rol oynayan ve Dünya Sağlık  Örgütü'ne danışmanlık veren bazı profesörlerin, aynı zamanda ilaç şirketlerine de danışmanlık vererek kar sağladığı iddia edildi.

Domuz gribinde korkunç şüphe

Dünyayı ayağa kaldıran domuz gribi salgınıyla ilgili korkunç bir şüphe ortaya atıldı. Hollanda medyasında yer alan iddialara göre, grip konusunda akla gelen ilk uzmanlardan olan Profesör Albert Osterhaus hem Dünya Örgütü, hem de ilaç şirketlerine danışmanlık yaparak büyük kazanç sağladı.

Profesör Osterhaus ile beraber 3 kişinin daha ilaç şirketlerine para kazandırmak için panik havası oluşturduğu iddia edildi.

İddiaları ilk kez İngiliz bilim dergisi Science 16 Ekim 2009 sayısında gündeme getirdi, ardından başta De Telegraaf gazetesi olmak üzere Hollanda basını da bu iddiaları gündeme taşıdı.

KÜRESEL PANDEMİ KARARI ONUN BAŞKANLIĞINDA ALINDI
Hollanda'nın Rotterdam Üniversitesi'nde görev yapan Profesör Albert Osterhaus, SARS ve kuş gribi paniklerinde de Dünya Sağlık Örgütü'nün krizi önlemek için başvurduğu ilk isim olmuştu. Profesör Osterhaus Avrupa İnfluenza Bilimsel Araştırma Grubu'nun Başkanı. Aynı zamanda Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) danışma kurulu olan SAGE'nin de üyesi. Hatta DSÖ, domuz gribiyle ilgili olarak "küresel pandemi" kararı aldığında Osterhaus SAGE'ye başkanlık ediyordu.

Ancak Hollanda basınında yer alan haberlere göre, Prof. Osterhaus'un DSÖ'de böyle etkili bir konumda olmasına rağmen, hem aşı geliştirip üreten bir şirkete sahip, hem de Roche, Novartis, Baxter, Mediimmune, Glaxo, Sanofi Pasteur gibi ilaç şirketlerine maaşlı danışmanlık yapıyor.

TÜM DÜNYAYA PANİK YAYDILAR
Danimarka'nın Information ve İsveç'in SVG gazetelerinde çıkan iddialar ise, SAGE'de yer alan 3 kişinin daha "danışmanlık yaptıkları ilaç şirketlerinin baskısıyla DSÖ'yü yönlendirerek aslında var olmayan bir paniği tüm dünyada yaydığı" yönünde. SAGE'de yer alan Profesör Frederick Hayden, Roche ve Glaxo'nun maaşlı danışmanı. Profesör Arnold Monto, burundan verilen domuz gribi ilacını üreten Medimmune, Glaxo ve Viro Pharma şirketlerine danışmanlık yapıyor. Yine aynı heyette yer alan David Salisbury ise, İngiltere'deki imunizasyon programının başkanı ve ilaç şirketleriyle danışmanlık ilişkisi içinde. Böylelikle 8 kişilik SAGE heyetinin yarısının ilaç şirketleriyle organik bağ içinde olduğu ortaya çıkmış oluyor.

Bu uzmanların desteğiyle hazırlanan raporlarda WHO domuz gribine karşı aşılamayı 24 kez, ilaçlı tedaviyi de 18 kez önerirken, sık el yıkamanın önemine ise sadece 2 kez değinildi. Domuz gribi salgını ardından JP Morgan'ın tahminlerine göre ilaç şirketleri 7.5-10 milyar Euro kazandı.

'SALGIN' TANIMI DEĞİŞTİRİLDİ
Der Spiegel dergisine konuşan ve grip konusundaki araştırmaları değerlendiren Cochrane Teşkilatı'nın başkanı Epidemolog Tom Jefferson ise, DSÖ'nün, Nisan 2009'da yine bu bilim adamlarının tavsiyesiyle tüm dünyada hükümetlerin referans aldığı "pandemi" (salgın) tanımını değiştirdiğini söyledi.

Eski tanımda DSÖ'nün bir hastalığı pandemi olarak ilan edebilmesi için yeni bir virüsün ortaya çıkması, hızla yayılması, insanların bu hastalığa bağışıklığının bulunmaması, yüksek ölüm oranına sahip olması ve bulaşma oranının yüksek olması gerekiyordu. Ancak Nisan ayında alınan kararla WHO, bu son iki şarttan vazgeçti ve ölüm oranı yüksek olmayan domuz gribi hastalığı bir anda pandemi tanımının içinde yer almış oldu.

Ardından 11 Haziran'da WHO "küresel salgın" kararı aldı. Tüm dünyada hükümetler milyonlarca doz aşı siparişi verdi, ilaçlar stok edilmeye başlandı. Yani ilaç sektörüne milyarlarca dolarlık bir gelirin kapısı aralandı.

İddiaya göre WHO'nun bu kritik kararları aldığı toplantılara profesörlerin taşvikiyle Glaxo, Novartis ve Baxter'in temsilcileri de gözlemci sıfatıyla ilk kez katıldı.

DSÖ: İDDİALAR KESİNLİKLE ASILSIZ
İddialar üzerine DSÖ sözcüsü Gregory Hartl, bir açıklama yaptı. DSÖ toplantılarına ilaç sektöründen temsilcilerin bulunmasının doğal olduğunu söyleyen sözcü, toplantıda bulunan temsilcilerin hiç söz hakkı olmadığını ve toplantının gidişatını etkilemediğini sözlerine ekledi ve "Aşı yapıyoruz ve bu yüzden aşının içinde olanları bilmemiz gerek" dedi. DSÖ'de çalışan herkesin geçmişlerinin çok sıkı bir biçimde incelendiğini açıklayan Hartl, adı skandala karışan Frederick Hayden'in Dünya'daki en iyi virolog olduğunu ve grip hakkında birşey sorulması halinde cevap verecek ilk kişinin Hayden olması gerektiğini belirtti. DSÖ'nün çalışanlarının finansal geçmişlerini kamuoyuyla paylaşmalarının şimdilik mümkün olmadığını söyleyen Hartl DSÖ'nün özgür bir kurum olduğunu açıkladı.

Sayfa Yükleniyor...