Dünya nüfusu hızla yaşlanıyor

Dünya Sağlık Örgütü'nün son açıklamasına göre 60 yaşını geçmiş insanların sayısı 2025 yılında 1.2 milyar, 2050'de ise 2 milyardan fazla olacak.

Dünya nüfusu hızla yaşlanıyor

Dünya Örgütü (DSÖ) verilerine göre, insan nüfusu giderek yaşlanıyor. DSÖ, 2050 yılına yönelik tahminlerin dikkat çekici boyutlarda olduğuna işaret ediyor ve üye ülkeleri artan yaşlı nüfusunu göz önünde bulundurarak, çeşitli politikalar üretmeleri konusunda uyarıyor.

DSÖ'nün resmi internet sitesinden derlenen verilere göre, 2000 yılı istatistiklerinde 600 milyon kişi olarak görülen 60 yaş üstü insan sayısı, 2025 yılında 1.2 milyar kişiye ulaşacak. DSÖ, 2050 yılında ise rakamın 2 milyarı aşmasının beklendiğini açıkladı.

60 yaş üzerini "yaşlı", 80 yaş üzerini de "çok yaşlı" olarak tanımlayan DSÖ'ye göre, özellikle çok yaşlı olarak kabul edilen grup, nüfus pastasındaki payını hızlı şekilde artırırken, 60 yaş üzerindekiler de hızlı artışta ikinci sırayı alıyor, bu durum da "insan nüfusunun hızla yaşlandığı" gerçeğini somut şekilde gözler önüne seriyor.

"Yaşlanmanın bir ayrıcalık ve sosyal gelişme" olduğunu ifade eden DSÖ, ülkelere, nüfus yapısındaki değişimi göz önünde bulundurarak politikalar üretmeleri çağrısı yaparken, yaşlılık ile ilgili raporunda, "Tüm ülkelerin, özellikle de gelişmekte olan ülkelerin yaşlı nüfusun sağlıklı ve aktif kalmasını destekleyecek politikalar üretmeleri lüks değil, zorunluluktur" ifadelerine yer verdi.

Yaşlı sayısının artmasının, "dünyanın sağlığının iyiye gittiğini" gösteren sinyallerden biri olmakla birlikte, bu gelişmenin çok sayıda sorunu da beraberinde getirdiğine dikkati çeken DSÖ, özellikle gelişmekte olan ülkelerde kamu ve özel sektörün ortak yaklaşımlar belirleyerek, "yaşlı dostu kentler" kavramını hayata geçirmeleri gerektiğini kaydetti.

DSÖ'nün önerilerine göre, tüm gelir gruplarındaki yaşlı insanların sağlık hizmetlerine erişimlerini sağlayacak düzenlemeler yapılması gerekiyor. Konuyu sağlık harcamaları açısından da değerlendiren DSÖ, "sağlıklı yaşlanma" yönünde politikalar izlenmesinin, sağlık harcamalarında önemli tasarruf sağlayacağını belirtiyor.

YAŞLI DOSTU KENTLER KILAVUZU
Sağlık hizmeti verenlerin, uzmanlık alanlarına bakılmaksızın yaşlanmaya bağlı sorunlar konusunda eğitimden geçirilmelerini öneren DSÖ, yerel yönetimlerin, hükümetin çizeceği ana politikalarla uyumlu şekilde kentleri "yaşlı dostu' yapabilmek için çalışmaları gerektiğini kaydediyor.

DSÖ'ye göre, 'Yaşlı Dostu' olması için, bir kentte şu özelliklerin bulunması gerekiyor: ''Özenle yapılmış kaldırımlar, engelli ya da hareket kabiliyeti sınırlı kişilerin tüm bölümlere ulaşabilecekleri kamu binaları, toplu taşım araçlarında oturma önceliği ve araç kullananların yaşlı kişiler yerleşmeden aracı hareket ettirmemeleri, gerekli bilgi kartları ve tabelaların büyük harflerle ve okunabilir şekilde yazılması, yaşlı insanlara saygının ve onların deneyimlerini paylaşmanın önemini anlamaya yönelik kamuoyu bilinci oluşturulması, kamu hizmetleri ve mali hizmetlere ulaşımda kolaylık sağlanması, sağlık veya sosyal hizmet çalışanlarının, yaşlanmaya bağlı fiziksel ve ruhsal ihtiyaçlar konusunda bilgilendirilmesi.'k

Sayfa Yükleniyor...