Dünyanın derdi depresyon

Dünyada 120 milyon kişi depresyonda. 185 ülkenin verilerine göre 2020 yılında kalp hastalıklarından sonra ikinci sırada depresyon olacak.

Dünyanın derdi depresyon

Türkiye psikiyatri Derneği'nin "Geçmişten Geleceğe, Teşhisten Tedaviye Psikiyatri" temasıyla düzenlediği kongreya katılan Doç. Dr. Burhanettin Kaya, "Dünyada 500 milyona yakın insan ruh sağlığı sorunlarından yakınıyor. Ancak 20 milyon kişi yardım arayışında ve önemli kısmı yardıma ulaşamıyor" dedi.

Türkiye’de durumun dünyaya göre biraz daha kötü olduğunu belirten Kaya, "Yeti yitimine yol açan hastalıklar da üst sıralara çıkacak. Dünyada 70 milyon alkol bağımlısı, 24 milyon şizofreni hastası var" diye konuştu.

GENÇLERDE DEPRESYON YÜZDE 50 ARTACAK
Kaya, çocuk ve gençlerde görülen ruhsal sorunların da ciddi artış göstereceği görüşünde:  

“Çocuk ve gençlerdeki ruhsal sorunların 2020 yılında bugünkünün yüzde 50’sinden daha çok artacağı tahmin edilmekte. Bütün bunların düzenlenmesinde bir politika ve yasa gerekliliği açık. Dünyanın yüzde 40’ın da ruh sağlığı politikası yok. Türkiye’de 2006’dan beri bir politika var, acil eylem planı olan ama henüz hayata geçmemiş bir politika.”

EŞDEĞER İLAÇ TIBBİ VE BİLİMSEL HATADIR

Eşdeğer İlaç Uygulamasına değinen Uzman Dr. Halis Ulaş ise bunun eşdeğer ilaç değil eşdeğer endikasyon anlamına geldiğini söyledi ve “Eşdeğer ilaç tüm etken maddenin aynı olduğu fakat farklı ilaç endüstrisi tarafından üretilen ilaçlar anlamına gelmektedir. Fakat bu yeni uygulamada aynı hastalığın tedavisinde kullanılan ama tamamıyla farklı etken maddelerden oluşan, farklı etki mekanizmaları olan hücreler üzerinde farklı etkileri olan, farklı dozlarda kullanılan ve etkili olan ilaçların birbirinin yerine konması anlamına gelmektedir" dedi.

Bu nedenle aynı etkiyi elde etmek için ilaçların her birini farklı dozlarda kullanma zorunluluğundan bahseden Ulaş, şöyle devam etti:

"Her birinin faklı yan etki özellikleri vardır. Vücutta değişik dokularda farklı düzeylerde biriken ilaçlardan söz ediyoruz. Bu ilaçları eşdeğer olduğunu söylemek, birbirinin yerine koymak hem tıbbi hem de bilimsel bir hatadır. Bu genelgeyi hazırlayan SGK bürokratlarının bilimsel verilerden uzak ve sedaca kurumun mali yükünü azaltmak için insanı dışta bırakan bir tutum sergilediği izlenimi yaratmaktadır.

Daha önce derneğimizin ısrarlı çabaları ile oluşturulan ve Bakanlığı tarafından SGK üzerine bir kurum olarak resmi bir kılavuz olarak yayımladığı endikasyon dışı ilaç kullanımı kılavuzunu da henüz uygulamaması bunun düşündürmektedir.” 

CİNSEL SORUNLAR KANAYAN YARA
Cinsel işlev bozuklukları konusunda konuşan Uzman Dr. Ejder Akgün Yıldırım ise, dünyada, her dört kişiden birinde tedavi edilmesi gereken cinsel sorun olduğunu belirterek cinsel sorunların tedavisinde, bu alanda uzman bir psikiyatristten destek alınması gerektiğini söyledi.

Türkiye Psikiyatri Derneği Cinsellik ve Cinsel Sorunlar Bilimsel Çalışma Birimi Koordinatörü Dr. Yıldırım, Türkiye'de cinsel sorunlarla ilgili tedavilerin ve tedavi olanaklarının yeterli olmadığını vurguladı, ''Ülkemizde cinsel sorunlarla ilişkili psikolojik bozukluklar kanayan yara'' değerlendirmesini yaptı. Yıldırım, cinsel sorunlarla ilgili tedavi merkezlerinin sayısının artırılması gerektiğini ifade etti.

Yıldırım, ''Yaygınlıklarına bakıldığında, kadınlarda cinsel tatminle ilgili sorunlar, erkeklerde ise sertleşme ve erken boşalma gibi konularda sıkıntılar ön plana çıkıyor. Bu sorunlar her üç erkekten birinde gözlenebiliyor'' diye konuştu.

Sayfa Yükleniyor...