Ebola'nın yayılmasını kolaylaştıran kadın sünneti askıya alındı

Ebola virüsünün vücut sıvılarıyla bulaşması nedeniyle DSÖ, salgının görüldüğü bazı Afrika ülkelerinde kadın sünneti uygulamasını askıya aldı.

Ebola'nın yayılmasını kolaylaştıran kadın sünneti askıya alındı

Dünya Örgütü (DSÖ) Üreme Sağlığı Bölümü koordinatörlerinden Lale Say, Ebola virüsünün yayılmasına neden olduğu için kadın sünneti uygulamasının, Afrika'da salgının görüldüğü ülkelerde durdurulduğunu söyledi.

"Ebola salgınının pozitif gibi gözüken tek etkisi, salgının yaşandığı ülkelerde kadın sünneti sayısının azalması" diye konuşan Say, kadın sünneti uygulamasının, Ebola virüsünün yayılmasını kolaylaştırdığına vurgu yaptı.

Say, "Sünnet sırasında kanama oluyor. Sünnet yapılırken kullanılan bıçak ya da kesici alet başka bir şeye bulaştırılır korkusuyla köylerde sünnet uygulamasını durdurmaya yönelik bilinç oluştu" diye konuştu.

"KADIN SÜNNETİ CİDDİ BİR SORUN"

Kadın sünnetinin yaklaşık yüzde 95 ile en yaygın uygulandığı ülkelerden biri olan Gine'de, bu uygulamada Ebola virüsü nedeniyle azalma görüldüğünü ifade eden Say, Ebola vakası sayısının 10 bini aştığı Sierra Leone için "Sierra Leone hükümeti, kadın sünnetinin Ebola virüsünün yayılmasını artırabileceği uyarısında bulunarak kadın sünneti hakkında tekrar bir yasak ilanı yayımladı" bilgisini verdi.

Say, kadın sünnetinin en yaygın uygulandığı ülkelerin sırasıyla Somali, Gine, Cibuti ve Mısır olduğunu söyledi.

DSÖ'den yapılan son açıklamada, Ebola virüsünden Liberya'da 8 bin 745 vakadan 3 bin 746 kişi, Sierra Leone'de 10 bin 792 vakadan 3 bin 301 kişi, Gine'de ise 2 bin 988 vakadan bin 957 kişinin hayatını kaybettiği ifade edildi.

"KÜRESEL BİR MESELEYE DÖNÜŞTÜ"

Say, "Son eğilimler ve son yıllardaki istatistikler gösteriyor ki Batı dünyasında da kadın sünneti sayısı göç oranlarındaki artışla beraber yükseliş gösterdi. Bu nedenle kadın sünneti artık büyük bir küresel soruna dönüştü" dedi.

İngiltere'nin, kadın sünnetinin en yaygın görüldüğü Avrupa ülkesi olduğunu belirten Say, "Kadın sünneti, Afrika meselesiyken göç nedeniyle daha küresel bir meseleye dönüştü" ifadesini kullandı.

TÜRK DOKTORLARA UYARI

Say, kadın sünnetinin yasak olmamasına rağmen Türkiye'de yapılmadığını kaydetti.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nden Türkiye'ye gelen sünnet olmuş kadınların burada doğum yapması halinde ayrı bir uygulamadan geçmesi gerektiğine işaret eden Say, Türk doktorlarının bu doğum uygulamalarını bilmediğini, buna hazırlıklı olunması gerektiğini vurguladı.

Ebola'nın yayılmasını kolaylaştıran kadın sünneti askıya alındı - 1

"ÇAĞ DIŞI BİR UYGULAMA"

Dini liderlerin desteğini alarak bu uygulamanın azaltılması için çalışmalar yaptıklarını belirten Say, "Sağlık açısından hiçbir gerekçesi olmamasına rağmen 'kadın sünneti sağlık açısından olması gerekir' denilerek sünnet yaptırılıyor, çağdışı bir uygulama" diye konuştu.

Sayfa Yükleniyor...