Ebus, akciğer kanserinde erken teşhis imkanı sunuyor

Endobronsiyal Ultrasonografi (Ebus), akciğer kanserinin erken evrede teşhisini kolaylaştırıyor. Yöntem ayrıca, diğer akciger hastalıklarının tanısında da önemli avantaj sağlıyor.

Ebus, akciğer kanserinde erken teşhis imkanı sunuyor

Ebus yöntemi, uç kısmında ultrasonografi başlığı bulunan ince bükülebilir bir alet ile ağızdan girilerek solunum yollarının ultrasonografik olarak görüntülenmesini sağlıyor.

Endobronsiyal Ultrasonografinin özel iğnesi sayesinde özellikle göğüs boşluğu içerisinde normal bronkoskopi yöntemi ile ulaşılamayan bölgelerdeki lezyonların içine girmek mümkün olabiliyor. 

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ali Metin Görgüner, ebusun kişiyi ileri cerrahi girişimden kurtarabilen gelişmiş bir tanı yöntemi olduğunu belirterek şu bilgileri verdi: "Bu yöntem, özellikle göğüs boşluğu içerisindeki büyümüş lenf bezlerinin tanısında, konvansiyonel yöntemlerle ulaşılamayan tümörlerin tanısı ve evrelemesi ile tedavi kararında, sarkoidoz, lenfoma, tüberküloz gibi hastalıkların tanısında ile büyük akciğer damarları düzeyindeki pıhtıların saptanmasında başarı ile kullanılabiliyor." 

GENEL ANESTEZİYE GEREK DUYULMUYOR

Doktor tarafından uygun görülen hastalar için kullanılan yöntemde, ameliyathane şartlarında genel anesteziye gerek kalmaksızın orta derecede sedasyon (sakinleştirici) yeterli oluyor.

Ebus, akciğer kanserinde erken teşhis imkanı sunuyor - 1 Prof. Dr. Ali Metin Görgüner

KISA BÜREDE UYGULANIYOR, HASTA AYNI GÜN TABURCU EDİLİYOR

Gerekli durumlarda ve isteğe bağlı olarak işlemin anestezi uzmanı eşliğinde de yapılabildiğini belirten Dr. Görgüner, "Böylece hasta neredeyse hiçbir şey hissetmiyor. İşlemin süresi hastaya göre değişebilmekle birlikte, ortalama 15 – 30 dakika sürüyor. İşlem süresince tansiyon, nabız, elektrokardiyografi, oksijen satürasyonu gibi tüm hayati fonksiyonlarınız bir monitör üzerinden takip edilerek anında müdahale edilebiliyor" dedi.

İŞLEM SIRASINDA HAFİF YAN ETKİLER GÖRÜLEBİLİR

Ebusun, son derece güvenilir bir yöntem olduğunu söyleyen Görgüner, "İşlem sırasında nadiren ajitasyon, öksürük ve iğne yerinde kanama gibi hafif yan etkiler görülebiliyor. İşlemin tanısal değeri düşünüldüğünde yapılabilecek en düşük riskli cerrahi dışı yöntemlerden biri olduğu kabul edilmektedir" ifadelerini kullandı.

Sayfa Yükleniyor...