Edirne'de taşkın sonrası tehlike

Uzmanlar, taşkından arta kalan su birikintilerinde sivrisineklerin üremesinin sağlık sorunlarını beraberinde getireceği uyarısında bulundu.

Edirne'de taşkın sonrası tehlike

Trakya Üniversitesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Galip Ekuklu, Edirne'de geçtiğimiz günlerde nehirlerin taşmasından sonra bazı çevre sorunları ve hastalıkların ortaya çıkabileceğini söyledi.

Durgun suların mart ve nisan aylarında sivrisineklerin yumurtlama ve üreme dönemi için uygun ortam olduğunu ifade eden Ekuklu, ''Edirne'den Meriç, Tunca ve Arda nehirleri geçiyor. Bu nehirlerin yanı sıra taşkınlarla bölgede çok fazla su birikintisi oluştu. Bu dönemde iyi önlem almazsanız, ilaçlamazsanız, sivrisineklerde yumurtlamanın önüne geçemezseniz sivrisinekle bir daha mücadele edemezsiniz. Taşkından arta kalan su birikintilerinde önlem alınmadığı takdirde sivrisineklerin üremesi sağlık sorunlarını beraberinde getirir'' dedi.

Bir çift sivrisineğin 1 ay içerisinde milyonlarca sivrisineğin üremesine neden olabileceğini bildiren Ekuklu, şunları söyledi:

''Hatta bunun için aman aman büyük durgun sulara ihtiyaç yok. Gazoz kapağının içinde kalabilecek suda veya yolda boş yoğurt kabının içinde birikecek suda, eski bir lastiğin içinde kalabilecek bir durgun suda bile sivrisinek üreyebiliyor. Şimdi Edirne'de çok büyük durgun su alanları oluştu. Havanın giderek ısınmaya başlamasıyla sivrisinekler daha çabuk üremeye başlayacaktır.''
         
SITMA RİSKİNE DİKKAT!         
Küresel ısınma, iklim değişikliğiyle birlikte Türkiye'de ve dünyada artacak hastalıkların başında sıtmanın geldiğini söyleyen Ekuklu, ''Ülkemiz de sıtmanın endemik olduğu ülke. Ülkemizde sürekli sıtma hastalığı var. Her ülkenin kendine özel hastalıkları vardır. Sıtma da özel hastalıklarımızdan sayılır. Bizde en çok sulu tarıma geçildikten sonra sıtma GAP bölgesinde görülüyor. Burada kontrollü sulu tarım olmasına rağmen sıtma vakaları arttı. Eskiden Adana'da vardı. GAP'la birlikte Batman ve Diyarbakır, Türkiye'de en çok sıtma vakasının görüldüğü şehirler oldu'' dedi.

Trakya'nın durgun suyun fazla olduğu bir bölge olduğunu ve bu kadar yaygın alanlarda çeltik tarımı yapılıyorsa sıtma konumunda çok dikkatli olunması gerektiğini ifade eden Ekuklu, şunları kaydetti:

SITMA PARAZİTİNİ BİR GÜNDE 10 KİŞİYE BULAŞTIRIR
''Bir bölgede sıtma hastalığının oluşması için 3 faktöre ihtiyaç var. Buna da bir sağlam insan lazım. Buradakilerin hepsi sağlam. Sivrisineğe ihtiyaç var. Çeltik ekimi ve taşkından sonra oluşan durgun sular nedeniyle bol bol sivrisineğimiz olacak. Geriye bir tek sıtma hastası kalıyor. Bir yerden Edirne'ye sıtma hastası gelirse ki bizim askerlik sistemimizde Doğu'dan, Güneydoğu'dan, Çukurova'dan gençler Edirne'ye geliyor. Bu gelenlerin içinde sıtma vakası olursa, bunları sivrisinekler tarafından ısırılır ve başka insanlara geçerse çok kısa sürede pek çok yerli sıtma vakasıyla karşı karşıya kalabiliriz. Başını alamayız.''

Bir sivrisineğin sıtma parazitini bir günde 10 insana bulaştırabileceğini ifade eden Doç. Dr. Ekuklu, ''Bir kaşık durgun suyun içinde milyonlarca sivrisinek üreyebiliyorsa düşünün ki yazın bu bölgede sivrisineğin ne kadar çok olduğunu biliyoruz, bu iş şakaya gelmez çok dikkatli olmak lazım'' dedi.

SEBZE VE MEYVELERİ 30 DAKİKA SİRKELİ SUDA BEKLETİN
Sivrisinekle ilgili ilaçlamanın Edirne Belediyesi ve Müdürlüğü ekiplerince yürütüldüğünü belirten Ekuklu, sivrisinekle mücadelenin yanı sıra taşkında yuvaları bozulan yılan ve farelerin de birtakım zararları olacağının gözününde bulundurulması gerektiğini bildirdi. Durgun suların bulunduğu yerleşim yerlerinde sular çekildikten sonra çamur ve enfeksiyon etkenlerinin kalabileceğini iddia eden Ekuklu, şunları kaydetti:

''Bu bölgede yetişen meyve ve sebzeler kirlilikle karşı karşıya kalacak. Kurtarılanlar tüketime de sunulacak. O zaman yurttaş olarak yapmamaz gereken, sebze ve meyveleri iyice yıkamak. 30 dakika sirkeli suda bekletilmesini öneririz. Bunu alışkanlık haline getirmek gerekiyor. Sebze ve meyveleri 30 dakika sirkeli suda tutmakta yarar var. Sonra bol ve temiz suyla yıkamalı. Odalar, eşyalar yıkanmalı. Köylerde evini su basanlar kap kacağını ve eşyalarını 1 litre suya 3-4 damla çamaşır suyu dökerek yıkamalı. Yerler de aynı şekilde temizlenmeli. Çamaşır suyu en iyi dezenfektan.''

Sayfa Yükleniyor...