Efor testi neden önemli?

Kalbe yük bindiği zaman tepkisinin nasıl olduğunu ortaya koyan efor testi, kalp hastalıklarının tanısında ve vakit kaybetmeden tedaviye başlanmasında önemli rol oynuyor.

Efor testi neden önemli?

Hepimiz günlük yaşantımızda bir yerlere yetişmeye çalışırız, koşarız merdiven yokuş çıkar yoruluruz veya hiç hareket etmesek de kimi zaman çok üzülürüz, heyecanlanırız, korkarız ve bunlarla kalbimizi ne kadar yorduğumuzu bilmeyiz. Kalbimiz yorulunca neler oluyor nabzımız kaça kadar çıkıyor tansiyonumuz ne oluyor EKG’de değişiklik oluyor mu, kalp ritmimiz değişiyor mu bilemeyiz. Halbuki bu bizim için hayati öneme sahip bir bilgidir. 

EKG Mİ, EFOR TESTİ Mİ?

Kardiyolojik muayenede çekilen EKG sadece o anki durumu yansıtır. Geçmişte geçirilmiş bir enfarktüs varsa yerini gösterebilir. Çekildiği anda bir şikayet varsa değeri daha fazladır. Fakat kalbin genel olarak durumu hakkında verdiği bilgi çok sınırlıdır. O nedenle biz kardiyologlar istirahat halinde çekilen EKG’ye pek itibar etmeyiz.

Asıl önemli olan kalbe yük bindiği zaman tepkisinin nasıl olduğudur. Efor testi genelde uygulanan protokole göre sıklıkla bir yürüme bandı üzerinde her üç dakikada bir hız ve meyil artacak şekilde düzenli aralıklarla tansiyon ölçülerek ve devamlı surette EKG izlenerek dört kademeden ibaret on iki dakika sürecek şekilde yapılır. 

Efor testi neden önemli? - 1

Test bittikten sonra da bir süre istirahat dönemi izlenir. Böylece hem kişinin efor kapasitesi, hem efora tansiyon ve nabız cevabı anlaşılır. Efor esnasında aritmi olup olmadığı ortaya çıkar. Sürekli olarak izlenen EKG’de kalp damarlarında daralma olduğu şüphesi var mı anlaşılır. Bunun sebebi aslında belli oranda daralmış kalp damarlarının kalpte efor anında oksijen ihtiyacının artışına gereken desteği verememesinden kaynaklanan EKG değişiklikleridir.

İLERİ TETKİKLERE İHTİYAÇ OLUP OLMADIĞINI BELİRLİYOR

Biz bu değişiklikleri gördüğümüzde şüphelenerek hastadan koroner anjiyografi gibi daha ileri tetkikleri isteriz. Oysa bu değişiklikler istirahatte çekilen EKG’de gözükmez. Hastada belirgin şikayete de yol açmıyorsa çok kolay atlanabilir. Aynı hasta günlük hayatında bir yere koştururken ya da çok heyecanlandığında aniden kalp krizi geçirebilir.

Sayfa Yükleniyor...