‘Egzersiz İlaçtır’ hareketi başlıyor

Amerikan Spor Hekimliği Derneği ve Amerikan Tıp Derneği’nin fiziksel aktiviteyi sağlıkta standart uygulama haline getirmek için yürüttüğü ‘Egzersiz İlaçtır’ hareketi Türkiye’de de başlıyor.

‘Egzersiz İlaçtır’ hareketi başlıyor

Dünya’da 90 ülkede 45.000 üyesi ve sertifikalı uzmanı bulunan ACSM (American College of Sports Medicine / Amerikan Spor Hekimliği Derneği) ve Amerikan Tıp Derneği (AMA) 3 yılı aşkın bir süredir, fiziksel aktiviteyi hastalıkları önlemede ve tedavi etmede standart bir uygulama haline getirmek amacıyla “Exercise is Medicine” (Egzersiz İlaçtır) global hareketini yürütüyor. Bu amaçla birçok organizasyon ve farklı disiplinlerle bir araya gelen “Exercise is Medicine” hareketi, Türkiye’de Aktif Yaşam Derneği girişimiyle “Egzersiz İlaçtır” ismiyle başlıyor.

Egzersizin bir “ilaç” olduğuna dair bilinç yaratacak, toplumu ve sağlık uzmanlarını fiziksel aktiviteye yönlendirecek ve düzenli fiziksel aktivitenin toplumun tüm katmanlarında yaygınlaştırılmasını sağlayacak çalışmalar kapsamında hekimlere egzersiz reçetesi yazma konusunda programlar düzenlenecek, sağlıklı bir hayat için egzersizin yaşam biçimi olarak benimsetilmesi ve teşvik edilmesi sağlanacak.

Aktif Yaşam Derneği bu amaçla “Exercise is Medicine” global hareketinin temsilcileri Dr. Adrian Hutber, Dr. Scott K. Powers ve Dr. Robert E. Sallis’in katılımıyla çalışma toplantısı düzenledi. Katılımcıların, hastalıkların önlenmesinde düzenli fiziksel aktivitenin önemini tartıştığı toplantıda Bakanlığı temsilcileri hareketin yaygınlaştırılması için yaptıkları projeleri paylaştı.

DÜNYA HAREKETSİZLİK SALGINIYLA KARŞI KARŞIYA!
2002 Dünya Sağlık Raporu’na göre fiziksel inaktivite, gelişmiş ülkelerdeki 10 ölüm nedeni arasında sigara, tansiyon, alkol, kolesterol, obezite ve yetersiz beslenmeden sonra 7. sırada yer almakta iken 2010 yılı Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerinde küresel ölüm faktörleri arasında 4. sıraya yükselmiş durumda.

Hareketsiz yaşam hızla büyüyen bir kamu sağlığı sorunu olarak görülüyor, çünkü obezite, diyabet ve kanser dahil olmak üzere pek çok kronik hastalığa yol açıyor. Fiziksel aktivitenin bütün bu faydalarına rağmen özellikle gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler başta olmak üzere tüm dünyada hareketsizlik düzeyinin endişe verici boyutlarda olduğu da bilinen bir gerçek. Araştırmalar, doğru yoğunlukta ve doğru sürede yapılan egzersizin yaşam kalitesini artırabileceğini, kronik sağlık sorunlarını ve obeziteyi azaltabileceğini gösteriyor.

FİZİKSEL AKTİVİTE DOĞRU YOĞUNLUKTA YAPILIRSA…
• Genel sağlık durumunu önemli derecede iyileştirir.
• Kalp hastalığı riskini %40 oranında azaltır.
• İnme/felç riskini %27 oranında düşürür.
• Yüksek tansiyon sıklığını yaklaşık %50 azaltır.
• Diyabet sıklığını yaklaşık %50 azaltır.
• Meme kanserinde ölüm oranlarını ve tekrarlama riskini yaklaşık %50 oranında azaltabilir.
• Kolon kanseri riskini %60’ın üzerinde bir oranla azaltabilir.
• Alzheimer hastalığına yakalanma riskini üçte bir oranda azaltabilir.
• Depresyonu, ilaçlar veya davranışçı tedavi kadar etkili bir şekilde azaltabilir.

Detaylı bilgi için www.aktifyasam.org.tr adresi ziyaret edilebilir.

Sayfa Yükleniyor...