Egzersiz politikasına ihtiyaç var

Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şükrü Hatun, egzersizin yaşam biçimi haline getirilmesi halinde birçok kronik hastalığın engellenebileceğini söyledi.

Egzersiz politikasına ihtiyaç var

Hatun, araştırmaların şişmanlığa, yüksek kalorili besinlerle beslenme ve hareketsiz yaşamın yol açtığını gösterdiğini belirterek, egzersiz sırasında salgılanan ''irisin'' adlı hormonun şişmanlığı önleyen yağ dokusunu arttırdığının gözlendiğini, araştırmaların egzersizin insan yaşamında kalıcı etkiye sahip olduğunu kanıtladığını anlattı.

Hatun, günün belirli saatlerinde ya da haftanın en az 5 günü kasların çalıştırılması gerektiğini belirterek, en kolay ve ucuz yöntemin yürüyüş yapmak olduğunu bildirdi.

Türkiye'de, özellikle son 8 yılda çocuklardaki şişmanlık sıklığında 2 kat artış yaşandığına dikkati çeken Hatun, ''Çocuklar okuldan sonra genellikle hareketsizliğe sebep olan oyunlar oynuyorlar, bunun yerine vakitlerini yürüyerek ya da spor yaparak geçirebilirler. Beden eğitimi dersi günümüzde ne yazık ki seçmeli dersler arasında bulunuyor. Milli Eğitim Bakanlığı'yla görüşmelerimizde beden eğitiminin önemsenmesi ve zorunlu dersler arasında olmasını önerdik'' diye konuştu.

Hatun, egzersizi yaşam biçimi haline getiren Kanada ve İskandinav ülkelerinde okulların spora teşvik edici olduğunu belirterek, Türkiye'deki okul sisteminin ise büyük ölçüde sınavlar üzerine kurulduğunu, okulların, çocukların ferahlayacağı, mutlu spor yapacakları şekilde kurgulanmadığını ifade etti.

GÜNDE EN AZ 30 DAKİKA YÜRÜYÜN
Mutlu ve sağlıklı bir nesil yetiştirmek isteniyorsa okulların sporlara odaklanmaları, beden eğitimi derslerinin ve folklorun önem kazanması gerektiğine dikkati çeken Hatun, şöyle konuştu: Türkiye'nin bütün dokularına işleyen egzersiz politikasına ihtiyacı var. Egzersiz, yaşam biçimi haline getirilebilirse birçok kronik hastalık engellenebilir. Ailesinde şişman ve diyabetli olanların bu konuda daha dikkatli olması gerekiyor. Egzersiz, kötü kan ve kötü yağların azalmasını sağlıyor. Dolayısıyla kalp sağlığı için de çok önemli bir faktör.

Yürüyüş, şeker hastalığının önlenmesinde, kalp ve damar sağlığının korunmasında çok önemli bir yere sahip. Dünya Yürüyüş Günü de önemli bir gün. Çin'de çocuklar günde 15-20 dakika egzersiz yaparak okula başlıyor, Türkiye neden bunu kendi koşullarına adapte etmesin Dolayısıyla 3 Ekim Dünya Yürüyüş Günü'nün ana mesajı, egzersizi gerçek anlamda okullara sokmak olmalı. Bunun için il ve ülke çapında yeni düzenlemelere ihtiyaç olduğunu vurgulamak isterim.''

Sayfa Yükleniyor...