Eklem hastalıkları kadınları vuruyor

Eklem ağrılarından en çok kadınlar muzdarip. Dr. Ahmet Uslu’ya göre bu hastalıklarda kadın hâkimiyetinden söz etmek mümkün.

Eklem hastalıkları kadınları vuruyor

Eklem şikayetlerinin her yaş grubunda görülebildiğini belirten İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ahmet Uslu, bu hastalıkların kadınlarda daha fazla görülmesini fazla kilolar, hareketsiz yaşam ve hormonal nedenlere bağladı.

Dr. Ahmet Uslu, eklem ağrılarını tetikleyen başlıca nedenleri; soğuk hava, proteinden zengin beslenme, bilinçsiz egzersiz yapma, eklemleri zorlayıcı hareketler yapma, ağır kaldırma, düşme, çarpma, bilinçsiz ilaç seçimi, düzensiz beslenme, uyku düzeni bozukluğu ve depresyon şeklinde sıraladı.

Halk arasında her eklem ağrısının romatizma, iltihaplı ve iltihapsız romatizma, yumuşak doku romatizması, omurga romatizması gibi isimlerle anıldığını belirten Dr. Uslu, "Oysa artroz ve artrit birbirinden farklı iki hastalık. Artroz, eklem kıkırdaklarındaki harabiyete bağlı olarak çoğu zaman yaşlılık, travma, zorlama gibi nedenlerle oluşuyor. Artrit, yani iltihaplı romatizma ise metabolizma bozuklukları, bağışıklık sisteminden kaynaklanan nedenlerle gelişiyor” dedi. 

GENETİK YATKINLIK ÖNEMLİ
Romatizmal hastalıklara bağlı eklem ağrılarının görülmesinde genetik yatkınlığın önemli bir etken olduğunu ifade eden Dr. Uslu, şu bilgileri verdi: “Örneğin en sık görülen romatizmal hastalıklardan olan romatoid artrit hastası bir bireyin, akrabalarında bu hastalığın görülme sıklığı yüzde 1-2 oranında iken, aynı yumurta ikizlerinde, ikizlerden birinde romatizma varsa diğerinde romatizma gelişme ihtimalinin yüzde 15-20 düzeyinde oluyor.” Eklem ağrıları daha çok sık kullanılan eklemlerde görülüyor. Romatizmal kaynaklı ağrılarda tutulan eklemin yeri, sayısı, ağrının süresi gibi bulguların hastalıkla ilgili ipuçları vererek, tanı açısından yol gösterici oluyor. Örneğin Gut atağına bağlı eklem ağrısı çoğunlukla sadece ayak başparmağını tutabilirken, romatoid artritte ağrılar el, el bileği ve el parmak eklemlerini de etkiliyor. Ya da bel ağrısı ve sabah tutukluğu tarif ediliyorsa ankliozan spondilit olabiliyor.”

TEDAVİSİ NASIL YAPILIYOR?
Eklem ağrısı tedavisinin hastalığın nedenine göre değişeceğini belirten Dr. Ahmet Uslu’nun tedavi yaklaşımlarıyla ilgili söyledikleri ise şöyle:
• Travmaya bağlı bir ağrıysa akut dönemde soğuk uygulama lokal ya da sistemik ağrı kesiciler faydalı olabiliyor.

Eklem hastalıkları kadınları vuruyor - 1

• Hastada yumuşak doku romatizması varsa sıcak kompres ve kas gevşeticiler işe yarayabiliyor. • Romatizmal ağrılar ve eklem kireçlenmesi için fizik tedavi uygulamaları, sıcak su ve kaplıcalar faydalı olabiliyor.
• Her romatizmal hastalık için kullanılacak ilaç ve ilaç grupları farklılık gösterebiliyor. Kimi zaman bunda hasta tercihi ya da hasta uyumu gibi faktörler rol oynadığı gibi diğer sistemik hastalıkları ile ilişkili olarak ilaç tercihleri farklılaşabiliyor.
• Romatizmal hastalıklarda kalıcı eklem harabiyeti olmaması için mutlaka tıbbi destek almak gerekiyor.
• Eklem fonksiyonlarının korunabilmesi için düzenli egzersiz yapmak çok önemli.
• Beslenmeye ve dinlenmeye önem vererek kilo kontrolü sağlamak gerekiyor.
• Eğer kişide gut hastalığı varsa aşırı protein tüketiminden, fibromiyalji varsa uykusuzluktan uzak kalınması hastalığın yarattığı şikayetleri büyük ölçüde azaltıyor.
• Kireçlenmeye bağlı eklem ağrıları varsa kıkırdak yapımını uyaran kondroitin sülfat takviyesi kısmi bir çözüm yaratsa da kilo verilmediği sürece eklemlerin kişiyi uzun süre ağrısız şekilde taşıması mümkün olamıyor.

Sayfa Yükleniyor...