Epilepsi hastalarına ameliyat alternatifi

İlaç tedavisinden yanıt alınamayan ve sık nöbet geçiren epilepsi hastalarının ameliyatla sorundan kurtulabildiklerini belirten Beyin Cerrahı Prof. Ersin Erdoğan, ancak epilepsi cerrahisinin sonuçları çok iyi olmasına rağmen, hasta ve tedavi uygulayan hekimler tarafından çok az kullanıldığını söyledi.

Epilepsi hastalarına ameliyat alternatifi

Önce ‘garip bir his’ ardından nöbet geliyor. Beyin fonksiyonları kısa süreliğine kayboluyor. Hasta yere düşüşor ve tıpkı elektrik akımına kapılmış gibi çırpınmaya başlıyor. Bazı hastaların ağzından da köpük geliyor...

Türkiye'de yaklaşık 700 bin epilepsi (sara) hastası bu nöbetlerle hayatını sürdürmeye çalışıyor. Bu rakama her yıl 30 bin civarında yeni hasta ekleniyor.

İlaç tedavisinden yanıt alınamayan ve sık nöbet geçiren epilepsi hastaları için cerrahi müdahalenin iyi bir alternatif olduğunu söyleyen Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Ersin Erdoğan, “Ancak hastalar ameliyatla bu rahatsızlıktan kurtulabildikleri halde işkence çekmeye devam ediyor. Çünkü epilepsi cerrahisi, sonuçları çok iyi olmasına rağmen, epilepsi hastaları ve tedavi uygulayan hekimler tarafından anlaşılmaz bir şekilde çok az kullanılıyor. Hastalar, epilepsi merkezlerine yollanmıyor. Oysa uygulanan başarılı cerrahi yöntemlerle hastanın bir daha nöbet geçirme riski yüzde 90 oranında engellenebiliyor” dedi.

Yale Üniversitesi Tıp Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Bölümü’nde epilepsi cerrahisi alanında üst-ihtisas yaptıktan sonra 2001’den beri epilepsi cerrahisi grubuyla ameliyatlar yapan Prof. Erdoğan, hastaları epilepsi nöbetlerinden kurtaran cerrahi yöntem ve yaşanan sorunlar hakkında şunları söyledi:

Epilepsi hastalarına ameliyat alternatifi - 1 Prof. Dr. Ersin Erdoğan

"İLACA DİRENÇLİ EPİLEPSİ ÖLÜME SEBEBİYET VERİR"

“Epilepsi için hedeflenen tedavi; nöbetleri, yan etki olmadan, mümkün olan en kısa sürede ortadan kaldırmaktır. Bu hedefler genellikle pek karşılanmamaktadır. ABD’de antiepileptik ilaçlarla yeterli tedaviye rağmen nöbetleri devam eden yaklaşık 1 milyon hasta bulunmaktadır ki bunlar epilepsi hastalarının yüzde 40'ını ve epilepsi maliyetinin yüzde 80'ini temsil etmektedir. İlaca dirençli epilepsi, bebeklerde ve küçük çocuklarda gelişimsel gecikmeye neden olurken, büyük çocuklarda ve yetişkinlerde ciddi sakatlık ve genel nüfusta görülme oranından 5-10 kat daha fazla ölüme sebebiyet verebilmektedir.

"20 YIL GEÇTİKTEN SONRA GETİRİYORLAR"

Tam teşekküllü epilepsi tanı ve tedavi merkezlerinin nöbet kontrolünü sağladığı gösterilse de, ilaca dayanıklı epilepsili kişilerin yüzde 1'den azı bu merkezlere sevk edilmektedir. Bu kişiler genellikle epilepsi başlangıcından ortalama 20 yıldan fazla zaman geçtikten sonra gelmektedirler. Bunun olası bir nedeni, tüm bu epilepsi merkezlerinin her gelene ameliyat yaptığı yanılgısıdır. Tam teşekküllü epilepsi merkezleri; nörologlar, klinik nörofizyologlar, beyin cerrahları, nöroradyologlar, psikologlar, psikiyatrlar, sosyal hizmet uzmanları ve danışmanlardan oluşmaktadır. Burada yapılan araştırmalar; bazı hastaların epilepsiye bağlı olmayan nöbetleri olduğunu ve değişik yöntemlerle tedavi edilebileceğini ya da uygun ilaç ile tedavi edilebilecek epilepsi sendromlarının yanlış teşhis edildiğini ve yanlış ilaç veya yanlış doz ile tedavi edilmeye çalışıldığını göstermiştir. Bu merkezlerde hastalara cerrahiye ek olarak çeşitli alternatif tedavi yaklaşımları sunulmaktadır ve nöbet geçirmeye devam eden hastalar için tam teşekküllü epilepsi merkezleri, deneyimli danışmanlara sahiptir.

Epilepsi hastalarına ameliyat alternatifi - 2

“HASTALAR EPİLEPSİ MERKEZLERİNE YOLLANMIYOR”

Epilepsi cerrahisi sonuçları çok iyi olmasına rağmen çok az kullanılmaktadır. Genellikle, mükemmel cerrahi adaylar genel nörologlar tarafından sıklıkla epilepsi merkezlerine yollanmamaktadır. Fakat ilaca dirençli epilepsili daha fazla hasta tam teşekküllü epilepsi merkezlerine gönderilirse, epilepsi uzmanları tarafından daha fazla cerrahi aday belirlenebilecektir. İlaca dirençli epilepsili hastalar, ki bunlar ikili uygun antiepileptik ilaçların denemesine rağmen başarısız olarak tanımlanan nöbetleri devam eden tüm hastalardır. Bu hastaların tam teşekküllü epilepsi merkezine zamanında gönderilmesi gerekmektedir. Erken sevk, geri döndürülemez psikolojik ve sosyal problemlerden, bir ömür boyu sakatlıktan ve erken ölümden kaçınmak için en iyi imkanı sağlar.”

Sayfa Yükleniyor...