Erdoğan'a sigarayla mücadelede liderlik önerisi

Sigaranın insanlığa karşı işlenmiş suç kapsamına alınmasını isteyen Yeşilay Cemiyeti ve SSUK, Başbakan Erdoğan'ı, Eylül ayında katılacağı BM zirvesinde, sigara ile mücadelede liderlik yapmaya davet etti.

Erdoğan'a sigarayla mücadelede liderlik önerisi

Türkiye Yeşilay Cemiyeti Başkanı Muharrem Balcı, New York'ta 19-20 Eylül tarihlerinde yapılacak Birleşmiş Milletler Zirvesi'ne Türkiye'nin en üst düzeyde katılımının söz konusu olduğunu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın toplantının son günü bir konuşma yapacağını söyledi.

Balcı, Başbakan Erdoğan'a, BM Zirvesi öncesinde bulaşıcı olmayan hastalıkları önleme üst düzey toplantısında vereceği desteği içeren bir dosya sunduğunu belirterek, ''Başbakan Erdoğan'ın, o toplantıda isteklerimizi, vurgulanması gereken kısımları Türkiye adına dile getireceğine inanıyoruz'' dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Erdoğan ve Bakanlığının sigarayla mücadele konusunda önemli çalışmalar yaptığını, kayda değer sonuçların da alındığını ifade eden Balcı, ''Tütünle mücadele konusunda düzenleme ve denetlemekle görevli kurumlar, belediyeler ve İçişleri Bakanlığı mensuplarınca aynı düzeyde algılanmadığı için bu başarı oranımızı istediğimiz seviyeye kadar yükseltemiyoruz'' diye konuştu.

Türkiye'nin bazı kamu kurumların yöneticileri ve çalışanlarının ihmaliyle fakir ülkeler düzeyine indirilmeye çalışıldığını söyleyen Balcı, şunları kaydetti:

''Kapalı alanlarda sigara yasağı yeteri kadar uygulanmıyor. Adliyelerde hakim ve savcılarımız, kurumların genel müdürleri veya yardımcıları odalarında sigara içiyor. Bu yasak yeteri kadar uygulanmıyor. Burada bir bilinç açığı söz konusu. Çeşitli sivil toplum kuruluşları güzel sağlık çalışmaları yapıyor. Biz de Yeşilay olarak bu sağlık çalışmalarının yanı sıra hukuk çalışmalarıyla destek olmaya çalışacağız. Bir hukuk bilinci oluşturmamız lazım. Sigara gibi zararlı madde üreticilerinin eylemleri terör, insan ticareti, soykırım, işkence gibi insanlığa karşı suçlar kapsamına alınmalıdır.''

PROF. DAĞLI: SADECE AÇLIK TEHDİT ETMİYOR
SSUK Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı da yoksul ülkeleri yalnızca açlığın tehdit etmediğini, aynı zamanda bu ülkelerin insan eliyle yapılmış bir salgına da maruz kaldıklarını belirterek, bu salgının 21'inci yüzyılda bitirilmesi gerektiğini ifade etti.

Dağlı, New York'ta 19-21 Eylül tarihlerinde yapılacak BM Zirvesi'ne devlet başkanlarının katılacağını ve yılda 35 milyon kişiyi öldüren hastalıkların nasıl engelleneceğiyle ilgili bir metne imza atılacağını belirtti.

Bu bulaşıcı olmayan hastalıkların kalp damar hastalıkları, kanser, şeker hastalığı ve kronik solunum yolu hastalıkları olduğunu anlatan Dağlı, 35 milyon ölümün yüzde 80'inin yoksul ülkelerde meydana geldiğini söyledi. Bu hastalıkların ortak 4 risk faktörü bulunduğunu anlatan Dağlı, bu risk faktörlerinin bütün hastalıklarda geçerli olan en belirgin özelliğinin tütün kullanımı olduğunu ifade etti.

YOKSUL ÜLKELER KAZANÇ KAPISI OLARAK GÖRÜLÜYOR
Yoksul ülkelerin tütün kullanımı konusunda zayıf karnelere sahip olduklarına dikkati çeken Dağlı, sigara endüstrisinin bu ülkeleri kazanç kapısı olarak gördüğünü, bu ülkelere önderlik edilmesi gerektiğini savundu. Dünyada 31 ülkenin tütün kullanımında kapalı alan yasaklarını uyguladığını belirten Dağlı, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Hükümetlerin BM Zirvesi'ne gittiği zaman öyle bir metin hazırlamasına istiyoruz ki, bu metin hükümetleri bu hastalıkların azaltılmasıyla ilgili sorumlu kılsın, hesap verebilir olsunlar ve notlar şeklinde değerlendirebilir olsunlar. Dünyaca kabul edilmiş tedavi ve bakım uygulamalarının bu metne girmesini ve milenyum hedeflerinin de karşılanmasını istiyoruz. BM Zirvesi'nde, yüksek düzey politik kararlılık gerekiyor. Devlet başkanlarının katılacağı bu zirvede, maalesef şu ana kadar hazırlanmış olan metnin bu söylediklerimizi gerçekleştirmekten çok uzak olduğu ve giderek içeriğinin sulandırıldığını tespit etmiş bulunmaktayız. Uluslararası sivil toplum kuruluşları, ülkelerin sivil toplum kuruluşlarından yardım talep etmektedir. Biz diyoruz ki; Türkiye tütün kontrolünde yaptığı önderliği, bugün yoksul ülkelerin açlığına göstermiş olduğu hassasiyeti, o ülkelerin bulaşıcı olmayan hastalıklarını ortadan kaldırmak için hazırlanan dünya çapındaki bir metne de önderlik ederek göstermelidir.''

Sayfa Yükleniyor...