Erkek kısırlığına mikroçip tedavisi

ABD'deki Stanford Üniversitesi'nde görevli Prof. Dr. Utkan Demirci'nin bulduğu "mikroçip" yöntemi, yetersiz sperm sayısı nedeniyle bebek sahibi olamayan erkeklere umut oldu.

Erkek kısırlığına mikroçip tedavisi

Prof. Dr. Utkan Demirci ile Acıbadem Tüp Bebek Merkezleri Koordinatörü Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Bülent Tıraş, Bükreş'te, "Mikro Akışkan Sperm Ayıklama Mikro Çip Kullanımı"nın, farklı infertilite (kısırlık) gruplarındaki sonuçlarına ilişkin basın toplantısı düzenledi.

Demirci, toplantıda, mikroçipi sperm ayıklama üzerine geliştirdiklerini söyledi.

Mikro akışkan teknolojisinin özellikle tüp bebekte sperm ayıklamada kullanma düşüncesiyle yola çıktığını dile getiren Demirci, erkek kısırlığının infertilitede yüzde 30-50 arasında payının olduğunu bildirdi.

Bunda spermin de önemli rolünün bulunduğunu vurgulayan Demirci, bugün sperm ayıklamada 1960-70'lerin santrifüj teknolojisinin kullanıldığını anımsattı.

Yöntemi, "Daha iyi spermi, daha iyi nasıl buluruz?" sorusuna cevap ararken bulduklarını aktaran Demirci, şöyle konuştu:

"Çok basit ve doğadan esinlenen bir yöntem. Ana rahminde nasıl sperm yüzerek yumurtaya doğru gidiyorsa, kendi fıtratında ve programında varsa biz doğadaki kanalları alıp bir teknolojiye transfer etmiş oluyoruz. Bu transfer, bize daha iyi spermi bir teknolojinin içinde seçebilme imkanı sunuyor. Bu teknoloji ilk defa Türkiye'de kullanıldı. Bunun buradan çıkıp tüm dünyaya yayılabileceğini görmek ve buna olan inancımı pekiştirmek için 4 sene önce Prof. Dr. Tıraş ve Opr. Dr. Selçuk Kılınç ile yola çıktık. Geldiğimiz noktada çok sevinçliyiz. Bu teknolojiyi vatanımızda geliştirip tüm dünyaya sunma konusunda çalışmalarımıza devam ediyoruz. Mikro akışkanlar teknolojileri birçok alana giriyor. Tüp bebeğe de girdiğinin bir örneği bu. Geçmişte bu yönde çalışmalar var ama kliniğe ulaşmış, hastalara hizmet eden ilk teknoloji, sistem bu."

"YÜZDE 67,4 İYİ BİR BAŞARI"

Prof. Dr. Bülent Tıraş ise mikroçip yöntemini yaklaşık 1,5 yıl önce ilk kez kendi kliniklerinde kullandıklarını söyledi.

Mikroçipin, özellikle tüp bebek ve aşılama teknolojilerinde son derece başarılı yeni bir yöntem olduğunu ifade eden Tıraş, tüp bebek sahasında kullanılan önemli bir buluşun bir Türk'ten gelmesinin kendileri için gurur kaynağı olduğunu belirtti.

Kliniklerinde şu ana kadar yaklaşık 200'e yakın tüp bebek vakasına mikroçip yöntemini uyguladıklarını anlatan Tıraş, şöyle devam etti:

"Size 92 çifte ait verileri vermek istiyorum. Burada 92 çiftte yüzde 67,4 gebelik başarısı elde ettik. Kliniğimizde ve iyi tüp bebek merkezlerinde gebelik oranları genellikle yüzde 50 ile 55 civarındadır. Yüzde 67,4 iyi bir başarı. Bunu gruplara böldüğümüzde özellikle kadın yaşı 35'i geçtiği zaman biz buna 'ileri yaş' diyoruz. Burada 35 ile 42 yaş arasındaki kadınlarda yüzde 43,5 oldukça yüksek bir gebelik oranıdır. 35 ile 53 yaş arasındaki erkeklerde yüzde 66,6 gebelik oranı elde ettik. Spermlerde morfoloji problemi dediğimiz özellikle sperm şekil bozukluğu varsa bu da yumurtanın döllenmesini, gebelik oluşmasını engelliyor. Sperm morfoloji probleminde de mikro akışkan çipin kullanılmasıyla ciddi bir başarı elde ettik. Yüzde 76,2 gibi en yüksek başarıyı da morfoloji problemlerinde elde ettik."

EN İYİ SPERMİ SEÇMEK ÖNEMLİ

Değişik sperm seçme yöntemlerinin olduğunu, tüp bebekte de kameralı mikroskoplarla bunun yapıldığını dile getiren Tıraş, geçmişte tüp bebek tedavisinde fazla önemsenmeyen sperm seçmenin önemli olduğunu kaydetti.

Erkek kısırlığına mikroçip tedavisi - 1 Prof. Utkan Demirci, Prof. Bülent Tıraş

Tıraş, doğru spermlerle daha iyi başarının elde edilebileceğinin yeni yeni keşfedildiğini ifade ederek, mikro akışkan çipin dünyada çok iyi bilinmediğini, bunu bilimsel çalışmalarla duyurmak istediklerini bildirdi.

MİKROÇİPLE GEBELİK ORANLARINDA ARTIŞ GÖZLENDİ

Prof. Dr. Utkan Demirci'nin geliştirdiği mikro akışkan çiplerle sperm ayıklama yöntemi, önemli merkezlerde test edildi. Yöntemin geçen yıl "CE" sertifikası almasıyla Maslak Acıbadem Hastanesi Tüp Bebek Merkezi başta olmak üzere 40 merkezde 700 hastaya mikro enjeksiyon (Fertile ile ICSI) bin hastaya da mikroçip (Fertile Plus ile IUI) uygulandı. Mikroçiple yapılan aşılamalarda gebelik oranlarında önemli artışlar yaşandı.

Sayfa Yükleniyor...