Erkeklerde meme kanseri olur

Erkeklerde meme kanseri kadınlara göre nadir de olsa görülüyor. Erkek meme kanseri tüm meme kanserlerinin yüzde 1’inden azını oluştururken, görülme sıklığı coğrafi konuma göre değişebiliyor.

Bayındır Hastanesi Kavaklıdere Radyoloji bölümünden Dr.Aylin Akın, erkeklerde de meme kanseri görülebildiğini belirterek, “Kadınlara kıyasla daha az görülmekle birlikte erkeklerde de meme kanseri görülebilmektedir” dedi. Her 100 meme kanserinden birisinin erkeklerde görüldüğünü ifade eden Akın, “Özellikle son yıllarda erkek meme kanserleri oranı artmıştır. Bu nedenle erkeklerdeki de meme kitlelerinin ciddiye alınması gerekir. Memede kitle şikayeti olan erkek hastaya öncelikle ultrason yapılır, daha sonra gerekli görülürse diğer tetkiklere geçilebilinir” şeklinde konuştu.

Erkeklerde meme kanserinin risk faktörleri üzerine bilgi veren Akın, şöyle devam etti; “Yüksek seviyede ve uzun sürede östrojen hormonuna maruz kalma, düşük androjen hormonu gibi durumlarda karaciğer sirozu, testis hastalıklarında ve herhangi bir nedenle östrojen hormonu alınması nedeni ile oluşur. Ailede meme kanseri hikayesi de riski artıran diğer bir faktördür. Bu hastalık tanısını alan erkeklerin kız çoçuklarında ve kız kardeşlerinde meme kanserine yakalanma riski 2-3 kat fazladır. Bu nedenle bu guruba girenlerin tarama ve takip programlarına katılmaları önerilir”

Erkek meme kanserinde hastalığın seyri kadın meme kanseri ile aynı olduğunu belirten Akın, “Memede, koltuk altında şişlik ve sertlik, meme üzerindeki deride kızarıklık, meme başında içeri çekilme ve ağrılar ciddiye alınması gerekir” dedi. Akın, erkeklerde meme kanserinin en sık 60 yaş civarında görüldüğünü dile getirdi.

Erkek meme kanseri hücre tipi ve özellikleri kadın meme kanseri ile aynı olduğunu vurgulayan Akın, yapılan bazı araştırmalarda genellikle erkek meme kanserinin kadın kanseri ile karşılaştırıldığında daha hızlı seyrettiğini söyledi. Akın, “Bunun nedeni erkeklerde tanının daha geç ilerlemiş dönemlerde konmasıdır. Bu da hastalığın seyrini olumsuz etkiler” diye konuştu.

Erkeklerde meme kanserinin tedavisi hakkında bilgi veren Akın, kadınlardaki tedavi ile aynı yöntemin izlendiğini ifade etti. Akın, Mastektomi (memenin alınması) cerrahinin tedavi olarak uygulandığını, erkeklerde memede kozmetik kaygı olmadığından meme koruyucu cerrahiler tercih edilmediğini, cerrahi tedaviye tamamlayıcı olarak hastalığın evresine bağlı radyoterapi (ışın tedavisi), kemoterapi ve hormonoterapinin tedaviye eklendiğini kaydetti.

Sayfa Yükleniyor...