Erkeklerin en ‘kadınsı’ kâbusu

Erkeklerde meme büyümesi olarak bilinen jinekomastinin son yıllarda artış gösterdiğini belirten estetik cerrahlar, bu durumun erkekleri bunalıma soktuğunu söylüyor.

Erkeklerin en ‘kadınsı’ kâbusu

Meme büyümesinin erkekte güven eksikliği yarattığını ve bu nedenle erkeklerin yaz aylarında denize gitmeye çekindiklerini belirten Estetik Plastik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Zekeriya Kul, “Bu durumdaki erkekler göğüsleri ortaya çıkaran tişörtler giyemiyorlar, kız arkadaşlarından utanıyorlar ve yıllarca sıkı korse ya da bandaj kullanarak göğüslerini saklamaya çalışıyorlar” dedi.

Jinekomastinin ‘kadın memesine benzer’ anlamına gelen tıbbi bir terim olduğunu belirten Op. Dr. Zekeriya Kul, erkeklerin konuşulmasından dahi hoşlanmadıkları bu durumla, çok sık karşılaştıklarını söyledi. Genelde ergenlik döneminde veya daha ileri yaştaki erkeklerde görüldüğünü ifade eden Kul, jinekomastinin ilaçların etkisiyle ya da hormonal kaynaklı olabileceğini, daha çok yapısal ve genetik nedenlerden dolayı ortaya çıktığını ancak henüz kesin bir neden bulunmadığını dile getirdi.

CİNSELLİĞİ ETKİLİYOR
Erkeklerde meme bölgesinin veya meme dokusunun normalden fazla, kadın tipinde aşırı büyümesinin kişileri bunalıma soktuğunu söyleyen Kul, “Jinekomasti, erkeğin cinsel hayatını da olumsuz etkiliyor” dedi.

Jinekomasti estetiği için kendisine başvuran kişilerde son yıllarda artış olduğunu ifade eden Zekeriya Kul, “Jinekomasti ameliyatı her ne kadar keyfi bir ameliyat gibi gözükse de kişilerin psikolojisi düşünüldüğünde zaruri bir nitelik taşıyor. Erkeklerin kendilerine güvenlerini geri kazandırıyor ve yaşam kalitelerini artırıyor” diye konuştu.

ERTESİ GÜN NORMAL HAYATA DÖNÜŞ
Jinekomasti ameliyatının herhangi bir yaşta yapılabileceğini dile getiren Zekeriya Kul, “Bu ameliyatta en çok dikkat edilmesi gereken unsur, jinekomastinin tipidir. Üç tip jinekomasti vardır. Bunlar; meme bezinden zengin tip, yağ dokusundan zengin tip ve karışık tip. Yapılacak cerrahi işlem öncesi, jinekomastinin bu tiplerden hangisi olup olmadığı iyice araştırılmalıdır. Çıkan sonuca göre tedavi seçilmelidir” şeklinde konuştu.

Ameliyat sonrasında ağrının fazla olmadığını ve hastaların ertesi gün normal hayatlarına geri döndüklerini belirten Op. Dr. Zekeriya Kul, jinekomasti ameliyatının nasıl yapıldığını şöyle anlattı: “İlk başta hastamızdaki jinekomasti tipini belirliyoruz. Örneğin meme bezinden zengin bir jinekomasti var ise cerrahi işlem ile meme başından girerek, fazla dokuyu çıkarıyoruz. Eğer yağ dokusundan zengin bir meme büyüklüğü varsa liposuction ile iyi neticeler sağlıyoruz. Hem yağ hem de meme bezinden zengin ise iki tekniği de birbirine kombine şeklinde kullanıyoruz. Liposuction yöntemiyle; deride bir sarkma olsa bile bu durumu tedavi edebiliyoruz, daha ilk günden itibaren deride küçülme sağlıyoruz. Yaklaşık 1 ay sonra en sarkık memeler dahi liposuction ile tamamen düzeltilebiliyor. Diğer bir ameliyat tekniğinde, genellikle meme başının etrafından yarım daire şeklinde kesi yapılarak kitleye ulaşıp meme dokusunu çıkarıyoruz.”

Sayfa Yükleniyor...