Erkekte kırık riski prostat kanseri riskinden daha fazla

Dünyada 50 yaş üstü her 3 kadından ve her 5 erkekten birinin osteoporoza bağlı kırığa maruz kaldığını aktaran Prof. Okan Bülent Yıldız, “Erkekte kırık riski prostat kanseri riskinden % 27 daha fazla’’ dedi.

Erkekte kırık riski prostat kanseri riskinden daha fazla

Hormon ve metabolizma hastalıklarının ele alındığı EndoBridge Kongresi Amerikan Endokrin Derneği, Avrupa Endokrinoloji Derneği ve Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği tarafından Antalya’da yapıldı.

EndoBridge Kurucu Başkanı Prof. Dr. Okan Bülent Yıldız kongrenin basın toplantısında osteoporoza bağlı kemik kırıklarına dikkat çekti.

“Dünyada 50 yaş üstü her 3 kadından ve her 5 erkekten biri osteoporoza bağlı kırığa maruz kalıyor. Erkekte kırık riski prostat kanseri riskinden % 27 daha fazla’’ diye konuşan Prof. Yıldız, danyada yıllık kırık sayısının yaklaşık 9 milyon olduğunu söyledi.

Her üç saniyede bir kişide kırık olduğunu ifade eden ve bir kez kırık geliştiğinde ise yeniden kırıkla karşılaşma riskinin % 85’den fazla olduğunu dile getiren Prof. Dr. Yıldız, osteoporoz risk faktörlerine dikkat çekti:

KEMİK ERİMESİ RİSKİNİ ARTIRAN FAKTÖRLERE DİKKAT

• Genetik yatkınlık – Anne ya da babada kırık öyküsü kişinin kırık riskini kemik yoğunluğu ölçümünden bağımsız artırıyor.
• Hareketsizlik.
• Sigara.
• Alkol.
• Uzun süreli steroid kullanımı.
• Uzun süreli proton pompa inhibitörü (mide ilacı) kullanımı.
• Düşük vücut ağırlığı.
• Genç kadınlarda aşırı egzersiz, az beslenme ve adet görememe durumu.
• Düşme.

Avrupa Birliği ülkelerinde osteoporoz tedavisinin yıllık maliyeti yaklaşık 40 milyar Euro olduğunu söyleyen Yıldız, bu rakamın % 66’sının akut, % 29’unun uzun dönem kırık bakımı, % 5’inin ise osteoporoz ilaçlarının teşkil ettiğini vurguladı.
Diyabet ve kalp damar hastalıklarına da değinen Prof. Dr. Yıldı, ‘’Diyabet hastalarında kalp damar hastalıkları hem daha erken hem çok daha sık görülüyor. Her 6 saniyede bir diyabet hastası yaşamını yitiriyor. Birleşmiş Milletler’in verilerine göre dünyada tüm nedenlere bağlı ölüm oranı her yıl 1000 kişide 7.8 kişi iken, her yıl 1000 diyabet hastasının 27’si kalp ve damar hastalıkları nedeniyle kaybediliyor’’ ifadesini kullandı.

İYOT EKSİKLİĞİ TİROİD KANSERİNE NEDEN OLUYOR

Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği Başkanı Prof. Dr. Sait Gönen de tiroid hastalıklarına dikkat çekti.

Prof. Dr. Gönen, tiroid nodülleri belki de en sık karşılaşılan klinik problemlerden olduğunu, epidemiyolojik çalışmalarda elle yapılan muayene ile kadınların % 5’i, erkeklerin %1’inde görüldüğünü ve ultrasonla yapılan çalışmalarda kadınların % 19-68’inde saptanabileceğini ifade etti.

Guatrın en önemli sebebinin iyot eksikliği olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Gönen, ‘’Guatr, tiroid bezinin kanser olmayan büyüme sebeplerinden birisidir. En sık sebebi iyot eksikliğidir ve halen ülkemizde ve dünyada büyük bir sorundur. Kadınlarda 40’lı yaşlarda daha sık görülmektedir’’ dedi.

Erkekte kırık riski prostat kanseri riskinden daha fazla - 1

Grave’s hastalığının hipertiroidinin en sık sebebi olduğunun altını çizen Prof. Gönen, ‘’Bezin aşırı hormon üretimiyle sonuçlanan vücut fonksiyonlarının hızlanmasıyla karakterizedir. Hastalık erkek ve kadınları etkiler ve en sık 20’li 30’lu yaşlarda ortaya çıkar. Sigara, gebelik, stres ortaya çıkmasını artırabilir’’ şeklinde konuştu.

"AŞIRI KİLODAN ÖLENLERİN SAYISI YETERSİZ KİLODAN ÖLENLERİN SAYISINI GEÇTİ"

Avrupa Endokrinoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Aart Jan Van Der Lely ise kilo artışı ve obeziteye parmak bastı.

’’Son 2 yılda aşırı kilodan ölenlerin sayısı yetersiz kilodan ölenlerin sayısını geçmiştir’’ diyen Prof. Lely sözlerine şöyle devam etti:

”Endobridge’te de, program obezite problemine dikkat gösteriyor. Avrupa Endokrinoloji Derneği, onun kardeş örgütleri gibi, bu önemli uzmanlığın geleceğini temsil eden genç endokrinologların katılımına özellikle değer vermektedir. Birçok hastalığın önemli endokrin yönler, vardır; yani, hastalığın sebebi veya tedavisinde hormonlar söz konusu olmaktadır’’ dedi.

  • Etiketler :
  • Haberler -
  • Erkek Sağlığı
  • Genel Sağlık

Sayfa Yükleniyor...