Yaz aylarında artan gıda zehirlenmelerine dikkat!

Gıda Güvenliği Derneği sıcak aylarda alışverişte dikkat edilmesi gereken konulara dikkat çekti, özellikle yaz aylarında alışveriş yaparken et, tavuk, balık gibi çabuk bozulabilen gıdalar ile dondurulmuş ürünlerin alışverişin sonunda alınması önerisinde bulundu.

Yaz aylarında artan gıda zehirlenmelerine dikkat!

Sıcak havalarda besinlerden kaynaklı sorunları yaşamamak için gıda güvenliği önemli rol oynuyor. Gıda Güvenliği Derneği Başkanı Samim Saner de bu konuya parmak bastı ve yaz aylarında alışveriş yaparken dikkat edilmesi gereken noktalara değindi. Saner’in uyarı ve önerileri şöyle:

“Satın alınan ürünün doğru sıcaklıklarda muhafaza edilip edilmediği, ürünün etiketinden kontrol edilmeli. Doğru muhafaza edilmemiş ise bu ürünler satın alınmamalı. Et, tavuk, balık gibi çabuk bozulabilen gıdalar ve dondurulmuş ürünlerin alımı alışverişin sonunda yapılmalı. Eğer hemen tüketilmeyecekse dondurulmuş ürünler çözülmeden eve ulaştırılarak buzluğa yerleştirilmeli. Dondurulmuş gıdalarda şekil bozuklukları çözülüp yeniden donmanın göstergesi olabilir, bu tür ürünler satın alınmamalı. Çabuk bozulabilen süt ürünleri, et ürünleri ve balık gibi gıdalar uygun koşullarda saklanarak kısa sürede tüketilmeli. Dondurulmuş ürünler buzdolabında (4 - 5 derecede) ya da mikrodalga fırında çözündürülmeli. Çözülmüş ürün tekrar dondurulmamalı.”

Yaz aylarında artan gıda zehirlenmelerine dikkat! - 1 Gıda Güvenliği Derneği Başkanı Samim Saner

KOKU VE GÖRÜNTÜSÜ ŞÜPHE YARATAN YİYECEKLERİ TÜKETMEYİN

Samim Saner ayrıca, restoranda yemek yenilmesi durumunda ortamın, servis yapan kişilerin ve restoran tuvaletlerinin temizliğine dikkat edilmesi gerektiğine, hijyenik olmayan yerlerden kesinlikle uzak durulmasına, kokusundan ve görüntüsünden şüphe duyulan hiçbir yiyeceğin tüketilmemesi gerektiğine vurgu yaptı.

Ürünün son kullanım tarihine bakmak son derece önemli. Son kullanma tarihi geçmiş ise kesinlikle o gıda tüketilmemeli.

GGD Başkanı Saner, mümkün oldukça ambalajlı gıda satın alınmasının riskleri önleyeceğini belirtti ve “Ambalajlı gıda kimin, nerede, ne zaman ürettiği belli olan gıdadır ve herhangi bir sorunla karşılaşıldığında bize başvurulacak adresi gösterir, oysa açıkta satılan ürünlerde bu mümkün değildir. Dolayısıyla sokakta açıkta satılan gıdalardan olabildiğince kaçınılmalı, aynı zamanda ambalajda bulunan etiketler de çok dikkatli okunmalı ve uygunsuz ürünler tercih edilmemeli. Ambalaj üzerindeki T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nca verilen izin veya onay ile muhafaza sıcaklığı kontrol edilmeli, ambalajı bozulmuş ve yırtılmış gıdalar satın alınmamalı” dedi.

Gıdaların etiketinde üretim tarihi belirtmenin yasal bir zorunluluk olmadığına değinen Saner, “Ancak belirli ve az sayıda istisna dışında (yemeklik tuz, alkollü içecekler, sakız gibi) son tüketim tarihi veya tavsiye edilen tüketim tarihi etiket üzerinde mutlaka bulunmalı” diye konuştu.

Sayfa Yükleniyor...