Etten sonra limon, tatlıdan sonra sirke tüketin

Kurban Bayramı'nda tüketilen et ve tatlı miktarının fazla olduğunu belirten Diyetisyen Derya Zünbülcan, sağlık problemleri ile karşılaşmamak ve kilo almamak için etten sonra limon, tatlıdan sonra ise sirke tüketilmesini önerdi.

İHA 11.09.2016 - 16:50 | Son Güncelleme : 11.09.2016 - 17:06

Etten sonra limon, tatlıdan sonra sirke tüketin

Kurban Bayramı nedeniyle sağlıklı beslenme konusunda uyarılarda bulunan Diyetisyen Derya Zünbülcan, bayramda tüketilen protein, et ve tatlı miktarının oldukça fazla olduğunu belirtti.

Etten sonra limon, tatlıdan sonra ise sirke tüketilmesi gerektiğini söyleyen Zümbülcan, fazla yağ ve tuz tüketiminin kan basıncını artırdığını, hipertansif krizler ve kalp krizi gibi sağlık problemleriyle karşılaşılabilineceğini ifade ederek, “Tatili kilo almadan geçirebilmek, hipertansif krizlerden korunmak için kullanılabilecek iki özel besin vardır. Bunlardan biri sirke, diğeri ise limondur” dedi.

“DÜZENLİ OLARAK LİMON TÜKETİLMELİ”

Limonun, önemli bir antioksidan olan vitamin C açısından zengin olduğunu vurgulayan Zünbülcan, “Etin kanserojen etkilerinin azaltılmasında fayda sağlar, toksinleri uzaklaştırır, yağ emilimini azaltır, cildi canlandırır, bedeni dezenfekte eder. Bayram sonrasında vücutta su tutulmasını yani ödem problemini engeller, kadınların selülit ile savaşmasında yardımcı olur. Fazla et tüketen kişiler etin vücutta oluşturabileceği hasardan korunmak için her gün düzenli olarak limon tüketmelidir.

"LİMONUN SUYUNU İÇİN, KABUĞUNU RENDELEYEREK SALATALARA EKLEYİN"

Limonun suyunu sıkarak yemeklerden sonra içebilir veya kabuğunu rendeleyerek salataya ilave edebilirsiniz. Böylece kurban etinin hazmı kolaylaşır, hipertansif ve kanserojen etkileri azalır. Ancak tüm bu olumlu özelliklerin yanında unutulmaması gereken önemli bir nokta vardır. Limon kan sulanmasını artırır bu nedenle kan sulandırıcı veya tansiyon ilacı kullanıyorsanız aşırı limon tüketimi sağlığınız adına istenmeyen etkilere neden olabileceği için bir uzmana danışarak tüketmelisiniz.

TATLI SONRASI SİRKE VEYA TARÇINLI SÜT

Bayramda yaşanılan bir diğer önemli sorunun kan şekerindeki dalgalanmalar olduğunu dile getiren Zünbülcan, şöyle konuştu:

“Özellikle diyabet, reaktif hipoglisemi, insülin direnci gibi hastalıklara sahipseniz tabağınıza aldığınız tatlılara çok dikkat etmelisiniz. Çünkü tüketilen tatlı kan şekerini hızlı ve kontrolsüz bir şekilde yükseltir. Böylece hızlı acıkır ve daha fazla tatlı yemek istersiniz. Bunun önüne geçmenin en önemli anahtarı tatlı tüketim miktarını en aza indirmektir. Tüketim miktarını en aza indirdikten sonra yine de tatlı tüketmek istiyorsanız tatlıdan sonra sirke veya tarçınlı süt tüketmeyi alışkanlık haline getirmelisiniz.

SİRKE ANTİGLİSEMİK ETKİ GÖSRETİYOR


Diabetes Care’da 2007 yılında yayınlanan bir makaleye göre sirkenin içerdiği asetik asit antiglisemik etki gösterir ve gastrik boşalma dediğimiz mide boşalma süresini uzatır. Böylece tatlı tüketiminden sonra oluşan hızlı acıkma ve fazla yeme isteğinin önüne geçebilirsiniz. Kurban Bayramı'nda sağlığı korumanın diğer yolları besin seçimi, bayram sofrasının doğru şekilde kurulması, tatlı tüketimi, gıda güvenliği, etlerin saklanması, hazırlanması ve doğru pişirme yöntemlerine dikkat etmektir."

100 GRAM BAKLAVA 410 KALORİ

Bayramı sağlıklı geçirmek için günde bir öğünden fazla et tüketilmemesini, haşlanmış veya ızgara etlerin tercih edilmesini öneren Zünbülcan, 100 gram baklavanın 410 kalori, bir kase muhallebinin 350 kalori, 100 gram irmik helvasının 304 kalori ve bir adet şekerparenin ise 145 kalori olduğunu sözlerine ekledi.

Sayfa Yükleniyor...