Fazlası kalp için tehlikeli

İsveç'te yapılan araştırma ile haftada 5 saatten fazla egzersiz yapan erkeklerin, ileri yaşlarda ritim bozukluğuna yakalanma riskinin arttığı belirlendi.

Fazlası kalp için tehlikeli

İsveç’teki Karolinska Üniversitesi Hastanesi’den Dr. Nikola Drca ve ekibinin yaptığı, İsveç Araştırma Konseyi tarafından da desteklenen bilimsel çalışmayla ilgili bilgi veren Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Timur Timurkaynak, egzersiz ile kalp sağlığı arasındaki ilişkinin yeni bir boyutunun ortaya çıktığını söyledi. Prof. Timurkaynak 45-79 yaşları arasındaki 44 bin erkek üzerinde 12 yıl süren araştırmaya göre, gençliğinde haftada 5 saatten fazla egzersiz yapanlarda 1 saatten daha az spor yapanlara göre ileri yaşlarda ritim bozukluğu (atriyalfibrilasyon) gelişme riskinin % 19 arttığını belirtti.

Araştırmadan çıkan bir diğer sonucun ise yaşlıları ilgilendirdiğini belirten Timurkaynak, "Buna göre günde 1 saat bisiklet kullanan ya da yürüyüş yapan yaşlıların ritim bozukluğuna yakalanma riski yapmayanlara göre yüzde 13 azalıyor" dedi.

MİNİMUM RİSK İÇİN ORTA DÜZEY EGZERSİZ
Egzersiz süresinin ve yoğunluğunun ritim bozukluğu gelişme riski üzerinde son derece etkili olduğunun bu araştırmayla ortaya konulduğunu vurgulayan Prof. Timurkaynak, sağlıklı bir gelecek için egzersiz süresinde aşırıya kaçmayarak, hafif ya da orta düzeyde ve yaşa uygun egzersiz yaparak risklerin minimuma indirilebileceğini söyledi.

Timurkaynak, haftada 5 saatten fazla egzersiz ile ileri yaşlarda ortaya çıkma riski artan ritim bozukluğunun, teşhis ve tedavi edilmediğinde beyne giden damarlara pıhtı atarak genellikle ölümcül felçlere yol açtığına vurgu yaptı. Prof. Timurkaynak’ın, sağlığı koruyan sporların ne zaman ve ne kadar süreyle yapılması gerektiğine ilişkin görüşleri ise şöyle: “Resmi rakamlara göre ülkemizde her 100 kişiden sadece 10’u düzenli spor yapıyor. Bu, çok düşük bir rakam. Neden çabuk yoruluyoruz? Çünkü kalp, akciğer ve kaslarımızın kondisyonu düşük. Bunu spor ile arttırabiliriz. Ama aşırıya kaçmadan, güvenli spor dediğimiz egzersizleri yaparak kalbimizi ve organlarımızı güçlendirebiliriz.

EN İYİSİ 30 DAKİKA TEMPOLU YÜRÜYÜŞ
Güvenli spor için EKG tetkiki ile kalp ritminde bir problem olup olmadığına bakıyoruz. EKO yapılarak kalp kapakları ve kasılması kontrol ediliyor. EFOR ile kalp damarlarının fotoğrafını çekerek herhangi bir sorun olup olmadığına bakıyoruz. Şeker ve kolesterol düzeyinin uygunluğunu kan tetkikleri ile ortaya koyuyoruz. Bütün bu kontroller sonrasında kişi bilinçli ve güvenli spor yapabilir.

YÜRÜYÜŞ BAĞIMLILIK YAPAR
Hepimizin bildiği her yaşta yapılabilecek ve yapılması gereken öyle bir spor türü var ki, yararları saymakla bitmez. Hepimizin günde yarım saat, yani haftada 3-4 saat tempolu yürümesi gerekir. Ancak açken ve yemeklerden hemen sonra yürüyüş yapmayın. Kalp kasları tempolu yürüyüş yaptıkça güçlenir. Damarlar daha iyi kan pompalar. Beyinde mutluluk hormonu olan endorfin salgılandığı için yürüyüş bir alışkanlığa dönüşür. Bağımlısı olursunuz. Bu egzersize ara verdiğinizde kendinizi mutsuz ve huzursuz hissedersiniz. Kolesterolünüzü düşüren tempolu yürüyüş rahat kilo vermenizi sağlar ve kaslarınızı güçlendirir. Ayrıca diyabet riskini oldukça azaltır.”

Sayfa Yükleniyor...