Gastrit mi, ülser mi? (Geçmeyen mide ağrısını ciddiye alın!

Mide ağrıları zaman zaman dayanılamayacak şiddette olabiliyor. Tüketilen besinlere bağlı olarak geçici olabileceği gibi başka hastalıkların da habercisi olabilen mide ağrısının hafife alınmaması öneriliyor.

Gastrit mi, ülser mi? (Geçmeyen mide ağrısını ciddiye alın!

Mide ağrısının tehlikeli sonuçlara sebep olabileceğini söylenen Dahiliye Uzmanı Dr. Sedat Işık, erken teşhisle uygulanacak doğru tedavinin hasta sağlığı açısından önemli olduğuna vurgu yaparak mide ağrısına yol açan etkenleri anlattı:  

 Düzensiz yemek yeme alışkanlıkları,
Hormonal faktörler,
Herhangi bir besin maddesine karşı alerjik bir durum,
Stres gibi psikolojik sebepler,
Fazlaca alkol ve sigara tüketimi,
Mide ağrısına sebep olacak çeşitli mide hastalıkları.

GASTRİT VE ÜLSER HANGİ BELİRTİLERLE ORTAYA ÇIKIYOR?

Midenin iç yüzünde bulunan mukoza tabakasının iltihaplanmasına gastrit adı verildiğini belirten ve  “İlerlemesi sonucu daha derinlere nüfuz edebilir ve ülsere yol açabilir” diyen Uzman, mide asidinin aşırı üretimine bağlı olarak meydana gelen yaraların ise ülser olduğunu söyledi. Ülserin, mide bölgesinde , yanma ve ekşime gibi yakınmalarla kendini gösterdiğini ifade eden Dr. Işık, diğer belirtiler hakkında şunları aktardı:

“Hasta kişi sürekli ağzında ekşimsi bir tat hissi ile karşılaşır ve tat alma duyusu normal bir bireye göre hassas değildir. Hasta kişinin dili, normal insanlara göre daha koyu bir renge bürünür. Karnın üst kısmında ağrı ve acı hissi ortaya çıkar. Hastalığın ikinci aşamasında baş dönmesi ve aşırı terleme gözlenir. Bu durumda derhal doktora başvurulmalıdır. Kusmalar başlar ve çoğu zaman hastanın ağzından kan gelir, bazı hastaların dışkılarında da kanama görülebilir bu belirtilerde artık hastalık ilerlemiş ve tedavisine bir an önce başlanması gereklidir.”

ERKEN TEŞHİSLE ÜLSERDEN KURTULMAK MÜMKÜN

Ülserin tedavi konusunda çok fazla zorluk çıkarmadığını, özellikle erken teşhisle başarı oranının arttığını söyleyen Dr. Işık, hastalığın durumuna göre başlangıçta ilaç tedavisi uygulandığını belirterek tedavi sırasında ve sonrasında yapılacakları şu şekilde özetledi:

Düzenli istirahat etmek,
Yemek saatlerini kaçırmamak ve bu saatleri belirli bir düzene sokmak,
Bağırsakların düzenli şekilde çalıştığından emin olmak,
, alkol ve çay gibi maddelerden olabildiğince uzak durmak ve sigaralı ortamda bulunmamak.

Sayfa Yükleniyor...