'Gaziler için işbirliğine hazırız'

Organ ve doku nakilleriyle adını duyuran Akdeniz Üniversitesi’nin Rektörü Prof. Kurtcephe, gazilerin tedavi edildiği GATA ile her türlü işbirliğine hazır olduklarını söyledi.

'Gaziler için işbirliğine hazırız'

Prof. Dr. Kurtcephe, çift kol ve yüz nakli olan hastaları ziyaret ettiğini, ikisinin de durumunun iyi olduğunu belirtti.

Yüz nakli olan Uğur Acar'ın moralinin yerinde olduğunu, kol nakli yapılan Atilla Kavdır'ın da tedavisinin devam ettiğini kaydeden Kurtcephe, ''Şu ana kadar her şey bizi gururlandıracak şekilde yürüyor. Akdeniz Üniversitesi'nin ve Türk milletinin adı bu olaylarla dünyanın gündemine yerleşmiş durumda'' diye konuştu.

Yüz nakli yapılan Uğur Acar'ın şu anda konuşmadığını, sadece yazı ile iletişim kurduğunu ifade eden Kurtcephe, Acar'ın yoğun bakımdaki tedavisinin sürdüğünü belirterek, ''Ömer Hoca her şeyin yolunda olduğunu söylüyor. Mutluluk verici'' dedi. Kurtcephe, kol nakli yapılan Atilla Kavdır'ın da sağlık durumunun iyi olduğunu kaydetti.

Bu ameliyatların tıp tarihi açısından önemli olduğunu belirten Kurtcephe, bu olayların Türk milletini daha da güçlendirdiğini vurguladı. Dünyanın her yerinden kendisini arayıp tebrik edenlerin olduğunu belirten Kurtcephe, ''Fransa'dan da arayan meslektaşlarımız var. Bu başarılar Türk halkına moral sağlıyor'' dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün kendisini arayıp aramadığı sorusuna Kurtcephe, ''Bizzat aramadı ama onu temsilen arandık. Bize tebriklerini selam ve sevgilerini ilettiler'' diye konuştu. Kurtcephe, Akdeniz Üniversitesi'nin sadece sağlık alanında değil, teknoloji, ziraat ve sosyal alanlarda da Türkiye'nin lokomotiflerinden olma iddiasında olduklarını bildirdi.

GAZİLER İÇİN GATA İLE İŞBİRLİĞİ
''Uzuv nakli konusunda gazilere öncelik tanıyacak mısınız?'' sorusu üzerine Prof. Dr. Kurtcephe, şöyle konuştu:

''Biliyorsunuz çift kol naklini yaptığımız sırada uzuv nakli için yasal bir zemin yoktu. Yönetmelik de kanun olmadığı için çıkmamıştı. O günlerde verici bir aile çıktı. Bir sabah saat 07.00 sıralarında benim ani bir karar vermem gerekiyordu. Yasa mevcut olmadığı için şahsımı, unvanımı, hürriyetimi neyim varsa her şeyimi ortaya koyacak, riske atacak bir karar vermem gerekiyordu. Ben o gün o kararı verdim ve Ömer Hoca'ya 'Çift kol naklini yap' derken, zihnimden şunlar geçiyordu: Bu ülke yaklaşık 35 yıldır terör denilen bir illetle karşı karşıya. Ülke bütünlüğünü bozmakla mükellef bir terör örgütü, silahlı saldırılarını sürdürüyor. Bu saldırılar karşısında da bu vatanın çocukları, bizim çocuklarımız canları başta olmak üzere aynı zamanda uzuvlarını da seve seve veriyorlar. Onlara karşı 74 milyonun vefa borcu olduğu gibi onlara uzuv kazandırma kabiliyeti olan bizlerin daha borçlu olduğunu düşünerek ben o gün bir karar verdim. Görüyorsunuz o gün verilen karar başarıyı da beraberinde getirdi.''

Daha önce çift kol nakli yapılan Cihan Topal'ın bugün otomobil bile kullanabildiğini belirten Kurtcephe, yönetmeliğin çıkmasıyla başarıların da peş peşe geldiğini söyledi.

Gazilerin tedavi hizmeti aldığı Gülhane Askeri Tıp Akademisi (GATA) ile her türlü işbirliğine hazır olduklarını kaydeden Kurtcephe, ''Onlarla her türlü deneyimizi, tesislerimizi ve hekimlerimizin bilgilerini paylaşmayı peşinen kabul ediyoruz. Çünkü onlar aracılığıyla gazilerimize ulaşabiliriz. Onlara karşı minnet, vefa borcumuzu ödemek suretiyle de görevimizi yapacağımızı düşünüyoruz'' dedi.

'ORGAN BAĞIŞÇILARININ İSMİNİ YAŞATMAK İSTİYORUZ'

Gazilerden ferdi olarak başvuranların olduğunu ve hemen incelemeye alıp sıraya koyduklarını belirten Kurtcephe, bu konuda da Gülhane Askeri Tıp Akademisi ile işbirliği halinde çalışmaktan yana olduklarını bildirdi.

Ahmet Kaya'nın isminin yaşatılması konusunda ne gibi çalışmalar yapıldığı sorusu üzerine ise Kurtcephe, ''Biz sadece Ahmet Kaya'nın değil, daha önce bağış yapanların da isimlerini yaşatmak istiyoruz. Onun için yeni hastanemizde bazı yerlere o isimleri vermeyi düşünüyoruz'' diye konuştu.

Sayfa Yükleniyor...