Gençlerde ani ölüm kader değil

30 yaşından önce görülen ani ölümlerin daha çok genetik ve yapısal kalp bozukluklarından kaynaklandığını belirten Kardiyolog Prof. Timur Timurkaynak, 30 yaş üstü ani ölümlerin ise kalp krizine bağlı olduğunu söyledi.

Gençlerde ani ölüm kader değil

21 yaşındaki Milli Tekvandocu Seyithan Akbalık'ın müsabaka sırasında aniden hayatını kaybetmesi, dikkatleri bir kez daha genç nüfusu tehdit eden ani ölümlere çevirdi. Kardiyolog Prof. Timur Timurkaynak, ani ölümün bir numaralı nedeninin ölümcül ritm bozukluğuna bağlı kalp durması olduğunu ifade ederek şunları söyledi: “Seyithan Akbalık vakasında doğuştan gelen bir kalp bozukluğu ihtimali olası. Yine genetik olarak geçen ritm bozuklukları da ani kalp ölümüne neden olabilir. Tabii ki ailevi hiperkolesterolemi var ise erken yaşta kalp krizi olma ihtimali artar. Genetik bir hastalığı dışlamak ve riskleri de azaltmak için aile bireylerinin mutlaka kontrolden geçmesi gerekir.”

GENÇ SPORCULAR RİSK ALTINDA
Yarışmacı spor dallarında spor yapanların risk altında olduğunu aktaran ve “Ailesinde erken yaşta ölüm olanları, ani ölüm olanları ya da doğuştan kalp hastalığı hikayesi bulunanları risk grubunda değerlendirmek gerekir” diyen Timurkaynak, ani ölümlerle ilgili en çok merak edilen soruları şöyle yanıtladı:

Spor yapılan alanın kapalı ya da açık olması kalp sağlığı açısından önemli mi?
Kapalı ortamlar mutlaka iyi havalandırılmalı ve oksijen açısından denetlenmelidir. Ancak tek etken kapalı alan değil, altta yatan hastalık ile eforun birleşmesi daha önemli bir etkendir.

MASAJ VE ELEKTRİK ŞOKU HAYAT KURTARIR
Ani ölümlerde ilkyardım kişiyi hayata döndürür mü?
İlkyardım kesinlikle çok önemlidir. İlk 3 dakikada yapılacak bir masaj ve elektrik şoku yaşam kurtarıcı olur. Spor müsabakalarının yapıldığı salonlarda mutlaka otomatik defibrillatör cihazları bulunmalı ve hastaya şok uygulaması yapılmalıdır.

ANİ ÖLÜM ÖNLENEBİLİR
Genç yaşta ani ölüm ya da kalp krizi önlenebilir mi?
Ailede ani ölüm, kalp krizi riski olanlar, çocukluk ve 16 yaştan sonraki dönemlerinde mutlaka kalp muayenesinden geçirilmeli ve doğuştan gelen kalp hastalığı belirlenmelidir. Diğer kalp krizi riskleri de belirlenerek kontrol altına alınmalıdır. Bunun dışında profesyonel spor yapanların da mutlaka kalp kontrollerinden geçmeleri şarttır. Ani ölüm riski olan hastalara ritm bozukluğu sırasında kalbe şok verecek cihazlar yerleştirilerek bu ölümlerin önüne geçilebilir.

Gençlerde ani ölüm ve kalp krizi riski nasıl belirleniyor?
Genetik geçişli hastalıklarda bunu belirlemek mümkündür. Kan, elektrokardiyografi, ekokardiyografi ve efor testi ile bu riskleri belirlemek ve önlemek mümkün olabilir. Bazı vakalarda elektrofizyolojik çalışma ile ileri ritm bozukluğu testleri yapılabilir.

SPORDAN UZAK DURMALI VE TEDAVİ OLMALILAR
Ani ölüm riski taşıyan sporcu, spor yapmaya devam edebilir mi?
Ani ölüm riski taşıyan kişiler spordan uzak durmalıdır. Özellikle de efor gerektiren sporları yapmamalılar. Ani ölümü engelleyen tedavileri almalı ve düzenli kontrollerden geçmelidirler. Bunlar ilaç tedavileri, kalp ameliyatları ve kalbe şok veren cihaz yerleştirme gibi yöntemler olabilir.

Sayfa Yükleniyor...