Genel anestezide her şeyi duyuyorlar

Genel anestezi yapılan bazı ameliyatlarda hasta uyanık kalabiliyor, bu duruma en çok sezaryen ve kalp ameliyatlarında rastlanıyor.

Genel anestezide her şeyi duyuyorlar

Türk Anesteziyoloji ve Reanimasyon Derneği Genel Sekreteri Doç. Dr. Altan Şahin, bu duruma daha çok genel anestezi ile yapılan sezaryen ameliyatları ve kalp ameliyatlarında rastlandığını söyledi.

Genel anestezi uygulamaları sırasında kimi zaman bilincin açık kalmasıyla ilgili olarak basında yer alan ve filmlere de konu olan ''her şeyi hatırlıyor ve acı çekiyorlar ancak seslerini duyuramıyorlar'' şeklindeki ifadelerin, hastaların endişelenmesine yol açtığını belirten Şahin, bu tür söylemlerin hastanın gereksiz yere anestezi uygulamasından korkmasına neden olduğunu söyledi. Şahin, bu oranın çok düşük olduğunu vurguladı.

Şahin, anestezi uzmanı tarafından, operasyon öncesinde hastaya anestezi tipi ve yan etkileri hakkında bilgi verilmesinin ve güveninin kazanılmasının çok önemli olduğunu belirtti. Genel anestezi altındayken bilincin açık kalmasının kimi ameliyatlarda görülebileceğini ancak bunun endişe verici bir durum olmadığını dile getiren Şahin, ''Bazı hastaların genel anestezi altındayken uyanık olabilmesi mümkündür ancak herkeste görülmez. Çok çok nadiren karşılaşılır'' dedi. Operasyon sırasında bilincin açık olmasının özellikle bazı ameliyatlarda sık görülebildiğini ifade eden Şahin, şunları kaydetti:

BEBEK İÇİN DÜŞÜK DOZ ANESTEZİK VERİLİYOR
''Bilinç açıklığı en sık genel anestezi ile gerçekleştirilen sezaryen ameliyatlarında görülüyor. Çünkü, bebek anneye verilen anestezik maddeyi, plasenta aracılığıyla hemen alıyor. Biz de anestezik maddeyi bebeğin olabildiğince az alması ve anne karnından çıkarıldığında solunumunun ve aktivitesinin iyi olabilmesi için anneye daha düşük konsantrasyonda anestezik veriyoruz. Bu uygulama, bebeğin sağlığının korunması amaçlandığı için tercih ediliyor. Ancak sezaryen ameliyatlarının çoğunda uygulanan epidural ya da spinal anestezi alan anneler zaten uyanık olduğundan bebeklerinin doğum anına tanık olabiliyorlar. Genel anestezi alan anneye, anestezi ile birlikte ağrı kesici verildiğinde, ağrı duymuyor ancak daha sonra ortamdaki konuşmaları hayal şeklinde hatırlayabiliyor, dış ortamdaki bazı şeyler çağrışım yaptırıyor.''
     
KALP AMELİYATLARINDA DA GÖRÜLEBİLİYOR         
Şahin, bunun dışında genel anestezi altındayken bilincin açık kalması durumunun kalp ameliyatlarında da görülebildiğini belirterek, ''Çünkü, bu ameliyatlarda ısının düşürülmesi söz konusu. Örneğin, hastanın vücut ısısı 37 derece ise ameliyatta 28 dereceye düşebiliyor. Isı düştüğünde de hastanın ek anestezi ilacı gereksinimi azalıyor. Bu nedenle daha az anestezi veriliyor. Vücut ısısının yükselmesine bağlı olarak da anestezi ihtiyacı artabiliyor ve hasta zaman zaman bazı şeyleri duyabiliyor'' diye konuştu. Bu hastaların da çoğu zaman ağrı hissetmediğini ancak konuşmaları duyabildiğini ifade eden Şahin, ''Operasyon sonrasında bazı şeyler onlara çağrışım yaptırıyor'' dedi.

Genel anestezide her şeyi duyuyorlar - 1

Şahin, bu gibi durumların görülme sıklığının yüksek olmadığını, hastaya en uygun miktarda anestezik madde verildiğini ve hastaların tüm yaşamsal fonksiyonlarının alanında uzman olan aneztezi hekimlerince sürekli takip edildiğini anlatarak, son geliştirilen teknolojik cihazlarla hasta takibinin çok güvenilir bir şekilde yapıldığını dile getirdi.

Anestezide uyanıklık yaşayan kişilerde kimi zaman ameliyata karşı korku gelişebildiğini, endişeye bağlı gece uykusuzlukları, sıkıntı, anksiyete, bunalma ve terleme şeklinde tepkilerin görülebildiğini belirten Şahin, anestezi uzmanlarının önce hasta sağlığını gözeterek uygulama yaptığının unutulmaması gerektiğini ifade etti. Şahin, hasta ve hekimin karşılıklı kuracağı iletişimle bu tür korku ve endişelerin yersiz olduğunun anlaşılacağını kaydetti.

Sayfa Yükleniyor...