'Gönüllü kobaylık' yasalaştı

Gönüllü kobaylık yasası Meclis'ten geçti. Cumhurbaşkanı onaylarsa artık Türkiye'de de insanlar ilaç şirketlerinin 'kobay'ları olabilecek.

'Gönüllü kobaylık' yasalaştı

TBMM Genel Kurulu’nda “gönüllü kobaylık” yolunu açan “sağlık hizmetlerinin hızlandırılmasına” ilişkin yasa kabul edildi.

Yasayla insanlar üzerinde yapılacak klinik araştırmalara katılacak gönüllülerin hakları ve insanlar üzerindeki bilimsel araştırmaların usul ve esasları da düzenleniyor. Bu kapsamda, “Klinik Araştırmalar Danışma Kurulu” oluşturulacak. Buna göre bir tedavi yöntemi ve ilacın ilmi araştırma amacıyla insanlar üzerinde kullanılabilmesi için Bakanlığı’ndan izin alınması gerekecek.

Araştırmanın öncelikle insan dışı deney ortamında veya yeterli sayıda hayvan üzerinde yapılmış olması, ulaşılan bilimsel verilerin, istenen hedefe ulaşmak için insan üzerinde yapılmasını gerekli kılması, araştırmanın insan sağlığı üzerinde zararlı ve kalıcı etki bırakmaması, araştırma sırasında kişiye insan onuruyla bağdaşmayacak ölçüde acı verecek yöntemlerin uygulanmaması, “gönüllü”nün yazılı olarak rızasının alınması ve “menfaat sağlama” amaçlı olmaması koşulu aranacak.

‘Gönüllü’ iznini araştırmanın her aşamasında geri alabilecek. Bu araştırmalar, üniversite sağlık uygulama ve araştırma merkezleri, üniversitelere bağlı AR-GE merkezleri, Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi ile Sağlık Bakanlığı eğitim ve araştırma hastaneleri ile yapılabilecek.

Sayfa Yükleniyor...