Gözde çakan ışığa dikkat

‘Şimşek çakması veya çakmak kıvılcımı’ görüntüsüne benzeyen gözde ışık çakması, genelde tek gözde ortaya çıksa da bazen her iki gözü de etkileyebiliyor ve körlüğe yol açan hastalıkların tek belirtisi olabiliyor.

Gözde çakan ışığa dikkat

İSTANBUL - Işık çakması, görmenin bir alanında görülen parıldamalar ve kıvlcımlar olarak tanımlanıyor. 'Şimşek çakması veya çakmak kıvılcımı' görüntüsüne benzeyebiliyor. sıklıkla aniden ortaya çıkıyor, altta yatan nedene bağlı olarak süresi ve tekrarlamaları değişkenlik gösteriyor. Tek gözde aniden ortaya çıkan ışık çakmasının süresi kısa oluyor, sadece saniyeler sürüyor. Göz hareketleri ile tekrarlayabiliyor ve gözde uçuşmalar eşlik edebiliyor. İki gözde birden gelişen ve daha nadir görülen ışık çakması ise çoğunlukla daha uzun süreli oluyor. Örneğin 15-30 dakika sürüyor. Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Emrah Altıparmak, her iki türde ışık çakmasının altta yatan önemli bir klinik durumun habercisi olabileceğini belirterek, “Bu nedenle gözde ışık çakması en kısa süre içinde muayene olmayı gerektiriyor“ diyor.

TRAVMA VE YÜKSEK MİYOPİ ETKİLİ
Göz içi sıvısının 65 yaş üzerinde yüzde 75'e varan sıklıkla ağ tabakadan ayrılması nedeniyle, özellikle bu yaş grubunda ışık çakmaları sık gözleniyor. Ayrıca gözünden kaza veya ameliyat geçirmiş kişilerde, yüksek miyoplarda, göz içi iltihabi hastalığı olanlarda da bu şikayete her yaşta rastlanabiliyor. İki gözde ışık çakması bulunan kişilerin geçmişlerinde ise sıklıkla baş ağrısı ya da migren öyküsüne rastlanıyor. Bu yakınmalar çocukluk çağında da görülüyor. Özellikle ailesinde migren bulunanlarda daha sık rastlanıyor.

GÖZ İÇİNDEKİ BİR HASTALIĞA İŞARET EDİYOR!
Doç. Dr. Emrah Altıparmak, tek gözdeki ışık çakmasında altta yatan nedenleri şöyle anlatıyor: "En sık nedeni, gözün büyük bir kısmını dolduran vitreus isimli göz içi sıvısının retina üzerine uyguladığı kuvvettir. Bu sıvı gözdeki yaşlanma sürecinin doğal bir parçası olarak daha akışkan hale geliyor ve ağ tabakayı çekerek ışık çakmalarına neden oluyor. Ayrıca gözümüze herhangi bir şey çarptığında da aynı mekanizma ile ışık çakmaları görülüyor. Göz içinde meydana gelen kanamalar veya gözün başka iltihabi hastalıklarında da ışık çakması olabiliyor; bu durumda gözün önünde uçuşan noktacıklar ve görmede azalma olabiliyor. İki gözde birden ortaya çıkan ve baş ağrısının eşlik ettiği bulanık görmelerde ise altta yatan neden gözün görme merkezini ilgilendiren bir hastalık veya migren olabiliyor.“

RETİNA DEKOLMANINA DÖNÜŞEBİLİYOR
Tek gözde aniden ortaya çıkan ışık çakması ağ tabakadan ayrılan vitreus sıvısından kaynaklanıyorsa yüzde 15 oranında ağ tabakası yırtığına sebep olabiliyor. Eşlik eden bir kanama varsa ki bunlar uçuşan noktalar olarak hissedilebiliyor, bu durumda yırtık riski daha da yüksek oluyor. Eğer ağ tabaka yırtığı bu aşamada tespit edilebilirse, poliklinik şartlarında uygulanacak lazer ile tedavi edilebiliyor. Oluşan yırtıktan ağ tabaka altına vitreus sıvısı geçerse retina dekolmanı denilen ve körlüğe neden olabilen hastalık ortaya çıkıyor. Yakınmalarının başında göz hekimine başvuran hasta hem erken tedavi sağlıyor hem de retina dekolmanını önlüyor. Retina dekolmanı durumunda ise tek çözüm ameliyat oluyor.

LAZER OPERASYONU İLE 10 DAKİKADA ÇÖZÜM MÜMKÜN
Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Emrah Altıparmak, ağ tabaka yırtıklarında kullanılan lazerin uygulanışı hakkında şunları söylüyor:

Gözde çakan ışığa dikkat - 1

Tedavi öncesinde gözbebeğinin büyütülebilmesi için bazı damlaların göze damlatılması ve 30-60 dakika arasında beklenmesi gerekiyor.
Tedavi sırasında gözün yüzeyi damla ile uyuşturuluyor ve lazer ışınının yırtık çevresine yönlendirilebilmesi için kullanılacak özel bir lens göz yüzeyine temas ediyor.
Lazer tedavisi ile yırtığın çevresinde bir yanık tabakası oluşturularak göz içi sıvısının yırtıktan ağ tabaka altına ulaşmasının engelleniyor.
Tedavi hastaların büyük bir kısmında ağrısız oluyor. Hastanın bu tedavi öncesinde veya sonrasında hastanede yatması gerekmediği için operasyonun ardından günlük yaşamına devam edebiliyor.
Uygulanacak lazer tedavisi retina dekolmanı riskini büyük bir oranda azaltıyor. Ancak daha sonraki süreçte başka bir retina yırtığı gelişebileceği için hastanın düzenli göz kontrollerini ihmal etmemesi gerekiyor.

Sayfa Yükleniyor...