“Grip, hamileliğin ilk 3 ayında daha riskli”

Gebelik dönemlerinde vücutta yaşanan değişiklikler bağışıklık sistemini etkileyerek anne adayını bulaşıcı hastalıklara açık hale getiriyor. Bu hastalıkların başında ise grip geliyor. Grip özellikle hamileliğin ilk üç ayında anne adayını olumsuz etkiliyor.

“Grip, hamileliğin ilk 3 ayında daha riskli”

Hamileliğin ilk aylarında yüksek ateşin tehlikeli olduğunu belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Figen Temelli Akın, bu aylardaki yüksek ateşin bebeğe zarar verebildiğini söyledi.

Doktor muayenesine kadar, hamilenin vücut ısısını ve bebek üzerinde oluşturacağı olumsuz etkiyi azaltmak için anne adayındaki ateşin mutlaka düşürülmesi gerektiğini vurgulayan Akın, enfeksiyonların, fiziksel ve psikolojik olarak anneyi zorladığını söyledi.

Hamilelikte görülen enfeksiyonlarda komplikasyon oranının arttığını dile getiren Dr. Akın, anne adaylarının grip başta olmak üzere kış enfeksiyonlarından korunmak için yapmaları gerekenleri şöyle aktardı:

KAPALI MEKANLAR RİSK YARATIYOR

“İyi havalandırılmayan ortamlar, bulaşıcı hastalıkların daha kolay yayılmasına sebep olur. Kapalı mekanlar hamileler için büyük risk içerir. Bulaşıcı hastalıkların ve alerjilerin çoğalmasına neden olan bu koşullar, değişen hava şartlarıyla birlikte birçok hastalığa sebep olmaktadır. Bu nedenle anne adaylarının vakit geçirdikleri mekanları özellikle de evlerini sıklıkla havalandırmaları önerilir. Ayrıca mümkün olduğu kadar hastalığı olan kişilerle yakın temasta bulunulmamalıdır. Eller devamlı temiz tutulmalı ve sık yık yıkanmalıdır. C vitamini ağırlıklı beslenilmeli, bol sıvı tüketilmelidir.

SAĞLIKLI BİR UYKU İÇİN ODA HİJYENİ ÖNEMLİ

Sağlıklı bir uyku için yatak odalarının hijyeni de çok önemlidir. Burun tıkanıklıkları ve öksürüklerin önüne geçebilmek için evlerin sık sık süpürülmesi, yastık ve yorganların hijyenik koşullarda olması, sıklıkla değiştirilmesi ve ortamın tozlardan arındırılması gerekir. Evcil hayvanlar ise yatak odalarından uzak tutulmalıdır. Mümkünse yatak odalarında halı kullanılmamalıdır. Evlerde soba ve kaloriferlerin kuruttuğu havayı kaynayan bir çaydanlık ile nemlendirmek de faydalıdır. Nefes almakta zorlanılırsa 2-3 gün kadar burun spreyi kullanılabilir. Ayrıca deniz suyu spreyleri de tercih edilebilir. Burnu nemlendirmek için ortamın nemli tutulması gereklidir.

“Grip, hamileliğin ilk 3 ayında daha riskli” - 1

IHLAMUR, ZENCEFİL VE TARÇINLI ÇAY, RAHATLATICI ETKİ YARATABİLİR

Üst solunum yolları enfeksiyonları genellikle viral denilen hastalık grubundadır. Bu durumda yaşanan şikayetler için rahatlatıcı ilaçlar kullanılır. Ateş düşürücü ve burun açıcı spreyler gibi şikayet giderici ilaçlar da kullanılabilir. Hamilelerde grip ve soğuk algınlığı ağır hastalığa sebep olabilir. Antiviral ilaç alımı, ciddi sonuçların önlenmesine yardımcı olabilir. Anne adayının antiviral ilaç almasının, kendisi ve bebek için zararı olduğunu düşündüren hiçbir çalışma yoktur.

Eğer bakteriyel bir enfeksiyon durumu varsa antibiyotik kullanımı gerekir. Ihlamur, zencefil, tarçınlı çay, C vitamini özellikle taze sıkılmış portakal suyunun rahatlatıcı etkisi olduğundan, tedavi uygulaması için bu içecekler de tüketilebilir.”

Fotoğraflar: Getty Images Turkey

Sayfa Yükleniyor...