Grip, tüp bebek tedavisini aksatır mı?

Kadın hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Hakan Özörnek, tüp bebek tedavisi sırasında grip olan anne adaylarının paniğe kapılmamaları gerektiğini söyledi. Özörnek, virüsün yumurtanın kalitesini düşürmediğini, bu nedenle de tedaviye ara vermek gerekmediğini söyledi.

Grip, tüp bebek tedavisini aksatır mı?

Grip ve soğuk algınlığının gebelikle sonuçlanmış ya da devam eden tüp bebek tedavisi üzerinde belirgin bir etkisinin olmadığını söyleyen Op. Dr. Hakan Özörnek, anne adaylarına paniğe kapılmamaları önerisinde bulundu. Tedavi sırasında gribe yakalanan anne adaylarının bol sıvı tüketerek C vitamini bakımından zengin gıdalarla beslenmesi gerektiğini aktaran Özörnek, şöyle konuştu:

“Hastalarımız bu süreci istirahat halinde geçirerek ateş, balgamlı öksürük gibi belirtilerle karşılaşıldığında mutlaka bir uzmana başvurmalıdır. Özellikle sık sık gribe yakalanan bağışıklık sistemi zayıf hastaların tüp bebek tedavisi sırasında ya da gebelikte grip aşısı olmasının da bir sakıncası bulunmuyor.”

Grip hamilelik döneminde anne adayının bağışıklık sisteminin yanı sıra dolaşım ve solunum sisteminde de değişiklere neden olarak komplikasyonlara yol açabilir. Grip komplikasyonları hem anne hem de bebek sağlığını olumsuz etkileyebilir.

Gereklilik halinde ilaç kullanılmasını tavsiye eden Özörnek, eklenen bir bakteriyel enfeksiyon olmadıkça antibiyotik kullanılmaması uyarısında bulunarak, “Tüp bebek tedavisiyle gebe kalan hastalar, doğal yoldan gebe kalmış birine göre artmış bir risk taşımamaktadır. Süreci tamamlayarak gebe kalmış hastalarımıza da grip olduklarında istirahat, bol sıvı ve C vitamininden zengin beslenme öneriyoruz. Ancak bu noktada tedavisi süren hastalarımıza salgın dönemlerinde kalabalık ortamlardan kaçınmalarını, sık sık ellerini yıkamalarını, sıkı giyinmelerini ve oda sıcaklığını uygun nem ve ısıda bulundurmalarını tavsiye ediyoruz” dedi.

HAMİLELER RİSK ALTINDA

Dr. Özörnek, gribin hamileler üzerindeki etkisini araştıran bir çalışmaya dikkat çekti, “Buna göre, hamileliğinin 6. ayını bitirmiş olanların kalp veya akciğer problemleri nedeniyle hastaneye yatma oranı, hamile olmayan ancak ciddi, altta yatan hastalığı olan kadınlarla eş durumda. Hamileliğin ileri dönemlerinde bu risk daha da artıyor. 37-42 haftalık hamile kadınların yine kalp ve akciğer problemleri nedeniyle hastaneye yatma riskleri, doğum sonrası ilk 6 ayı geçirmiş kadınlara oranla 5 kat daha fazla. Hamile ve aynı zamanda astımı olan kadınlar grip sezonunda özellikle hastaneye yatma açısından yüksek risk altında” diye konuştu.

Grip, tüp bebek tedavisini aksatır mı? - 1 Op. Dr. Hakan Özörnek

DOKTORA DANIŞMADAN İLAÇ ALMAYIN

Gribin, normal koşullarda bebeğe geçmesi beklenen ve bebekte istenmeyen durumlar yaratan bir hastalık olmadığını dile getiren Özörnek, “Ancak gribin ağır seyrettiği hallerde ateş 39 dereceyi geçerse bebek bundan olumsuz etkilenebiliyor. Hatta hamileliğin son aylarında olunması doğum sancılarının başlamasına bile neden olabiliyor. Bunun için yüksek ateşin kontrol altına alınması şart, doktora danışmadan hiçbir ilaç alınmamalı” ifadelerini kullandı.

İLAÇ YERİNE DOĞAL YÖNTEMLERİ DENEYİN

Dinlenmenin gribin en önemli ilacı olduğunu ve evde yapılabilecek doğal yöntemlerle hastalığın olumsuz etkilerinin hafifletilebileceğini belirten Özörnek, “Örneğin burnunuz tıkanıyorsa, burun damlası kullanamayacağınız için evde bir tatlı kaşığı tuzun yarım litre suda çözülmesi şeklinde bir serum fizyolojik hazırlamanız daha sağlıklı olur. Bu karışımı bir pipet aracılığıyla burna çekmek, burun tıkanıklığını giderebilir. Öksürüğünüzü ise ballı ılık süt ile yatıştırabilirsiniz. Bunun dışında ılık limon ya da elma suyu içerek de öksürüğünüzü azaltabilirsiniz. Boğaz ağrınız için doktorunuzun önerdiği tabletlerin yanı sıra ada çayı ile yapılan gargaralar da ağrınıza iyi gelebilir” dedi.

Grip, tüp bebek tedavisini aksatır mı? - 2

GRİPTEN KORUNMAK İÇİN …

Dr. Özörnek’in gripten korunmak için hamilelere tavsiyeleri ise şöyle:

• Grip mevsimlerinde yani kasım ve mart ayları arasında gribe yakalanma riskini azaltmak için mümkün olduğunca kalabalık yerlerden uzak durun. Öpüşme ve tokalaşma gibi yakın temaslardan kaçının.
• Vücut direncinizi artırmak için C vitamini içeren besinlerden bol bol tüketin.
• Bol miktarda sıvı almaya çalışın. Ateş, aksırıklar, sürekli akan bir burun vücudunuzda sıvı kaybına yol açar. Yatağınızın yanında bir termos dolusu sıcak greyfurt veya portakal suyu bulundurun ve bunlardan hiç olmazsa saatte bir, 1 fincan için.
• Bulunduğunuz ortamın ya da evinizin iyi havalandırılmasına ve yeteri kadar sıcak olmasına dikkat edin.
• Eğer hamileliğinizin ilk üç ayını bitirdiyseniz grip aşısı olun.

Doktora başvurmanız gereken durumlar:

• Yüksek risk grubundaysanız,
• Ateşiniz 38.5 derecenin üzerine çıkarsa ve birkaç gün içinde düşmezse,
• Soluk alıp vermede güçlük olursa,
• Göğüs ağrısı ortaya çıkarsa,
• Şiddetli kulak ağısı, kulaktan akıntı ve kanama olursa,
• Döküntü ve kızarıklık ortaya çıkarsa,
• Ense sertliği ortaya çıkarsa,
• Birkaç gün içinde düzelemediğinizi ve ciddi derecede hasta olduğunuzu düşünüyorsanız.

Sayfa Yükleniyor...