Grip virüsü soğuk sever

Çalışmalar, soğuk ve kuru havanın grip virüsünün yaşam ve havada kalma süresini uzattığını gösteriyor. Virüs damlacıklarının en iyi yaşam ortamı 5 derecenin altındaki sıcaklıklar.

Grip virüsü soğuk sever

İlk kez 1918 yılındaki bir grip salgınıyla literatüre giren grip virüsü, İngilizcede “Influence of the cold” olarak tanımlanıyor yani, “soğuk havanın etkisi”. 

İsminden de anlaşılacağı gibi grip virüsünün yayılması ile soğuk havanın yakın ilişkisi olduğunu belirten Prof. Yonca Tabak, virüs damlacıklarının en iyi yaşam ortamının 5 derecenin altındaki sıcaklıklar olduğunu söyledi.

"Soğuk ve kuru havanın virüsleri içeren damlacıkların havada daha uzun süre asılı kalmasını sağlıyor" diyen Tabak, grip aşılarının güney yarım kürede hastalık tablosu yapan grip virüslerinden hazırlandığını ve virüslerin en önemli özelliğinin şekil değiştirmek olduğunu belirtti.

“Bunun için, grip aşılarının hastalıktan koruma yüzdesi genellikle düşük olmaktadır” diyen Prof. Tabak; solunum yolunu tutan bir virüs olduğu için kronik solunum yolu hastalarının gripten özellikle kaçınması gerektiğini vurguladı.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİZİ GÜÇLENDİRİN
Prof. Dr. Yonca Tabak; C, E ve A vitaminlerinin hava kirliliği gibi bağışıklık sistemini olumsuz etkileyen faktörlerden koruyucu etki sağladığını belirtti. Bu nedenle kış aylarında portakal, mandalina gibi C vitamini içeren, muz, elma gibi P vitamini içeren meyvelerin, havuç, yumurta gibi bol A vitamini içeren gıdaların tüketilmesinin fayda sağlayacağını söyleyen Tabak, ayrıca yeşil yapraklı sebze, kuruyemiş ve aşırıya kaçmadan tüketilecek tahılların kış aylarında E vitamini ihtiyacını karşılamada çok önemli olduğunu aktardı.

Güçlü bir antioksidan olan selenyumun ise mutlaka hayvansal etlerden ve yumurtadan alınması gerektiğinin altını çizen Tabak, hiçbir besleyici değeri olmayan fast-food, paketli gıda ve şekerli gazlı içeceklerden ise bu dönemde mümkün olduğunca uzak durulması gerektiğini söyledi.

Sayfa Yükleniyor...