Güneş alerjisi mi, güneş yanığı mı?

Güneş alerjisi ile güneş yanığının karıştırılabildiğini belirten Prof. Yonca Tabak, ağır güneş alerjisinde nadir de olsa anafılaksi geliştiğini ve hayati tehdit oluştuğunu söyledi.

Güneş alerjisi mi, güneş yanığı mı?

Sıcak havalarda ciltte oluşan kızarıklık, güneş alerjisinden de güneş yanığından da kaynaklanıyor olabilir. Alerji Uzmanı Prof. Dr. Yonca Tabak, güneş alerjisinde ciltte kızarıklık, şişme ve kaşıntının, güneş yanığında ise, acıma ve yanmanın ön planda olduğunu belirtiyor. Tabak, alerjinin, az miktarda güneşe maruz kalındığında bile bir tür kurdeşen döküntüsü şeklinde, yanığın ise uzun süre güneşe maruz kalmayla oluştuğuna dikkat çekiyor.

Prof. Tabak; güneş alerjisinin genellikle vücudun yüz ve kol dışındaki, kışın güneş görmeyen bölgelerinde geliştiğine değiniyor. Güneş yanığı daha uzun sürede iyileşme gösterirken, güneş alerjisi güneşten uzaklaştıktan 24 saat sonra geçebiliyor. Dr. Tabak, “Araştırmalar sonucu bu alerjinin, güneş ışığı ile şekil değiştiren cilt proteinlerine karşı bedenin verdiği bir tür tepki olduğu düşünülüyor. Nadir de olsa çok ağır vakalarda anafılaksi denilen tüm vücudu etkileyen döküntü, şişme ve tansiyon düşüklüğü gözleniyor, hayatı tehdit edici durum gelişebiliyor" diyor. 

GÜNEŞ ALERJİSİ TESTLE BELİRLENEBİLİR
Alerjiyi testle tespit etmenin mümkün olduğunu belirten Tabak, testin; değişik dalga boyundaki ultraviole ışığına cildin verdiği tepkiyle ya da doğal güneş ışığı kullanılarak alerji uzmanları ve dermatologlarca yapıldığını söylüyor.

Tedavide, ağızdan alınan ilaçlar ve haricen sürülen kortizonlu kremlerin, çok ağır vakalarda ise kortizon tabletlerinin kullanıldığını dile getiren Tabak, uzun süreli tedavide cildin kısa sürelerle ancak defalarca güneşe maruz kalması sağlanarak duyarsızlaştırıldığını belirtiyor. Prof. Dr. Tabak, alerjisi olanların öğle saatlerinde dışarı çıkmamalarını, çıktıklarında ise güneşten koruyucu kıyafetler tercih etmelerini tavsiye ediyor.

Sayfa Yükleniyor...