Güvenle gülümsemek için...

Diş beyazlatma yöntemiyle gerçek renklerini kaybetmiş ve lekelenmiş dişler, bembeyaz bir görünüme kavuşturulabiliyor.

Güvenle gülümsemek için...

Diş minesi ve dentinde oluşan renklenmeyi ortadan kaldıran ağartma işlemine Bleaching deniliyor. Dişlerin dış kısımlarında bulunan renklenmeler, bazı özel fırça ve ultrasonik aletlerle temizlenebiliyor.

Dişlerin iç yapısını etkileyen veya dişlerde doğuştan var olan renklenmeler ise ancak beyazlatma uygulamasıyla giderilebiliyor. Diş Hekimi Alper Çıldır, son yıllarda kullanım oranı artan diş beyazlatma yöntemlerini anlattı, merak edilen sorulara yanıt Verdi.

DİŞLER NEDEN RENK DEĞİŞTİRİR?
Yiyecek ve içeceklerde bulunan renklendirici maddeler, diş yüzeyine kolaylıkla tutunabiliyor. Tüketilen yiyeceklerin renklerine bağlı olarak dişlerde de zamanla benzer bir renklenme oluşuyor. Dış kaynaklı renklenmelerin en önemli nedeni, boyar madde içeren yiyecek ve çay, kahve, kola gibi içeceklerin sık tüketilmesidir. Bu şekilde mine yüzeyinde açık kahverengi - siyah renklenmeler görülüyor. Sigara, pipo kullanımı ile daha çok sarımsı kahverengiden siyaha kadar oluşabilen renklenmeler görülebiliyor. Tütün çiğnenmesi ise minedeki mikro çatlaklarda koyu renk oluşumuna ve yumuşak doku hasarlarına neden oluyor. Mikro çatlaklarda oluşan renklenmelerin giderilmesinin hemen hemen imkânsız olduğu belirtiliyor.

DİŞ BEYAZLATMA (BLEACHING) YÖNTEMİ NEDİR?
Diş beyazlatma yani Bleaching yöntemi, çeşitli nedenlerle renk değiştirmiş olan dişlerin renklerini birkaç ton açmak için uygulanan son derece güvenli, kimyasal bir yöntemdir. Diş kliniklerinde veya hekim kontrolünde olmak şartıyla, kişinin kendisinin kolaylıkla evde uygulayabileceği diş beyazlatma yöntemleriyle dişler 2 – 5 ton açılarak, tatmin edici bir beyazlatma elde ediliyor. Dişlerin dış kısımlarında bulunan çay, kahve, sigara gibi etkenler nedeniyle oluşan renklenmeler diş hekimi tarafından bazı özel fırça ve ultrasonik aletler kullanılarak kolayca temizlenebiliyor. Dişlerin iç yapısını etkilemiş olan lekelenmeler veya dişlerde doğuştan var olan renklenmeler ise ancak beyazlatma uygulaması ile giderilebiliyor. Farklı tipte renklenmeler, farklı beyazlatma işlemlerinin uygulanmasını gerektiriyor. Bu nedenle ne tip bir uygulama yapılması gerektiğine diş hekimi ile birlikte karar vermek gerekiyor. Çünkü diş yapısı için en güvenli beyazlatma yöntemine ancak diş hekimi karar verebiliyor.

HEM EV HEM DE OFİS TİPİ VAR
Beyazlatma işlemi ev ve ofis tipi olmak üzere iki şekilde uygulanıyor:

Ev tipi beyazlatma: Ağızdan alınan basit bir ölçü ile kişiye özel hazırlanan ağızlıkların içerisine bir takım jeller konularak yapılan ve kişinin evde rahatlıkla uygulayabileceği bir beyazlatma işlemidir. Bu yöntemle ortalama 5 – 7 günde istenilen beyazlatma sağlanabiliyor. Beyazlatma ajanının ilk gün en az dört saat, ikinci günden itibaren ise 2 – 4 saat arası uygulanması gerekiyor. Tedavi sırasında mümkün olduğunca çay, kahve, sigara, kırmızı şarap, tıbbi gargaralar gibi renklendirici ajanlardan uzak durulması, tedavinin başarısını önemli ölçüde etkiliyor.

Ofis tipi beyazlatma: Diş hekimi kliniklerinde bir saat içerisinde gerçekleştirilen, basit ve ağrısız bir işlemdir. Bu beyazlatma yönteminde yüksek konsantrasyonda beyazlatma ajanı kullanılıyor. Bu sayede çok hızlı bir şekilde dişlerin renginde açılma sağlanabiliyor. Dişlerdeki renklenmelerin derecesine bağlı olarak, istenilen beyazlığa ulaşana kadar bazen beyazlatma işleminin birkaç seans tekrarlanması ve seans aralarında mümkün olduğunca renklendirici ajanlardan uzak durulması gerekiyor.

DİLERİ BEYAZLATMADA LAZER NASIL ETKİ EDİYOR?
Diş hekimliğinin birçok alanlarında olduğu gibi beyazlatma işleminde de “lazer uygulaması” günümüzde oldukça yaygın hale geldi. Beyazlatma işleminin lazer uygulaması ile yapılması hem uygulama süresini kısaltıyor hem de daha etkili ve hızlı sonuçlar alınmasını sağlıyor.

DİŞLER NE KADAR BEYAZLIYOR?
Dişlerin beyazlama derecesi, öncelikle başlangıç renklerine bağlı olarak kişiden kişiye değişiklik gösteriyor. Sarı tonlu dişler kolaylıkla 2 - 6 ton beyazlayabilirken; yeşil ya da gri tondaki dişlerin beyazlaması daha zor olabiliyor. Beyazlatma işleminde yaş da önemli bir faktör. Genç hastalarda, ileri yaşlara göre beyazlatma işleminde daha hızlı ve kalıcı sonuçlar elde ediliyor. Ayrıca çay, sigara, kırmızı şarap gibi renklendirici ajanların hangi sıklıkta tüketiliyor olması da beyazlatma oranını etkiliyor.

BEYAZLATMAYLA OLUŞAN DİŞ RENGİ KALICI MI?
Diş beyazlatma yöntemlerinin uygulandığı hastaların dişlerinin renginde 1 – 3 yıl arasında, çay, sigara, kahve gibi renklenmeye neden olabilen yiyecek ve içeceklerin tüketim sıklığına bağlı olarak, yüzde 50 - 70 oranında geriye dönüş olabildiğini unutmamak gerekiyor. Bunun için ev beyazlatma sistemleri destek olarak kullanılabiliyor veya renklenmenin durumuna göre ofis tipi beyazlatma bir seans daha uygulanabiliyor.

YÖNTEMİ ENGELLEYEN DURUMLAR NELER?
Diş beyazlatma yöntemi, 16 yaşından büyük olan ve dişlerinde mine çatlakları ya da ciddi dişeti çekilmeleri bulunmayan herkese uygulanabiliyor. Diyabet, hipertansiyon, epilepsi gibi sistemik rahatsızlığı olanlara da beyazlatma işlemi güvenle uygulanabiliyor.

YÖNTEM GÜVENLİ Mİ, İŞLEMİN SÜRESİ NE KADAR?
Diş beyazlatma yöntemi son derece güvenli bir uygulama. Önemli olan kişiye uygun beyazlatma yönteminin belirlenip uygulanması. İşlemin uygulama süresi seçilen yönteme ve dişlerdeki renklenme oranına göre değişiklik gösteriyor. Genellikle ofis tipi beyazlatmada iki seans uygulama yeterli oluyor. Ev tipi beyazlatmada da yaklaşık 5 - 7 günde istenilen beyazlığa ulaşmak mümkün oluyor.

Güvenle gülümsemek için... - 1

Bazı kişilerde beyazlatma sırasında hassasiyet oluyor, ancak bu tamamen geçici bir durum. Beyazlatma sonrasında da 1 - 2 gün süresince çok sıcak, çok soğuk yiyecek ve içecek tüketimi sırasında hassasiyetler görülebiliyor. NaF içerikli jel ya da ağız gargaralarını uygulayarak hissedilen bu kısa süreli hassasiyetleri minimuma indirebilmek mümkün.

BEYAZLATMA YAPARKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Kişiye göre en uygun olan beyazlatma yöntemini ve uygulama süresini ancak bir diş hekimi belirleyebilir. Bu nedenle beyazlatma işlemi bir diş hekimi kontrolünde uygulandığı sürece dişlere zarar vermiyor. Ancak uygulama sırasında bazı dikkat edilmesi gereken noktalar bulunuyor:

• Diş minesinde çatlak olanlarda,
• İleri dişeti çekilmeleri bulunanlarda,
• Dişlerin dişetiyle birleşme bölgelerinde çürük ya da aşınma olan kişilerde,
• Dişlerinde bazı antibiyotiklerin kullanımına bağlı olarak gri veya yeşil tonda renklenme olanlarda, • Dişlerinde çürük başlangıçlarının olduğunu gösteren beyaz leke bulunan kişilerde beyazlatma yöntemi uygulanırken çok dikkatli olunması ve doğru konsantrasyonlarda ilaçlar uygulayarak sonuca gidilmesi gerekiyor.

Sayfa Yükleniyor...