Güzellik uzmanının yüz nakli umudu

Bindiği taksi takla attı, yüzü mıcırlı yola sürtünerek parçalandı, altmıştan fazla ameliyat geçirdi ama eski haline dönemedi. Bir kazayla hayatı alt üst olan güzellik uzmanı Dilek Sürgün, Türkiye'de yapılacak yüz nakli adaylarından biri.

Güzellik uzmanının yüz nakli umudu

Elazığ'da çalıştığı güzellik salonuna giderken seyahat ettiği taksinin takla atması sonucu yüzü mıcırlı yola sürten 32 yaşındaki Dilek Sürgün, kaza sonrası hayatının hiçbir zaman eskisi gibi olmadığını anlattı.

Geçirdiği altmış ameliyata rağmen sağ kulağı olmadan, yüzü parçalanmış bir halde hayata tutunmaya çalışan Sürgün, kaza sonrası yaşadıklarını ve yaşam mücadelesini şu sözlerle aktardı:

''Kazadan sonra 45 günü yoğun bakımda olmak üzere bir yıla yakın hastanede kaldım. Yüzüm param parça olmuştu, ancak bana göstermiyorlardı. Plastik cerrahi servisindeydim ama nedenini bilmiyordum. 9 aya yakın aynaya bakmama izin vermediler. Doktorlarım beni hazırladıktan sonra ancak yeni yüzüme bakabildim. Benim için artık hiçbir şey eskisi gibi değildi. Sokağa çıkamıyordum, çünkü insanlar sürekli yüzümün neden bu hale geldiğini soruyorlardı. Bu tür sorulara cevap vermekten bıkıp usandım. Artık işimi de yapamıyorum, çünkü insanlar benim gibi birisine bakım yaptırmak istemiyor. Müşteriler 'lütfen siz dokunmayın' diye tepki gösteriyorlar. Oysa ben bulaşıcı hastalık taşımıyorum. Aynı yeteneklere sahibim, ama bunu kimseye anlatamıyorum.''

Aradan uzun yıllar geçmesine rağmen bu görüntüsüne alışamadığını, yeni bir yüze sahip olmak için ölümü bile göze aldığını anlatan Sürgün, ''Yaşadığım sıkıntılardan dolayı psikolojik tedavi görüyorum. Bu duruma katlanmak çok zor. Yüz nakli benim için bir kurtuluş olacak'' dedi.

"NE PAHASINA OLURSA OLSUN, YENİ BİR YÜZ İSTİYORUM"
''Belki Türkiye'de yüz nakli yapılacak ilk hasta olacaksınız, tereddüt etmiyor musunuz?'' sorusuna Sürgün, ''Ne pahasına olursa olsun yeni bir yüze sahip olmak istiyorum. Tek tereddüdüm başkasının yüzüne alışabilir miyim ve bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaçları ömür boyu kullanabilir miyim noktasında'' yanıtını verdi.

Ailesinin de ilk başlarda tereddütler yaşadığını, ancak daha sonra dünyadaki örnekleri duyunca kendisine destek olduklarını belirten Sürgün, ''Doktorlarıma bu konuda çok güveniyorum. Dünyada çok başarılı örnekler var, içim rahat'' dedi.

Annesi ile birlikte Muğla'nın Milas ilçesinde yaşamını sürdüren, kaza sonrası bir kardeşi ile babasını kaybeden Sürgün, yüz nakli sonrası hayata dair planlarını, ''Eğer hayalim gerçek olursa kendime bir güzellik merkezi açmak istiyorum'' sözleriyle dile getirdi.

Topluma organ bağışı çağrısında bulunan Sürgün, ''Sadece benim gibiler için değil, böbrek, kalp ve karaciğer bekleyenler için de organ bağışının artması lazım. Sadece 10 dakika bile insanların kendilerini benim yerime koymalarını ve empati yapmalarını istiyorum. O zaman benim neler çektiğim anlaşılır'' diye konuştu.

''TÜRKİYE'DE ALTYAPI İYİ KURULDU''
Hastanın doktoru, Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi, Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Selahattin Özmen de Bakanlığının yayınladığı Kompozit Doku Nakli Merkezleri Yönergesi ve bu nakillerle ilgili uygunluk kriterlerini belirleyen rehber sayesinde Türkiye'de iyi bir altyapı oluştuğunu bildirdi.

Yüz naklinin dünyada ilk kez 2005'de Fransa'da yapıldığını, aradan geçen yıllar içinde başka ülkelerin de bu yarışa katıldığını, Fransa'da bugüne kadar 16 nakil yapıldığını anlatan Özmen, ''Belki Türkiye bunun için biraz geç kaldı, ama sonuçta dünyada sadece ülkemizde olan çok iyi bir mevzuatla biz bu nakilleri yapabileceğiz. Ülkemizden birçok uzman da bu alanda kendini çok iyi yetiştirme olanağı buldu'' dedi.

"YÜZ NAKLİNE İHTİYACI OLAN ÇOK İNSAN VAR"
Yüz nakli için 8 hastanın sırada olmasına rağmen, bu operasyona ihtiyacı olan çok sayıda kişi bulunduğunu kaydeden Özmen, ''Özellikle ağır yanığa maruz kalmış kişiler için de yüz nakli gerekiyor. Bu bilinç oluştukça hasta sayısı da artacaktır'' diye konuştu.

Sürgün'ün yüz nakline hem moral hem de fiziki anlamda hazır olduğunu belirten Özmen, ''Bugün hastamıza yüz nakline hazırlık için bir iki küçük operasyon daha yapacağız. Uygun donör çıkarsa da yeni bir kulak ve yüzün diğer bölgelerine nakil gerçekleştireceğiz'' dedi.

Sayfa Yükleniyor...