H1N1 virüsü normal grip gibi kolay yayılamıyor

Bilimsel araştırmalar, Türkiye dahil birçok ülkede görülen ve domuz gribine yol açan H1N1 Influenza A virüsünün mevsim değişikliklerinde ortaya çıkan normal grip virüsü gibi yayılamayacağını gösteriyor.

H1N1 virüsü normal grip gibi kolay yayılamıyor

ABD'de yapılan konuya ilişkin genetik analiz ve laboratuvar deneyleri normal virüsün geçişkenliğini (kolayca yayılmasını) sağlayan yapısına nazaran H1N1 virüsünün genetik yapısında eksiklik bulunduğu, bu nedenle geçişkenliğinin normal grip virüsü kadar olmadığını ortaya koydu.

Hollandalı araştırmacılar ise, H1N1 virüsüyle ilgili çalışmalarında, burunda virüsün uzun süre kalabileceği uygun bir ortam bulunduğunu, buradaki kalış süresi uzadıkça daha kötü sonuçlara yol açma ve yayılma olasılığının arttığını belirledi

ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkeziden (CDC) Dr.Terrence Tumpey, ''makaleleri yayımlanan her iki araştırmanın da H1N1 virüsünü yakından takip edilmesi gerektiğini gösterdiğini'' söyledi.

Çalışmalarında, hayvanlardan birindeki normal grip virüsünün aynı ortamı paylaşan tüm hayvanlara geçtiğinin, H1N1 virüsünün ise aynı durumda 9 hayvandan 6'sına geçebildiğinin belirlendiğini söyleyen araştırmacılar, benzer şekilde bir aile ortamında da normal gribin diğer aile üyelerine bulaşmasının yüzde 20 ila 30 oranında olduğunu, H1N1 virüsünde ise bu oranın çok daha düşük olduğunu kaydetti.

Virüsle ilgili araştırma grubunun başkanlığını yapan Dr. Tempey, 1918, 1957 ve 1968 yıllarındaki grip salgınlarındaki virüslerde 'PB2' olarak adlandıran özel bir gen bulunduğunu anımsatarak, H1N1'de bu genin bulunmadığına da dikkati çekti.

Virüsün yakından izlenmesi gerektiğini vurgulayan Tempey, mutasyona (değişime) uğrayarak daha hızlı ve kolay yayılabileceği olasılığının göz ardı edilmemesi gerektiğini belirtti. Tempey, Japonya ve Danimarka'daki iyi ayrı vakada mutasyona uğrayan virüsün kullanılan ilaçtan etkilenmeyecek hale dönüştüğünün belirlendiğini anımsattı.

Araştırmalarda, H1N1 virüsünün ince bağırsakta yaşayabileceğini, normal grip virüsünün ise bunu yapamadığını dile getiren Tempey, bunun da birçok H1N1 vakasında görülen mide bulantısı ve ishalin neden kaynaklandığına açıklık getirdiğini kaydetti.

Harvard Üniversitesi ile Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) Bilimleri ve Teknolojisi Bölümü tarafından yapılan ortak çalışmada ise, H1N1 virüsünün yüzeyinde bulunan ve yeni ulaştığı bölgeye (insan solunum yolları) yapışmasını sağlayan proteinin çok etkili olmadığı tespit edildi. Araştırmacılar, virüsün, insanın solunum yolunda yüzeye yapışmaya çalıştığını, ancak bunun çok kısıtlı olarak yapabildiğini kaydetti.

Grip virüslerinin çok çabuk mutasyon geçirebildiğine de işaret eden araştırmacılar, bu nedenle benzeri araştırmalardaki ''virüsün yakından izlenmesi gerektiği'' yönündeki tespiti teyit etti.

Sayfa Yükleniyor...