İlişkili Haberler

Karaciğer vücut için hayati önem taşıyan organlardan biri. Karaciğer yağlanması ise ölümcül sonuçlara yol açabiliyor. Son yıllardaki karaciğer yağlanmasına ilişkin rakamların ürkütücü olduğunu söyleyen Acıbadem Kozyatağı Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Şafak Kızıltaş, dünyada hızla artan karaciğer yağlanmasının ülkemizde her 4 yetişkinden birinde görüldüğünü belirterek, “Fazla kilolu her 2 kişiden de en az birinin karaciğeri yağlı. Endüstrileşmiş ülkelerde NAFLD yani ‘Alkole Bağlı Olmayan Yağlı Karaciğer Hastalığı’ gerek yanlış ve sağlıksız beslenme, gerekse hareketsiz yaşam tarzı nedeniyle hızla artıyor” diyor.

SİNSİ HASTALIĞIN İKİ YÜZÜ!

Karaciğer yağlanmasının; basit yağlanma ve yağlanmaya bağlı karaciğer iltihabı (NASH) olmak üzere iki farklı şekilde görüldüğünü söyleyen Prof. Kızıltaş şu bilgileri veriyor:

“Basit yağlanması olan bireylerin yüzde 80'inde önemli bir sağlık sorunu yaşanmazken, geri kalanlarda yağlanmaya bağlı karaciğer iltihabına neden olmaktadır. Yağlanmaya bağlı karaciğer iltihabı (NASH) gelişen bireylerde ortalama yüzde 10 karaciğer sirozu geliştiği gösterilmiştir. Karaciğer sirozu karaciğer kanserine ve bu nedenle ölüme yol açmaktadır. Son zamanlarda karaciğer nakli gerektiren karaciğer kanserlerinde etkenin yağlı karaciğer olduğu olgular hızla artmaktadır.” 

HAFTADA 1,5 KİLODAN FAZLA ZAYIFLAMAYIN

Karaciğer yağlanması olan hastaların yaklaşık yüzde 80’inin aşırı kilolu, erişkin tip diyabet hastalığı, insülin direnci ve kan yağı yüksekliğine sahip olduğu biliniyor. Buna karşın her kilolu hastada karaciğer yağlanması olmayabileceği hatta çok zayıf kişilerde dahi karaciğer yağlanması olabileceğini belirten Gastroenteroloji Uzmanı, günümüzde zayıflama uğruna uygulanan şok diyetlerdeki tehlikeye dikkat çekerek önemli bir uyarıda bulunuyor: “Karaciğer yağlanmasını tedavi edebilmek için çeşitli ilaçlar araştırılıp denense de bugün için etkinliği kanıtlanmış ve güvenilir tek tedavi olarak kilo kaybı. Bunun için fiziksel aktivite ve diyet yapmak yeterli. Ancak kilo kaybı haftada 1-1.5  kilogramı geçmemeli. Çünkü daha hızlı kilo vermek karaciğer yağlanmasını artırır!”

BATI TİPİ BESLENMEDEN KAÇININ

Peki hızlı kilo kaybı karaciğer yağlanmasını nasıl artırıyor? Prof. Dr. Şafak Kızıltaş şöyle yanıtlıyor:

“Açlık esnasında birtakım hormonlar aracılığıyla vücuttaki yağ dokularının parçalanması artar. Bu hormonlar; trigliserid adı verilen yağları parçalayan enzimleri aktifleştirerek bunların yağ asitlerine parçalanmasını hızlandırır. Bu şekilde dolaşıma salınan yağ asitleri karaciğere geri döner ve yeniden trigliserid adını verdiğimiz yağa dönüşerek karaciğer hücrelerinde birikir. Bu nedenle uzun süren açlıklarda karaciğerde yağlanma görülür. Yağ ve karbonhidrattan zengin ‘'Batı tipi beslenme’den kaçınarak, düşük kalorili ‘Akdeniz tipi’ beslenmeye geçilmesi çok önemli. Toplumda giderek yaygınlaşan bitkisel ilaç kullanımı bilimsel bir anlam taşımamakta hatta fayda yerine zarar verebilmekte, ölüme yol açabilmektedir. Bu nedenle hastanın doktoruna danışmadan bu yöntemlere başvurması önerilmez.”

VİDEO: KARACİĞER NEDEN YAĞLANIR, NASIL TEDAVİ EDİLİR?