Hamile olamayanlara, ‘Kaderimin Yazıldığı Gün’ modeli

Çeşitli nedenlerle hamile kalamayan ancak anne olmak isteyenlerin imdadına; Kaderimin Yazıldığı Gün dizisindeki ‘taşıyıcı annelik’ modeli yetişiyor.

Hamile olamayanlara, ‘Kaderimin Yazıldığı Gün’ modeli

Star TV’nin sevilen dizisi Kaderimin Yazıldığı Gün'e de konu olan taşıyıcı annelik yöntemi, yıllardır bebek özlemi çeken ancak çeşitli nedenlerle hamilelik gerçekleşmeyen ailelere umut oluyor. Bebeği taşıyamayan ya da sağlığı nedeniyle hamile kalması sakıncalı olanlar, taşıyıcı annelik için çeşitli ülkelere gidiyor.

Doğuştan rahmi olmayan, sonradan hastalık sebebiyle rahmini kaybeden, çeşitli sebeplerle rahmi gebeliği tamamlayama müsait olmayan, hamilelikleri sürekli düşükle sonuçlanan veya diğer sağlık sebepleri ile hamile kalması riskli olan kadınlar için bazı ülkelerde tercih edilen taşıyıcı annelik yöntemine Türkiye’den bir hayli talep var.
Yeni Bir Hayat Yurtdışı Yaşam, ve Eğitim Merkezi Genel Müdürü Şevki Akaydın, taşıyıcı annelik yöntemiyle bebek sahibi olmak isteyenlerin dikkat etmesi gereken noktalara değindi.

Bu yöntemle anne-baba olmak isteyen ailelerin, taşıyıcı anne kurumları, tüp bebek merkezleri ve süreçteki yasal destekler hakkında danışmanlık hizmeti sunduklarını belirten Akaydın süreci şöyle anlattı:

“Taşıyıcı annelik sık sık yumurta donasyonu ile karıştırılır. Oysa taşıyıcı annelik, anne ve babadan oluşturulan embriyonun bir başka kadın tarafından 9 ay boyunca taşınarak doğumun gerçekleşmesidir. Eğer çiftler sağlıklı bir yumurta ve sperme sahip ancak sadece hamilelikte sıkıntı yaşıyorlarsa bebeğin biyolojik anne ve babası değişmez. Bu tür durumlarda taşıyıcı anne bebeğin biyolojik annesi değildir. O sadece hamilelik boyunca bebeği taşımakla, doğum sonrasında bebeği gerçek anne ve babasına vermekle yükümlüdür.”

MERDİVEN ALTI KLİNİKLERE DİKKAT!

Taşıyıcı anneliğin çok ciddi bir karar olduğunu vurgulayan Akaydın, ülke seçiminin önemine parmak bastı, “Maalesef bazı ülkelerde yasal boşluklardan dolayı bu hizmet hiçbir denetimden geçmeden sunuluyor. Yani bir başka ifadeyle merdiven altı kliniklerde bile yarı yasal olarak taşıyıcı annelik hizmeti veriliyor. ABD’deki gibi yasal olarak sıkı bir denetim olmayan ülkelerde karşılaşılabilecek sorunların nasıl çözüleceği de net değildir. Ayrıca doğum sonrasındaki işlemler de yasal olarak denetlenmiyor” uyarısında bulundu.

ÜÇ EBEVEYNLİ BEBEKLER GELİYOR

Öte yandan geçtiğimiz günlerde New York Times'ta yayınlanan "üç ebeveynli bebekler" konulu makale, bilim dünyasını ikiye bölmüştü.

Anne adayının yumurtası, eş spermi ve başka bir kadının yumurtasından küçük bir miktar sitoplazma rahme enjekte edilerek elde edilen gebelikler kimi uzmanlara göre infertil çiftler için bir şans, kimi uzmanlara göre ise üstün niteliklere sahip nesil yaratmak üzere atılmış bir adım olarak nitelendirilmişti.

Sayfa Yükleniyor...