Hareketsiz işyerleri boyun fıtığı yapıyor

Hareketsiz işyerleri boyun fıtığı yapıyor

Egzersiz boyun ve sırt kaslarını kuvvetlendiriyor, hareketsiz olan ve egzersiz yapmayanların boyun fıtığına yakalanma riski ise çok daha yüksek oluyor.

Buca Seyfi Demirsoy Devlet Hastanesi Nöroşirürji Uzmanı Opr. Dr. Ali Samancıoğlu, az hareket edilen bir işte çalışanların çoğunun ilerleyen yaşlarda boyun fıtığına yakalandığını söyledi ve düzenli egzersiz yapılmasını

BOYUN AĞRISI EN SIK RASTLANAN ŞİKAYETLER ARASINDA

Hastanelere başvuru sebepleri arasında en sık rastlananın baş ve bel ağrısından sonra boyun ağrısı olduğuna dikkati çeken Opr. Dr. Samancıoğlu, boyun fıtığına çalışma koşulları kadar spor yapmamanın da neden olduğunu ifade etti.

Boyun bölgesindeki omurların kafatasını taşımak ve vücudun dikliğini sağlamakla görevli olduğunu kaydeden Samancıoğlu, omurga kemiklerinin etrafında yer alan adale gruplarının görevinin baş ve boyun hareketlerinin yapılmasını sağlamak olduğunu söyledi.

Kişinin boyun kaslarının karşılayabileceğinden daha fazla kuvvete maruz kaldığı travma, ters hareket, ağır yük kaldırma gibi durumlarda adalenin yükü karşılayamadığı için yükün omurga kemiklerine bindiğini belirten Samancıoğlu, şöyle konuştu:

''Görevi sadece kafatasını taşımak ve vücudun postürünü sağlamak olan omurga kemikleri bu fazla yük nedeniyle zorlanarak önce boyun bölgesinde başa veya sırta doğru ilerleyen ağrılar yapar. Bunlar uyarıcıdır, kişi duruma aldırış etmez, hala aynı fazla kuvvete maruz kalırsa omurgadaki zorlanma omurga kemikleri arasında hareketi kolaylaştıran disk adını verdiğimiz kıkırdağımsı yapıyı da zorlar. Bu durumda kişinin ağrı şikayetleri artar, boyun hareketleriyle artan ağrılar ve boyun sertleşmesi, tutulması, hareket kısıtlılığı gelişir. Kişi halen önlem almazsa diskte fazla yüke bağlı fıtıklaşma başlar.''

EGZERSİZ ÖNERİLERİ

Fıtığa karşı en önemli çözümün egzersiz olduğunu kaydeden  Samancıoğlu, ''Egzersizler ile boyun ve sırt kasları kuvvetli tutulmalı. Egzersizlerin yapılmaması durumunda fıtıklaşma kronikleşerek sertleşiyor. Hastanın omuriliğinde zedelenmelere yol açarsa kol ve bacaklarda güçsüzlük ilerleyerek felce gidebilir. Ani ölümlere dahi yol açabilir'' diye konuştu.

Opr. Dr. Samancıoğlu, özellikle masa başında çalışanlara şu egzersizleri önerdi:

Ellerinizi alnınıza koyun, başınızı öne doğru itmeye çalışırken ellerinizle engel olmaya çalışın.

Ellerinizi başınızın arkasına koyun ve başınızı arkaya doğru itmeye çalışırken ellerinizle engel olmaya çalışın.

Sağ elinizi yüzünüzün sağ tarafına koyun ve başınızı sağa doğru itmeye çalışırken sağ elinizle engel olmaya çalışın. Aynı hareketi bu defa sol elinizle sola doğru tekrarlayın.

Sağ elinizi başınızın sağ arka kısmına, sol elinizi sol şakağınıza koyun. Sağ omzunuzun üzerinden bakmaya gayret eder gibi elinizin direncine karşı başınızı sağa döndürmeye zorlayın. Hareketi el değiştirerek aksi yönde tekrarlayın.

Başınızı yavaşça sağa döndürün ve üç saniye böyle durun. Başınızı öne döndürün. Dinlenin. Hareketi aksi yönde tekrarlayın.

Aşırı zorlamaya sebep olmadan, başınızı çeneniz göğsünüze değecek kadar öne eğmeye çalışın. Dinlenin. Başınızı yavaşça arkaya bükün ve tekrar dinlenin.

Başınızı yavaşça kulağınız omzunuza değecek kadar sağa eğmeye çalışın. Dinlenin. Başınızı yavaşça doğrultun. Bu hareketi aksi yönde tekrarlayın ve dinlenin.

Başınızı saat yönünde mümkün olduğu kadar geniş ve tam bir çember çizecek şekilde (yukarı sola, aşağı sağa) döndürün. Aynı hareketi saatin aksi yönünde tekrarlayın. Dinlenin.

Sayfa Yükleniyor...