Hasarlı kalça eklemi hayatı zorlaştırır

Yıpranmış ya da hasar görmüş kalça eklemiyle yaşamak acı verici ve zor olabilir. Yapabildiğiniz etkinliklerin giderek azaldığını fark edebilirsiniz. Zamanla, bir markette dolaşmak, hatta iskemleden kalkmak gibi basit hareketler bile acı verir hale gelebilir.

Ama yaşamınızı böyle sürdürmek zorunda değilsiniz. Pek çok durumda, bir ortopedist sorunlu kaça ekleminizin yerine bir kalça protezi yerleştirebilir.

Bir çok kişi için total kalça eklemi değişimi, ağrısız ve acısız hareket olanağına yeniden kavuşmak demektir. Amerikan Hastanesi Ortopedi Bölümü'nden Prof. Dr. Mehmet Demirhan, hasarlı kalça eklemi değişiminin neler sağlayabileceğini anlattı.

Yaşınız ne olursa olsun, kalçanızda sorun varsa bu, sevdiğiniz etkinlikleri yerine getirmenize engel olabilir. Ağrı ve tutulmalar, günlük işlerinizi yapmanızı bile sınırlandırabilir. Kalça eklemi sorunları zamanla artar. Kalçanızdaki soruna aşağıdaki nedenlerden herhangi biri yol açmış olabilir:

Kötü iyileşen bir kalça kırığı, Romatoid artrit gibi kronik bir hastalık, yılların getirdiği aşınma ve yıpranma.

CERRAHİ GİRİŞİM SORUNU ÇÖZEBİLİR

Kalan yaşamınız boyunca kalça ağrısı çekmek zorunda değilsiniz. Total kalça eklemi değişimi ameliyatı, hemen her durumda, çekilen eklem ağrısını giderir. Bu ameliyatta, sorunlu kalça ekleminizin yerine protez adı verilen yapay bir eklem yerleştirilir. Cerrahi işlem sizi gençliğinize geri götüremez ama gerçek anlamda yarar sağlayabilir.

KALÇA PROTEZİNİN YARARLARI   

Kalça ekleminizin tümüyle değişmesinden sonra daha kolay hareket edebilirsiniz. Total kalça eklem değişimi ameliyatından sonra hastalar genellikle aşağıdaki yararları görür.

Ağrılar kesilir ya da çok azalır. Hatta ameliyat ağrıları bile birkaç hafta içinde geçer.
Bacaklar güçlenir. Kalça ağrısı olmadığında, bacaklarınızı daha rahat kullanırsınız ve böylece kaslarınız daha fazla güç kazanır.
Günlük işlerinizi ve fazla ağır olmayan etkinlikleri yapabileceğiniz için yaşam kaliteniz yükselir.
Uzun yıllar boyunca daha rahat hareket etme olanağına kavuşursunuz. Kalça protezleri çoğu kez uzun yıllar dayanır.

KALÇA EKLEMİ NASIL İŞLER?

Kalça, vücudun en fazla ağırlık alan eklemlerinden birdir. Bu eklem bir bilyeli yatak biçimindedir. Bu sayede vücudun bükülme ve en aşırı hareketlerinde bile kalçanın sabit durması sağlanır. Kalça ekleminiz sağlıklıysa, hiç ağrı duymadan, yürüyebilir çömelebilir ve dönebilirsiniz. Ancak kalça ekleminiz zedelendiğinde, her hareket ettiğinizde size acı verecektir. Hatta bazen hareketsiz dururken bile ağrı duyarsınız.

Kalça eklemi, uyluk kemiğinin yuvarlak başının, pelvis (leğen kemiği ile) birleşmesiyle oluşan bir eklemdir. Birleşen yüzeyler kıkırdakla kaplıdır ve hareket gücünü güçlü kaslardan alırlar. Aşağıdaki parçaların hepsi sağlıklı ise, kalça eklemi sorunsuz olarak hareket etmelidir:

Kıkırdak pürüzsüz, yumuşak bir dokudur. Uyluk kemiğinin yuvarlağı ile bu kemiğin içine oturduğu yuva veya yuvarlak yatak kıkırdakla kaplıdır. Sağlıklı kıkırdak dokusu, baskıyı ve gerilimi alır ve bilyenin yatak içinde kolayca hareket etmesini sağlar.

Kaslar kalçaya ve bacağa hareket etmek için gerekli gücü sağlarlar. Kirişler (tendon), kasları kemiklere tutturur.

Kalçanın bu parçalarından biri veya daha fazlası hasar görmüşse, hareket etmek hem güçleşir hem de acı verir. Yıllar geçtikçe, kıkırdak çatlamaya başlar ya da aşınır. Bu durumda eklemi oluşturan kemikler birbirine sürtünmeye başlar. Bilye biçimindeki kemik, yuvayı oluşturan kemiğin içinde sürtünmeye başlarsa tutulmalar ve ağrı ortaya çıkar. Aşağıda göreceğiniz sorunlardan herhangi biri eklemde hasar yaratabilir:

Osteoartrit
Zamanla oluşan aşınma ve yıpranma, birikim yapabilir ve kıkırdaklar çatlamaya başlar. Bu duruma osteoartrit denir. Kemikler birbirine sürtündükçe pürüzlenir ve yüzeyi düzgünlüğünü yitirir. Bu da bilye yatağını aşındırır.

Artritler
Romatid artrit ya da gut gibi kronik hastalıklar eklemin içini kaplayan dokuda şişme veya yangı (enflamasyon) meydana getirebilirler. Hastalık ilerledikçe, kıkırdak daha da aşınır ve eklem daha çok ağrı verebilir.

Kırık
Kalçaya gelen ağır bir darbe veya düşme, kemiğin kırılmasına yol açabilir. Kırılan kemik düzgün bir biçimde kaynamazsa, kalça eklemi giderek aşınmaya başlar.

Nekroz
Ağır bir hasar, uzun süreyle alkol veya steroid kullanımı  kemiklere kan ulaşmasını engelleyebilir. Eğer kemik ölmüşse (nekroz), eklem de çürüyecektir.

Ameliyat Sizin için Çözüm mü?

Doktorunuz belki de kalça ağrınızı ilaçla veya fizik tedaviyle gidermeye çalışmıştır. Hatta bastonla yürümeyi de denemiş olabilirsiniz. Ancak bunların hiçbiri sizi yeterince rahatlatmadıysa, size total eklem değişimi gerekiyor olabilir. Buna karar vermek için doktorunuz  kalça ekleminizi değerlendirmeye alacaktır.

Komple bir fizik muayeneden geçmeniz ve röntgen çekimleri yapılması gerekecektir. Sizin için bir tedavi planı oluştururken doktorunuz, bir ameliyatın size ömür boyu ne gibi yararlar sağlayacağını göz önünde tutacaktır.

Sayfa Yükleniyor...