Hastalıkları onları “deha” yaptı (Çığlık tablosu, küme baş ağrısının eseri)

Migren, küme baş ağrısı, beyin tümörü gibi hayatı kâbusa çevirebilen bazı rahatsızlıkların kimi zaman beynin sanatsal yanını ortaya çıkardığını söyleyen Nörolog Prof. Alev Leventoğlu, “Hayatı boyunca migrenden şikâyet etmiş pek çok ünlü sanatçı bu çalışmaların kanıtı. Vincent van Gogh, Claude Monet ve Edvard Munch gibi” dedi.

Hastalıkları onları “deha” yaptı (Çığlık tablosu, küme baş ağrısının eseri)
Norveçli ressam Edvard Munch tarafından yapılan Çığlık veya orijinal ismiyle Skrik tablosu. Sanat Tarihi'nde orijinal adı Boğuntu olarak geçer.

Nöroloji alanında yapılan bilimsel çalışmalara göre beyin hasarının; önceden resim yeteneği olmayan bireyi müthiş bir ressam haline getirebileceğini ya da var olan yeteneği yok edebileceğini söyleyen Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Alev Leventoğlu, vücudun en karmaşık yapısının beyin olduğunu belirtti.  

İnsan beyninin davranış ve düşünme biçimine göre, sağ beyin – sol beyin şeklinde ikiye ayrıldığını aktaran Nöroloji Uzmanı, “Araştırmalara göre bizler, beynimizin gerçek potansiyelinin küçük bir bölümünü kullanıyoruz. Beynimizin yaratıcı kısmı sağ lobudur. Bütünü detaylardan önce görebilme, üç boyutlu düşünme, dikkat ve sezgi yeteneği sağ tarafın iyi bir şekilde işleyişiyle mümkün oluyor” dedi. 

“ÜNLÜ ÇIĞLIK TABLOSU, KÜME BAŞ AĞRILARININ ESERİ”

Resim sanatı ile beyin arasında önemli bir ilişki olduğuna vurgu yapan Prof. Leventoğlu, “Travma veya herhangi bir rahatsızlık sonucu beynimizde meydana gelen hasarlar önceden var olmayan bir yeteneği ortaya çıkarabiliyor ya da önceden var olan bir yetenek gerileyebiliyor. Örneğin, migrenli kişinin sinir sistemi, doğuştan ayrıntılı ve hassas çalıştığı için, dünyayı çok daha farklı algılıyor. Bu durum ve migren atağı sırasında yaşananlar, migren hastalarında yaratıcılığı arttırıyor. Anlatmaya dilin gücünün yetmediği bu karmaşık tablo örneğin; Vincent van Gogh’un ya da Claude Monet’in eserlerinde çok net bir şekilde görülebiliyor. Edvard Munch’ın dünyaca ünlü eseri Çığlık da, kendisinin büyük ıstıraplar çektiği küme baş ağrılarının bir eseri aslında ” dedi.

“İNME, LOVİS CORİNTH’İN SANATINI DEĞİŞTİRDİ”

Resim sanatında kendisini kanıtlamış bazı sanatçıların ise beyin hasarı sonrası çizim stilini değiştirdiğini söyleyen Leventoğlu, Lovis Corinth’i örnek verdi:

“Lovis Corinth geçirdiği inme öncesi Empresyonistti (İzlenimcilik). İnmeden sonra Ekspresyonist (Dışavurumculuk) oldu ve 300’den fazla önemli esere imza attı. Resimlerindeki detay yanlışlıkları ve silik ihmaller kendisini, dünyaca ünlü bir ressamın stilini değiştirdi.”

BEYİN ANEVRİZMASI SONRASI ÖDÜLLÜ RESSAM OLDU

Leventoğlu’na göre beyin-sanat ilişkisini ortaya koyan vakaların en dikkat çekenleri ise yetenekleri, beyin hasarı sonrası ortaya çıkanlar:

Hastalıkları onları “deha” yaptı (Çığlık tablosu, küme baş ağrısının eseri) - 1

“43 yaşındaki İngiliz satıcı Alan Brown, 39 yaşındayken beyin anevrizması geçirdi. Yeteneği ise hastanede yatarken sıkılmasın diye bir hemşirenin verdiği defter ve kalem ile ortaya çıktı. Daha önceleri çöp adam bile çizemezken ameliyattan yetenekli bir ressam olarak uyanmıştı. Liseyi bitirip güzel sanatlar fakültesinden mezun oldu. Ünlü ve ödüller alan bir ressam haline geldi. Yine 51 yaşındaki sabıkalı inşaat kalfası Tommy McHugh, anevrizma sonrası operasyon geçirdi ve komaya girdi. İyileştiğinde müthiş resimler yapmaya ve şiirler yazmaya başladı.”

AMELİYATIN ARDINDAN PİCASSO YOLUNDA İLERLİYOR

Beyindeki değişikliklerin, ilgileri tam tersi bir yönde de değiştirebildiğini söyleyen Leventoğlu, “Sandy Allen, matematik ve tıp eğitimi görmüştü. Beyninin sol lobunu çok iyi kullanıyordu. O bölgede bir tümör tespit edildi. Ameliyattan sonra ilgisi ve yeteneklerini tamamen resme yöneltti. Otoriteler kendisinin şu sıralar Picasso’nun yolunda ilerlediği görüşünde.”

Prof. Dr. Alev Leventoğlu, toplumda yaygın olan demans (bunama) hastalarının yeteneklerini zamanla kaybedecekleri kanısına da dikkat çekerek, “Son araştırmalar baskın devreler zedelenince, baskılanmış diğer yaratıcı alanların açığa çıkabildiğini göstermektedir” diye konuştu.

VİDEO: HAKKINDA DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR

Sayfa Yükleniyor...