Hastane enfeksiyonu öldürüyor

Hastane enfeksiyonu, özellikle yoğun bakım ünitelerinde meydana geldiğinde ölüm oranını yüzde 70 artırıyor.

Hastane enfeksiyonu öldürüyor

Hastane enfeksiyonları, hastanın hastaneye yattıktan 48-72 saat sonra veya hasta taburcu olduktan sonra 10 gün içerisinde ortaya çıkan enfeksiyonlar olarak tanımlanıyor.

Bu enfeksiyonların bakterilere, mantarlara, parazitlere ve virüslere bağlı gelişebileceğini belirten Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Mustafa Ertek, hastane enfeksiyonlarının en sık ameliyat yerinin enfeksiyonu, zatürre, idrar yolu enfeksiyonu ve kan dolaşımı enfeksiyonu olarak ortaya çıkabildiğini ve vücudun her bölgesinde oluşabileceğini söyledi.

TEK SORUMLU HASTANE DEĞİL
Hastane enfeksiyonlarının tek sorumlusunun hastane koşulları ve personeli olmadığının altını çizen, Ertek, hasta yakınlarının ve hastaların da hastane enfeksiyonlarının oluşumuna sebep olabilecek davranışlar gösterdiğini bildirdi. Bu grubun da hijyen kurallarına dikkat etmesi gerektiğini dile getiren Ertek, hem sağlık personelinin hem de hastanın el temizliğinin çok önemli olduğuna söyledi: ''Hastane enfeksiyonu en fazla elle bulaşıyor. Refakatçilerimiz hem kendi yakınına hem diğer hastalara yardım etmeye çalışıyor. Bu güzel bir gelenek olsa da kimi zaman hastalarımıza zarar veriyor ve onların enfeksiyon kapmasına neden oluyor. Ya da sağlık personeli bir hastadan diğerine giderken el hijyenine dikkat etmezse mikropları elleriyle bir hastadan diğerine taşıyor. Ortak olarak kullanılan malzemelerden ve cansız yüzeylerden de hasta bu enfeksiyonu kapabiliyor. Bu nedenle en önemli nokta el temizliği.''

Sayfa Yükleniyor...