Havuz ve denizden bulaşan hastalıklara dikkat!

Özellikle mikroplu havuz ve deniz sularının yol açtığı enfeksiyonların ciddiye alınması ve mutlaka tedavi ettirilmesi gerekiyor.

Bayındır Hastanesi Söğütözü Enfeksiyon Hastalıkları Kliniği’nden Dr.Aslı Karademir, özellikle havuz ve denize girme sonucu gelişen kulak enfeksiyonlarının, kulağın, vücudun en ağrılı ve hassas bölgelerinden birisi olması nedeniyle hastalara zor anlar yaşattığını ifade etti. Karademir, dış kulak yolu veya kulak zarında görülen enfeksiyonun, gelişen ödem dolayısıyla çok ağrılı seyrettiğini vurguladı. Dr.Aslı Karademir, , ” Havuz ve denizden alınan mikroplarla, ishal, solunum sistemi infeksiyonları, kulak göz ve cilt infeksiyonları gözlenebilir. Mavi yeşil algler ölümcül toksinlere sahiptir. Ayrıca Leptospira denen bir mikrop potansiyel ölümle seyredebilen Weil hastalığına neden olabilir” dedi. Yaz mevsiminde kulak enfeksiyonlarının en çok rastlanan problemlerinden birisi olduğunu dile getiren Karademir, şöyle konuştu:

“Mikroplu havuz ve deniz suları ciddi kulak enfeksiyonuna yol açıyor. Sıcaklar nedeniyle havuz ve denize koşanlar şiddetli kulak ağrısı, akıntısı, kaşıntısı ve işitme azlığıyla seyreden kulak iltihabına yakalanabiliyorlar. Tedbir alınmaması durumunda kulak zarı delinebilir, geçici veya kalıcı sağırlık meydana gelebilir. Eğer daha önceden geçirilmiş orta kulak iltihabına bağlı kulak zarında delik varsa, mikroplu su direk orta ve iç kulağa gidebilmekte ve daha ciddi bir tablo ortaya çıkabilmektedir. Bu durumda hastalarımızda diğer şikayetlere ilaveten baş dönmesi, bulantı, kusma, dengesizlik ortaya çıkabilmektedir” Tatilin zehir olmaması için hastalara dikkatli olmaları çağrısında bulunan Karademir, enfeksiyon belirtilerinin ortaya çıkması durumunda hemen bir Kulak Burun Boğaz (KBB) uzmanına gidilmesini önerdi. Havuz ve deniz ortamlarının mümkün oldukça temiz olmasının önemine değinen Karademir, şunları kaydetti:

“Durgun ve kirli sularda, yüzeyi köpüklü ve yeşil görünümde olan denizde yüzülmemelidir. Suya atlarken burun tutulmalı veya tıkaç kullanılmalıdır. Havuz ve deniz suyu yutulmamalıdır. Ciltte sıyrık ve kesik alanları varsa, yüzme sonrasında temiz su ve sabunla yıkanmalıdır. Kulak infeksiyonlarını önlemek için kulak tıpaları takılmalıdır. Göz infeksiyonlarını önlemede sualtı gözlüğü veya maskeleri kullanılmalıdır. Lağım karışan alanlara yakın bölgelerde ve şiddetli yağmurlar sonrasında yüzülmemelidir. Gelişebilecek ishal, solunum sistemi, cilt, kulak ve göz infeksiyonlarının tedavileri konunun ilgili uzmanlarına danışılarak yapılmalıdır”

Sorularınız için: ntvmsnbc@bayindirhastanesi.com.tr

www.bayindirhastanesi.com.tr

Sayfa Yükleniyor...