Hayat kurtaran takip

Tüm dünyada ölüm nedenleri arasında birinci sırada yer alan kalp hastalıklarına erken müdahale, ölümle yaşam arasındaki çizgiyi belirliyor. Bu noktada uzaktan takip sistemleri hayat kurtarıcı olabiliyor.

Hayat kurtaran takip

Kalp-damar hastalıkları geniş bir yelpazede inceleniyor, bunlardan biri de kalp ritim bozuklukları. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Nafiz Karagözoğlu, özellikle kalp ritim bozukluklarında hayat kurtarıcı olabilen tıbbi takip sistemlerinin önemine vurgu yapıyor.

Dr. Karagözoğlu, kalbin ritmini bozan mekanizmayı şöyle anlatıyor: “Yaklaşık olarak kendi yumruğumuz büyüklüğündeki etten bir pompa tarafından kan damarlarımızda dolaşır. Küçücük bir et noktası olan kalp pili düzenli olarak elektrik vererek kalbin çalışmasını sağlar. Normalde kalpteki elektriksel uyarıyı çıkaran bu sinüs düğümü, dakikada 60-100 arasında düzenli bir hızla kalbin kanı pompalamasını sağlar. Bu ritim düzensizleşirse kan dolaşımı bozulur.”

Doğuştan kalp kapağı hastalıkları, kalp kas hastalıkları, kalp damar hastalıkları, gebelik, yaşlılık, kansızlık, tiroid hastalıkları gibi birçok sorunda kalp ritmi bozulabiliyor. Her yaşta görülen kalp ritim bozuklukları günlük hayatı etkiliyor çünkü çarpıntı, bayılma, baş dönmesi ve baygınlık hissine neden oluyor.

UZAKTAN TAKİP HASTALIK KONTROLÜNDE AVANTAJ SAĞLIYOR
Anlık gelişen bu şikayetlere bağlı kaza ve yaralanmalar da azımsanmayacak oranda. Bu tecrübeleri yaşayan hastaların gece-gündüz kuşku ile yaşadıklarını, doktorlarına ve hastanelerine yakın olmak istediklerini belirten Dr. Karagözoğlu, gerilimin kalp ritmini doğrudan etkileyen bir durum olduğunu söyleyerek bu hastalarda takibin önemine dikkat çekiyor:

“Yani hastalar, ‘aman kalbime bir şey olmasın’ derken bu hisle kalp ritminin bozulmasına neden olurlar. Kalp 0,3 saniyede kasılır, 0,5 saniyede gevşer, 1 saniyeden kısa sürede hayati olan kanı pompalar. Bu ritim bozulursa saniyeden az bir sürede kan dolaşımı sekteye uğrar ve telafisi mümkün olmayan hasarlara yol açar. Ritim bozukluğuna bağlı hastalanmalar, sakatlanmalar ve ölümler hızlı tanı ve tedaviyle engellenebilir. Bu yüzden kalp ritim bozukluklarının anlık takibi ve tedavisi hayati değer taşır. Burada da teknolojik çözümler öne çıkar. ‘Teletıp uygulamaları’ denilen, ‘Drcell’ gibi telefonla tıbbi veri takip sistemleri, tanı, takip ve tedavi imkanı sağlar. Hastalar günlük hayatlarını diledikleri gibi düzenlerler. Dağda, yolda, işte yani kısaca diledikleri her yerde ritim ölçümlerini yapabilirler. Uydu aracılığı ile uzmanlar tarafından anlık olarak kontrol edilebilirler. Basit tedbirler ve uygulamalar, olası hastane ihtiyaçları ve bunların organizasyonları hastalığın tedavisinde avantaj sağlar.”

Sayfa Yükleniyor...