"Hekimler bilgilerini güncellemeli"

Kadın Hastalıklarıyla ilgili bir konferansta konuşan Prof. Meydanlı, "Klasik kitaplardaki bilgiler 5-10 yıl aralıklarla güncelliğini yitiriyor. Bu nedenle hekimlerin bilgilerini güncellemesi gerekiyor'' dedi.

"Hekimler bilgilerini güncellemeli"

Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) tarafından düzenlenen ''Kadın Hastalıkları ve Doğum Pratiğinde Güncel Sorunlar'' konulu konferansa katılan ADÜ Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mutlu Meydanlı, hekimlerin kendilerini sürekli geliştirmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Prof. Meydanlı, "Yoğun hasta akışının olduğu bir alanda belli aralarla bilgilerin güncellenmesi, hastaya sağlanacak faydanın artırılması ve hekimin yasal sorunlarla boğuşmaktan kurtulması bakımından gereklidir'' dedi.

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cihat Şen de Türkiye'de anne ve bebek ölümlerinin altyapı eksikliği ve eğitimsizlikten kaynaklandığını söyledi.

Türkiye'de her 100 bin hamileden 38'inin öldüğünü ifade eden Prof. Dr. Şen, ''Hedefimiz, bu sayıyı 10'un altına indirmektir. Çünkü dünyadaki kuruluşlar ülkelerin gelişmişlik düzeyini anne ve bebek ölüm oranlarına göre belirliyor'' şeklinde konuştu.

Türkiye'de bebek ölüm nedenlerinin belirlenip ortadan kaldırılması için öncelikle sağlığa ayrılan bütçenin artırılması gerektiğini belirten Prof. Şen, ''Avrupa'da bir bebeğe, ülkemizde ise 20 bebeğe bir hemşire düşüyor. Bu çok kötü bir rakam. Personel sıkıntısını bir an önce halletmeliyiz'' dedi.

Prof. Dr. Şen, Türk hekimlerin eğitim açısından Avrupa standartlarını yakaladığını hatta bazı konularda onları geçtiğini savundu. Dünyadaki yıllık yaklaşık 1.5 milyon gebeliğin 3 bininin down sendromlu doğumla sonuçlanma riski olduğunu bildiren Şen, bu durumun anne yaşının yükselmesiyle doğru orantılı olduğunu söyledi.

Sayfa Yükleniyor...