Hepatit otobüsü Avrupa yolcusu

Viral Hepatitle Savaşım Derneği'nin halkı bulaşıcı sarılığa karşı bilinçlendirdiği Hepatit Otobüsü, Türkiye turunun ardından Avrupa ülkelerine gidecek.

Hepatit otobüsü Avrupa yolcusu

Viral Hepatitle Savaşım Derneği Başkanı Prof. Dr. İsmail Balık, Türkiye'de en sık görülen ölümcül hastalıkların başında bulaşıcı sarılığın geldiğine dikkati çekerek, bu konuda halkı bilinçlendirmek amacıyla 2007 yılında bir otobüsü tanıtım amaçlı dizayn ettirdiklerini hatırlattı.

Başta Güneydoğu ve Doğu Anadolu illeri olmak üzere Türkiye'nin pek çok ilini dolaşan otobüsün turunu tamamlamak üzere olduğunu belirten Balık, bundan sonraki hedeflerinin Avrupa olduğunu söyledi. Türkiye'de Hepatit B taşıyıcı sayısının 2-3 milyon civarında tahmin edildiğini ifade eden Balık, Hepatit C enfeksiyonlu kişi sayısının ise 700 bin civarında olduğunu bildirdi. Hepatit C'nin, sonuçları itibarıyla siroz ve karaciğer kanserine dönüşebildiğine işaret eden Balık, şöyle konuştu:

''Avrupa'da yaşayan Türkler arasındaki hepatit yaygınlığı, anavatanda yaşayanlar ile aynı. Avrupa'daki Türk nüfus dışındakilerde hepatit oranı yüzde 1'in altında ancak Türkler arasında bu,ı yüzde 3-4 arasında. Bu durum, Türkiye'deki oranın aynen Avrupa'ya taşınmasıyla alakalı.''

Hepatit Otobüsü'nün Türkiye turu için planlanan sürenin tamamlanmak üzere olduğunu vurgulayan Balık, Türk insanın yoğun yaşadığı Almanya, Fransa, Hollanda, Belçika gibi ülkelerden talep geldiğini, maddi destek sağlanması halinde bu ülkelere de gideceklerini belirtti. Balık, ''Avrupa'da yaşayan Türklerin bulundukları ülkelerdeki sivil toplum örgütlerinin etkinliklerine çok ilgi göstermediği biliniyor ama Türkiye'den gidildiğinde onlara ulaşmak daha kolay oluyor'' dedi.

Hepatit Otobüsü'nde halka hepatit ile ilgili bilgi verildiğini, korunma yöntemlerinin anlatıldığını, isteyenlere ücretsiz kan testi ile Bakanlığı'nın sağladığı aşıların uygulandığını anlatan Balık, bugüne kadar yaklaşık 500 bin kişiye ulaştıklarını açıkladı.
         
BİR NAKİL 100 BİN BİLGİYE BEDEL         
Hepatit Otobüsü sayesinde devletin siroz ve karaciğer kanseri tedavisi için yaptığı harcamaların azaldığına da dikkati çeken Prof. Dr. İsmail Balık, sözlerini şöyle tamamladı:

''Karaciğer nakillerinde operasyonel anlamda dünyanın bazı gelişmiş ülkelerinden çok daha iyi durumdayız. Ancak Türkiye'nin en büyük sorunu organ bağışı. Bu konuda dünyadaki en zafiyetli ülkelerden birisiyiz maalesef. İşin sevindirici yanı ise, ameliyat sonrası yaşam süresi ve kalitesi. Yine de korunmaya olabildiği kadar öncelik vermemiz lazım. Çünkü hepatit ülkemizde çok yaygın bir hastalık. Yaklaşık 30 ile 50 bin lira civarında maliyeti olan bir organ naklinin bedeli ile 100 bin kişiye ulaşmak ve korunma konusunda bilgiler aktarmak mümkün.''

Sayfa Yükleniyor...