"Hipertansiyona bağlı hastalıklar öldürüyor"

Türkiye'de 18 yaş üzeri 15.5 milyon kişide hipertansiyon olduğunu belirten Türk Kardiyoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Şahin, "Ülkemizde her dört ölümden birinin nedeni hipertansiyona bağlı hastalıklardır" dedi.

"Hipertansiyona bağlı hastalıklar öldürüyor"

Türk Kardiyoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Mahmut Şahin, 17 Mayıs Dünya Hipertansiyon Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, kan basıncının normal değerlerden yüksek olması olarak tanımlanan hipertansiyonun (HT), önlenebilir bir ölüm nedeni olduğunu belirtti.

Hipertansiyon sıklığına ilişkin bilgi veren Şahin, ulusal ölçekli büyük çalışmalarda 18 yaş üzeri erişkinlerde her üç kişiden birinde, 50'li yaşlardan itibaren de her iki kişiden birinde, hipertansiyon görüldüğünü ifade etti.

Prof. Dr. Mahmut Şahin, "31 Aralık 2015 itibarıyla Türkiye nüfusunun yaklaşık 79 milyon olduğu kabul edildiğinde, 18 yaş üzeri 15.5 milyon kişide hipertansiyon rahatsızlığı öngörülmektedir" dedi.

"KADINLARIN TANSİYONU DAHA YÜKSEK"

Türkiye'de kentlerde yaşayan erkeklerde 50 yaşından sonra ortalama kan basıncının, kırsal kesime göre, daha yüksek bulunduğunu kaydeden Şahin, şunları söyledi:

"Kadınlarda böyle bir fark yok. Tüm yaş gruplarında kan basıncı kadınlarda daha yüksektir. Hipertansiyon, dünyada her yıl 7.6 milyon kişinin ölümüne, 90 milyon kişinin maluliyetine yol açmaktadır. verilerine göre, ülkemizde her dört ölümden birinin nedeni hipertansiyona bağlı hastalıklardır."

"OBEZİTE HİPERTANSİYON RİSKİNİ ARTIRIYOR"

Prof. Dr. Şahin, hipertansiyona bağlı ölümlerin önlenebilmesi için farkındalığın artırılması gerektiğine işaret ederek, "Türkiye'de hipertansiyon farkındalık oranı yüzde 58.1. Farkındalık, kadınlarda yüzde 63.2, erkeklerde yüzde 48.5. Yani, hipertansiyon olanların yüzde 42'si bunun farkında değil" değerlendirmesinde bulundu.

Şahin, Obezitenin hipertansiyon riskini de artırdığını kaydetti.

Sayfa Yükleniyor...