'Histeroskopi'deki kaynak sıkıntısı son buldu

Türk bilim insanları, jinekolojik hastalıkların tedavisinde kullanılan 'histeroskopi' yöntemiyle ilgili kaynak kitap hazırladı.

'Histeroskopi'deki kaynak sıkıntısı son buldu

Jinekolojik kanserlerden kısırlık tedavisine kadar birçok alanda kesi yapılmadan tedavi imkanı sunan ''histeroskopi'' yöntemi, Türk bilim insanları tarafından dünya literatürü taranarak kaleme alındı ve hekimlerin başvurabilecekleri bir kaynak kitap haline getirildi.

Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Özay Oral önderliğinde Opr. Dr. Serkan Aydoğdu ve Opr. Dr. Furkan Kayabaşoğlu tarafından hazırlanan ''Histeroskopi: Klinik Uygulamalar ve Güncel Yaklaşımlar'' isimli kitap, hekimlerin bu teknik hakkında kaynak eksiğini gidermeyi amaçlıyor.

Teleskopla rahim içerisine girilerek tanısal ve cerrahi işlemlerin gerçekleştirilmesine yarayan endoskopik bir cerrahi girişimin anlatıldığı kitapta, histeroskopinin uygulama alanları, hasta profilleri, uygulama şekli gibi konularda bilgiler ve son güncel veriler yer alıyor.

Opr. Dr. Kayabaşoğlu, histeroskopinin cerrahi müdahale gerektiren jinekolojik hastalıkların tedavisinde kesi yapılmadan tanı ve tedavi imkanı sunan bir teknik olduğunu söyledi. Histeroskopinin rahim ağzı ve rahim boşluğunun vajinal yoldan rahim içerisine optik bir cihaz yerleştirilerek izlenmesi olarak tanımlanabileceğini belirten Kayabaşoğlu, yöntemin kısırlık, anormal vaginal kanamaya yol açan nedenlerin araştırılması, doğumsal anormalliklerin belirlenmesi gibi tanısal amaçlarla ya da daha önceden varlığı tespit edilen myomların ya da poliplerin çıkarılması, doğumsal şekil bozukluklarının operasyonu, yapışıklıkların açılması, rahim içerisindeki bölmelerin çıkarılması gibi sorunların tanı ve tedavisinde uygulandığını bildirdi.

Tanısal histeroskopi ortalama 30 dakika içinde gerçekleştirilirken, işlem yapılması halinde süre uzayabiliyor. Genellikle işlemden 2-4 saat sonra hasta taburcu olabiliyor. Kozmetik açıdan da karında büyük kesi izi olmuyor.

''UYGULAMAYA İLİŞKİN KAYNAK KİTAP YOKTU''
Opr. Dr. Serkan Aydoğdu da tekniğin başarılı olabilmesi için mutlaka deneyim ve yeterli bilgi birikimin olması gerektiğini vurguladı. Histeroskopi tekniği ile ilgili güncelliğini koruyan bir kaynağın olmadığını ifade eden Aydoğdu, ''Dünyada çok yaygın kullanılan ve başarı oranı çok yüksek olan cerrahi yöntemle ilgili ne Türkiye'de ne de dünyada güncel bilgilerin ve uygulamaya ilişkin tüm detayların bulunduğu bir kaynak kitap yoktu. Kitabımızın, bu açığı kapatacağını inanıyorum'' diye konuştu. Aydoğdu, yıllar içinde histeroskopik cerrahide kullanılan enstrümanların değiştiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

''Histeroskopi ülkemizde de son yıllarda giderek yaygınlaşmaya başladı. Önceleri bu teknik için endikasyonlar daha sınırlı iken günümüzde rahim içini kaplayan normal endometrium tabakasının oluşturduğu iyi huylu tümöral oluşumlar olan endometrial polip, rahim duvarında iyi huylu tümöral oluşumlar olan submukoz myom, rahim içi yapışıklıklar gibi birçok problemde histeroskopi tek tedavi seçeneği haline gelmiştir.

Sadece ülkemizde değil, dünya genelinde de bu cerrahi teknik için kaynaklar çok kısıtlı durumda, genellikle jinekolojik endoskopi kitaplarının sadece bir bölümü histeroskopi hakkında oluyor. Histeroskopiyi ülkemizde çok başarılı şekilde uygulayan bir çok meslektaşımız var. Bu tekniği uygulayanlar olarak hepimiz usta-çırak ilişkisi ile bu eğitimi aldık. Birçoğumuz yurtdışında eğitimlerini pekiştirmek durumunda kaldı. Biz kitabımızı hocamızla yüzlerce ameliyat CD'simizi inceleyerek, 500 civarında literatürden yararlanarak ortaya çıkardık. Amacımız klinik deneyimlerimiz ile dünya literatürünü bir arada sunarak meslektaşlarımız için faydalı bir eser ortaya çıkarmak.''

KRİTİK BASAMAKLARIN VİDEOLARI DA VAR
Kitaba ilişkin bilgi veren Opr. Dr. Kayabaşoğlu da kadın doğum uzmanlarının tekniğe ilişkin bilgi ve deneyim eksiklerinin olduğunu öne sürerek, ''Kongre ve kurslarda konu ile ilgili sunumlar olsa bile histeroskopi uygulanabilmesi için bu yeterli olmuyor. Histeroskopi cihazının kurulumunun bile yapılamaması söz konusu olabiliyor. Dolayısıyla ilk basamaklardaki bu eksiklikler birçok kişi için histeroskopi ameliyatının başlamadan bitmesine yol açıyor'' dedi.

Kaleme aldıkları kitabın hekimler için bir başvuru kitabı olacağını belirten Kayabaşoğlu, ''Kitapta, histeroskopi tecrübesi olmayan meslektaşlarımızın ellerine cihazı aldıklarında nasıl kuracaklarını, hastaya nasıl pozisyon vereceklerini, operasyon öncesi hastalarını nasıl hazırlayacaklarını tek tek anlattık. Ayrıca kitabımıza, uygulamalardan özenle seçilen, en kritik basamaklarının gösterildiği 50 videoluk CD ekledik'' dedi.

Sayfa Yükleniyor...