Hızlı yemek kanser riski yaratıyor

Hava kirliliği, stres ve işlenmiş gıdalar kanserdeki hızlı artışın nedenleri olarak gösteriliyor. Uzmanlar, günlük yaşamdaki bazı alışkanların da bu hastalığı tetiklediğini belirtiyor. Yemeği hızlı yemek de bunlardan biri.

Hızlı yemek kanser riski yaratıyor

Hızlı yemenin dışında çok tuz kullanmak ve gıdaları çok sıcak tüketmek de kanser riskini artıran davranışlar arasında bulunuyor.

“Aman dikkat, hızlı yemek kansere davetiye çıkarıyor” diyen Onkoloji Profesörü Erkan Topuz, hayati tavsiyelerde bulunuyor. Topuz, “Yemeği mutlaka yavaş yiyelim, gıda ağızda büyük oranda sindirilir, mideye direkt olarak sindirilmemiş gıda inerse kanser için hazırlayıcı bir faktör olabilir, kesin değil ama hazırlayıcı olabilir” diyor.

Prof. Topuz’a göre, yemeği çok sıcak yemekten de kaçınmalı: “Gıdaları ılık olarak yiyelim. Çünkü bunların aşırı sıcak olmasının ağız içi kanserlerinde, yemek borusu ve dolaylı olarak mide kanserinde rolü olduğu söyleniyor. Yemek kısık ateşte pişirilmiyorsa gliko toksin dediğimiz maddeler oluşuyor ve bu maddeler mide kanserinde rol oyuyor.”

Mide kanserinin yaygınlaştığını belirten uzmanların uyarıları bunlarla sınırlı değil. Örneğin tuzlu gıdaların aşırı tüketimi de kanser riskini artırıyor.

Peki, başka nelere dikkat etmeli? Prof. Dr. Erkan Topuz, “Bilinçsizce kullandığımız konservelere, meyve sularına, özellikle mısır şurubu dediğimiz ve meyve sularına katılan katkı maddelerine dikkat etmek gerekiyor. ABD’de adam başına 500 ton pestisit tüketiliyor. Yani 2.5 kilogram böcek ilacı. Biz de bu tür böcek ilaçlarını gıdalardan almaktayız” diye konuşuyor.

Prof. Topuz ayrıca, “Mutfağa de dikkat etmeli. Izgaralar çelik olmalı, cam bardak kullanılmalı, Hatta cam bardak renksiz olmalı. Porselen kullanacaksak çiçeksiz olmalı. Ayrıca toprak güveç kullanmalıyız ama o da sırsız olmalı” önerisinde bulunuyor.

Sayfa Yükleniyor...