Hormonlu gıdalar ‘peygamber sünneti’ nedeni

Anne karnındaki bebekte gelişen erkeklik hormonu dengesizliğine dikkat çeken Prof. Tarkan Soygür, “Araştırmalar bu durumun nedeni olarak hormonlu gıdaları işaret ediyor” dedi.

Hormonlu gıdalar ‘peygamber sünneti’ nedeni

Anne adayının hamilelik sürecindeki beslenme alışkanlıkları, sağlıklı bir bebek dünyaya getirmede önemli rol oynuyor. Yani hamilenin tükettiği besinlerin doğal ve katkısız olması, bebekte gelişebilecek bazı sorunların önlenmesinde etkili oluyor. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Ürolojisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tarkan Soygür de anne karnında üretilen erkeklik hormonu ile hamilenin beslenmesi arasındaki ilişkiye dikkat çekti.

Prof. Soygür, son yıllarda yapılan araştırmaların, anne karnındaki bebeğin üretmesi geren erkeklik hormonu dengesindeki bozuklukları gündeme getirdiğini söyledi ve “Araştırmalar bu konuda hormonlu gıdaları sorumlu tutmaktadır” dedi.

Erkeklik hormonundaki bozuklukların yol açtığı ve sık karşılaşılan sorunlardan birinin de hipospadias olduğunu ifade eden Soygür sorunu; “Peygamber sünneti ya da bilimsel adı ile hipospadias, işeme deliğinin cinsel organın uç kısmında değil, penis veya torbalarda ya da daha alt bölgelerde bir yerlerde olmasıdır” diye tanımladı.

Bu çocuklarda sünnet derisinin genellikle penisin alt kısmında birleşmediğini, yani cinsel organın alt kısmının dışarıdan bakan göz için sünnetli gibi göründüğünü belirten Soygür, hipospadiasın; çocuğun anne karnındayken idrar yolunun gelişimindeki kusurdan kaynaklandığını söyledi. Soygür, “Hipospadias bir gelişim kusurudur. Bilinen bir neden henüz gösterilememiş olmasına rağmen son yıllarda anne adaylarının beslenmesinde hormonlu gıdaların yer almasının etkili olabileceği düşünülmektedir” ifadesini kullandı.

CERRAHİ TEDAVİ UYULANIYOR
Her 300 yenidoğandan birinde peygamber sünneti olduğunu belirten Soygür’ün verdiği bilgiye göre bu durum; idrarı rahat yapamama ya da idrar yaptıktan sonra damla damla gelmesi gibi sorunlara yol açtığı için hem mesane hem de böbrek harabiyetine neden olabiliyor. Anormal bölgeden idrar yapmanın psikolojik sorunlara da yol açtığına değinen Soygür, tedavinin cerrahi olduğunu aktardı ve tedavi süreci hakkında şunları söyledi: “Bazen sadece idrar kanalına müdahale yapılır, penisin diğer bölgelerinde eşlik eden anomaliler varsa onlarla beraber tedavi edilir. Ameliyat öncesi hormon tedavisi verilmesi ise halen çalışma aşamasındadır.

NE ZAMAN AMELİYAT EDİLMELİ?
İdrar kanalının uç kısmında darlık mevcutsa bu darlık açılmalı, bebek 6.ayını doldurduktan sonra ise ameliyat yapılmalıdır. Yaşın ilerlemesi beklenmemelidir çünkü cinsel organ gelişimi başladıktan sonra, işeme deliğinin olması gereken noktaya getirilmesi için gereken mesafe de uzayacaktır. Bu da ameliyat başarısını azaltır. Ayrıca cinsel uzva yönelik cerrahi işlem, ergenlik yaşlarında ciddi cinsel problemlere neden olmaktadır.”

AİLELERE ÖNEMLİ UYARI!
Ameliyatın başarı oranı hakkında, “İşeme deliği, olması gereken noktaya ne kadar yakınsa ameliyat o kadar başarılı olmaktadır. Örneğin yumurtalıklarının olduğu bölgeden idrar yapan çocuk için birden fazla ameliyat gerekebilmekte iken, penisin uç kısmına yakın işeme deliği olan çocuklarda genellikle bir cerrahi seans yeterli olmaktadır” diyen Prof. Dr. Tarkan Soygür, sorunun tespiti açısından ailelere düşen sorumluluğa dikkat çekti.

“Peygamber sünnetinde her zaman sünnet derisinin alt kısmı açık olacak, dışarıdan bakıldığında anlaşılacak diye bir şart yoktur” uyarısında bulunan Prof. Soygür, “Daha önemlisi; sünnet derisi, bazı hastalarda işeme kanalı oluşturmada kullanılmaktadır. Sünnet yapılan bir çocuk, daha sonra durum fark edilip hekime getirilecek olursa bu şansını kaybetmektedir. Çocuklar, sünnet öncesinde mutlaka işeme deliğinin normal yerinde olup olmadığı açısından muayene ettirilmelidir. Aileler bebeklerini 6 aylıkken mutlaka bir çocuk üroloji uzmanına götürerek inmemiş yumurtalık, peygamber sünneti, sünnet derisi yapışıklığı gibi hastalıklar açısından genital muayeneden geçirmelidir” önerisinde bulundu.

Sayfa Yükleniyor...