Hükümet yerli ilaç için harekete geçti

Hükümet yerli ilaç için düğmeye bastı. Üretilecek milli ilaç, aşı ve medikal ekipmanla cari açığın düşürülmesi hedefleniyor.

Hükümet yerli ilaç için harekete geçti

Milliyet'in haberine göre Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan Bilim Teknoloji Yüksek Kurulu’nda (BTYK) milli ilaç, aşı ve medikal teknolojinin geliştirilmesi için Ar-Ge çalışmalarına destek kararı alındı. TÜBİTAK ve 5 bakanlığın koordinasyonunda yapılacak çalışmalar kapsamında 2023 yılına kadar Türkiye’nin kendi ilaç ve aşısını üretmesi bekleniyor.

Erdoğan’ın yaklaşık 1 yıl önce dile getirdiği “milli ilaç” projesi için ilk adım atıldı. Geçtiğimiz hafta Başbakan başkanlığında toplanan BTYK’da cari açığın ana nedeninin ilaç, aşı ve medikal ekipman olduğu değerlendirmesi yapılarak milli ilaç ve medikal üretimi için yeni bir karar alındı. Çalışmayı Ekonomi, Kalkınma, , Bilim, Sanayi ve Teknoloji ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık bakanlıkları ve TÜBİTAK yürütecek.

BTYK’nın 2014/101 sayılı kararında ilaç, aşı ve medikal biyoteknolojinin dış ticaret açığında ana unsurlardan olduğu ifade edilerek, “2015 yılı itibarıyla patent koruma süresi tamamlanacak biyoteknoloji ürünleri yaklaşık 100 milyar dolarlık bir pazar potansiyeli sunmaktadır” denildi.

İlaç sanayiinde daha fazla ihracat yapabilmenin 10. Kalkınma Planı’nda da hedef olduğu belirtilen kararda, şunlar kaydedildi: “Milli aşı/ilaç gibi stratejik projelerin başlatılmasına yönelik çalışmalar yapılması ve güdümlü projelerin oluşturulması önem arz etmektedir. Bu kapsamda ülkemizin ilaç ve aşı alanında Ar-Ge ve yenilik kapasitesini artırarak, yüksek teknoloji ürünlerin ihracatı noktasına gelmesi gerekmektedir. Ülkemiz ilaç sektörünün dünya standartlarında üretim kapasitesine sahip olmasına rağmen, dünya pazarında yeterli rekabet gücüne ulaşamadığına vurgu yapılmaktadır.”

Sayfa Yükleniyor...