'İki katı olsun, prezervatifsiz olsun'

Seks çalışanlarının HIV/AIDS algısını anlatan Seyhan Arman, 'Prezervatif kullanmayayım, ücretin iki katını vereyim' diyen erkekler var ama transseksüeller biyolojik kadınlardan daha bilinçli' diyor.

'İki katı olsun, prezervatifsiz olsun'

Seks çalışanları ile ilgili çeşitli çalışmalarda yer alan, davranış araştırmalarına katılan Tiyatro oyuncusu, LGBTT ve HIV Pozitif aktivisti Seyhan Arman’ın seks işçisi kadınların hayatlarına dair gözlemleri hayli çarpıcı.

"Ben seks çalışanı değlim ama onların neler yaşadığını çok iyi biliyorum" diyen transseksüel Seyhan Arman'la seks çalışanlarının sorunlarını, HIV/AIDS'e bakışlarını, virüsten ve hastalıktan korunmak, yayılmasını önlemek için neler yaptıklarını, daha doğrusu neler yapabildiklerini konuştuk.


Duyduklarımız şaşırtıcı, çünkü Arman, seks çalışanı kadınlar arasında prezervatifi bilmeyenlerin olduğunu söylüyor.  

'İKİ AYDA BİR YAPIYORUM, BANA BİRŞEY OLMAZ'
“Davranış çalışması yaptığımızda seks çalışanı biyolojik kadınların HIV başta olmak üzere bulaşıcı hastalıklar konusunda daha az bilgiye sahip olduklarını gördüm. Korunma yöntemleri şöyle dursun, bazıları kondomu bile bilmiyor. Bu konuda transseksüeller ve travestiler biyolojik kadınlardan kesinlikle daha bilinçli. Yaşadıkları sorunlar açısından aralarında fazla fark yok çünkü partnerleri erkekler. Türkiye’de erkeklerin genel olarak, ‘atın ölümü arpadan olsun, biz Türküz bize birşey olmaz’ gibi yaklaşımlarının veya ‘Evliyim, bu benim için sadece fantazi, iki ayda bir yapıyorum ne olacak’ gibi bahanelerinin olduğunu biliyoruz. Prezarvatifi herkesin duymuş olduğunu düşünürüz ama seks içşisi olmasına rağmen adını bile bilmeyen kadınlar var."

'ÜCRETİN İKİ KATINI VEREYİM...'
Arman, seks çalışanlarının zaman zaman bilinçsizliğin ürünü olan riskli tekliflere boyun eğmek zorunda kaldıklarını söylüyor. Bazen çaresizlikten, bazen bilgisizlikten kabul edilen bu tür teklifler HIV/AIDS'in hızla artmasında önemli rol oynuyor.

“Mesela erkek cinsel ilişki öncesinde ‘Sana ücretin iki katını vereyim ama prezarvatif kullanmayalım’ diyor. Kadın da maalesef kabul edebiliyor. Daha önce transseksüeller için de böyleydi ama çalışmalarda sahada akran kullanıldığı için ki bunlardan biri de benim, olayın ciddiyetini daha net anlatabiliyoruz. Daha önceki projelerde mesela seks işçilerinin çıktığı caddeye bir doktor veya görevli gidiyor ve onları HIV/AIDS hakkında bilgilendiriyordu. Ama biz bunun yanlış olduğunu söyledik. Çünkü seks çalışanının o anda başka kaygıları var, para kazanma kaygısı, ‘polis gelecek mi ne yapacağız’ kaygısı var ve siz böyle bir ortamda birşeyler anlatırken, O sizi dinleyemeyecektir."

SEKS İŞÇİSİ DE AYRIMCI VE ÖNYARGILI
Peki seks çalışanları aralarındaki HIV pozitifleri nasıl algılıyor, onlara nasıl yaklaşıyorlar? Arman’ın anlattıklarından, ayrımcılığın ve ötekileştirmenin seks çalışanları için de geçerli olduğunu, önyargılardan muzdarip olan seks işçilerinin de 'önyargılarından' kurtulamadığı anlaşılıyor.

“Seks işçisinin de HIV pozitif seks işçisine yaptığı şey ayrımcılık. Evet, HIV pozitif diye aynı işyerinde çalıştığımız birini nasıl dışlıyorsak veya ailemizde nasıl istemiyor ve ötekileştirebiliyorsak seks çalışanları için de böyle. HIV pozitif olduğunu bildikleri arkadaşlarına onlar da önyargılı davranabiliyorlar. Önyargılarımız herşeyde olduğu gibi burada da çalışıyor."

TÜRKİYE'DE KADIN OLMAK...
Son olarak "Türkiye’de kadın olmak" denince aklına ne geldiğini, neler hissettiğini soruyoruz, Arman'ın yorumu:

“Özetle şöyle; bu ülkede kadın olmak zor, transseksüel kadın olmak iki kere zor, transseksüel kadın seks işçisi olmak üç kere zor, transseksüel kadın seks işçisi ve HIV pozitif olmak sayısını bilemediğim kadar zor.”

Sayfa Yükleniyor...