İkinci böbrek nakliyle sağlığına kavuştu (Plazma diaferez nedir?)

Çanakkale’de, 13 yıl önce annesinin verdiği sağ böbrek ile diyalize girmekten kurtularak hayata tutunan 38 yaşındaki evli ve bir çocuk annesi Bedriye Ateş, nakledilen böbrek işlevini yitirince ikinci kez yapılan böbrek nakli ile sağlığına kavuştu. Vücudun ikinci böbrek naklini reddetmesi ihtimali üzerine hastaya “plazma diaferez” yöntemi uygulandı.

İkinci böbrek nakliyle sağlığına kavuştu (Plazma diaferez nedir?)

Onsekiz Mart Üniversitesi Tıp Fakültesi Organ Nakli Merkezi Müdürlüğünde gerçekleşen operasyonda, Bandırma Devlet Hastanesinde kadavradan alınan sol böbrek, 3 saatlik başarılı bir operasyonla nakledildi.

Bedriye Ateş, bağışı yapan aileye teşekkür ederek, “Beni diyalizden kurtardıkları için onlara minnettarım. Daha öncede böbrek nakli olmuştum. Bana ikinci kez bir hayat bağışladılar” dedi.

Beyin kanaması sonucu Bandırma Devlet Hastanesinde yoğun bakım ünitesine kaldırılan 71 yaşındaki hastanın beyin ölümü geçekleşmesi ve yakınlarının organlarını bağışlaması üzerine, Bedriye Ateş’e böbrek nakli yaptıklarını belirten ÇOMÜ Organ Nakli Merkezi Müdürü ve Sorumlu Hekimi Doç. Dr. Cabir Alan ise şunları söyledi:

Bakanlığı Ulusal Organ Koordinasyon Merkezi tarafından merkezimiz durumdan haberdar edildi. Kısa süre içinde nakil ekibimiz Bandırmaya yola çıkarak sol böbreğin uygun bir şekilde alınarak Çanakkale’ye ulaştırılmasını sağladı. Doku tipi tayininden sonra Bakanlığın isim listesini belirleyerek koordinatörlerimize ilettiği merkezimize kayıtlı hastalarımıza telefonla ulaşılarak hastanemize davet edildi. Gerekli kan ve doku testlerinden sonra uyumun en yüksek çıktığı ve Bakanlığın gönderdiği listede 1. Sırada yer alan Bedriye Hanıma konsey kararı ile böbreğin nakledilmesine karar verildi. Hastamızın geçmişinde 13 yıl önce geçirilmiş bir böbrek nakli hikâyesi vardı. Bu durum ikinci nakle engel bir durum olmadığından 3 saatlik başarılı bir operasyonla sol böbreği hastamıza naklettik. Hastamızın genel durumu iyi ve günlük idrar çıkışı 2,5 litrenin üzerinde.”

İkinci böbrek nakliyle sağlığına kavuştu (Plazma diaferez nedir?) - 1

PLAZMA DİAFEREZ İLE VÜCUDUN REDDİ ÖNLENDİ

Nakil ekibinde yer alan ve Anestezi AD Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Tuncer Şimşek ise, “Toplumda ikinci kez nakil olan hastalarda, nakledilen böbreği vücudun reddetmesinin çok yüksek ihtimal olduğuna dair yaygın bir kanaat var. 1015 yıl öncesine kadar doğruluk payı olmakla beraber sürekli gelişen tıp teknolojisi sayesinde bunun da önüne geçilmiştir. Plazma diaferez denilen sistemle tabiri caizse kan bir süzgeçten geçirilerek red olayına neden olan hücreler ayıklanmaktadır. Bu sistem hastanemizde mevcuttur, daha önce nakil olan ve böbrek fonksiyonu sona ermiş olan hastalarımız ikinci nakil için merkezimize müracaat edebilirler” açıklamasında bulundu.

VİDEO: BÖBREKLERİN EN BÜYÜK DÜŞMANI!

Sayfa Yükleniyor...