İlaç araştırmalarında yeni dönem
İzmir'deki Gediz Üniversitesi'nde düzenlenen Uluslararası Biyosensör Kongresi'nde konuşan Harvard Üniversitesi araştırmacılarından Prof. Dr. Mehmet Dökmeci, yapay insan organı işlevi gören çipler ürettiklerini söyledi.
Prof. Dr. Dökmeci, "Bu çipler, ilaç araştırmalarını insan üzerinde yapıyormuş gibi sonuç almamızı sağlayacak. Böylece yeni ilaç araştırmaları hızlanıp ucuzlayacak, hastalıklarla mücadelede insanoğlunun eli güçlenecek" dedi.
Gediz Üniversitesi'nin Ege Üniversitesi işbirliğiyle düzenlediği 2'nci Uluslararası Biyosensör Kongresi'ne damga vuran isimlerden biri de Prof. Dr. Mehmet Dökmeci oldu. ABD'nin Harvard Üniversitesi'nde doku mühendisliği alanında araştırmacı olarak görev yapan Prof. Dr. Dökmeci, yapay organ işlevi gören çipler ürettiklerini açıkladı.
'HAYVANLARI KOBAY OLMAKTAN KURTARACAĞIZ'
Türk bilim adamı, buluşlarının ilaç araştırmalarında yeni bir dönem başlatacağını ve insanoğlunun hastalıklarla mücadelede elini güçlendireceğini dile getirerek şunları söyledi:
"Yeni bir ilacın kullanıma hazır hale getirilmesi uzun, zahmetli ve oldukça maliyetli bir süreç. En az 10 yıl gerekiyor ve milyonlarca dolara mal oluyor. Hazırlık aşamasındaki bu ilaçlar hayvanlar üzerinde deneniyor. Çoğu zaman da hayvanlarda başarılı olunsa bile insanda uygulanamayacağı anlaşılarak başarısızlıkla neticeleniyor. Tüm bunlar yüzünden hastalıklarla mücadelede hızlı ilerleme kaydedilemiyor, yeni tedaviler uygulanamıyor. Hazırladığımız çipler tüm bu süreci neredeyse tamamen değiştirecek. Çiplere insan hücresi kattığımızda, yeni ilaç araştırmalarının insan vücudu üzerinde deneniyormuş gibi kesin sonuç alınmasını sağlamış olacağız. Böylece ilaç araştırmaları hızlanıp milyarlarca dolarlık astronomik maliyet azalacak. En önemlisi de insan ortamında deneniyormuş gibi bir ortam sağlandığı için başarısızlık ihtimali azalacak. Bu sayede birçok rahatsızlığın tedavisinde daha güçlü hale geleceğiz, hayvanları kobay olmaktan da kurtaracağız."
'YAPAY ORGAN MÜMKÜN'
Prof. Dr. Mehmet Dökmeci, Harvard Üniversitesi'nde şu an kemik ve kalp doku mühendisliği üzerine araştırmalar gerçekleştirdiklerini kaydederek sözlerini şöyle sürdürdü:
"ABD'de ve Kanada'da benzer araştırmalar sürüyor. Kolumuzdan aldığımız hücreyle karaciğer hücresi ya da başka bir organ hücresi üretebiliyoruz, bununla ilgili çalışmalar 5- 10 yıl içinde uygulanabilir hale gelecek. Ancak bir organın birebir kopyasını yapmak çok zor. Çünkü bir organa baktığımızda, içinde sinirler, damarlar ve farklı farklı hücreler görüyoruz. Araştırmalar bu yüzden yavaş gidiyor. Her şeye rağmen umut ışığı var, mesela yapay pankreas ve yapay deri yapıldı. Diğer organların da yapayını üretebilmek için biraz daha zaman gerekiyor."
- Etiketler :
- Haberler -
- Genel Sağlık